Straatsport in Aalborg

In Aalborg heeft GAME Streetmekka, het eerste straatsportcentrum van de stad, haar deuren geopend. Een oud industrieel gebouw is gerenoveerd en omgebouwd tot een locatie voor alles van parkour en straatvoetbal tot culturele activiteiten en creatieve workshops.

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld sporthallen
Photo: Rasmus Hjortshøj/COAST Studio

Aalborg is een stad die een snelle ontwikkeling doormaakt. Dit is vooral duidelijk op het Eternitten-terrein, een voormalige industriële site een paar kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Hier is een oud fabrieksgebouw omgebouwd tot een geasfalteerd straatsportcentrum met hulp van Pallisgaard, een timmerbedrijf en aannemers, en JAJA Architects.

"Het idee achter GAME Streetmekka is om informele stedelijke activiteiten samen te brengen in een ruwe industriële omgeving en straatsporten en straatcultuur het hele jaar door voor iedereen toegankelijk te maken", zegt Kathrin Gimmel, architect en partner bij JAJA Architects.

Het resultaat is een plek waar kinderen en jongeren samen kunnen komen om straatvoetbal te spelen, te klimmen, muziek en graffitikunst maken en dansen.

Respect voor het bestaande gebouw

Het straatsportcentrum is het derde in zijn soort in Denemarken. Meer dan 2500 vierkante meter van het oude industriële gebouw is gerenoveerd met respect voor de bestaande architectuur.

“Het was erg belangrijk voor ons om het beste uit de ruwheid van het gebouw te halen. In zijn hoogtijdagen huisvestte het gebouw een verscheidenheid aan functies en heeft daarom een breed scala aan kamers en ruimtes. Voorzieningen voor activiteiten die veel ruimte en hoogte vereisen, zoals parkour, basketbal en voetbal, zijn gecreëerd in de grote hal, die al een hoog plafond had, terwijl een danszaal en workshops zijn gevestigd in een aantal kleinere kamers in de aangrenzende laboratoriumvleugel ', zegt Kathrin Gimmel.

Voor een groter gevoel van samenhang tussen de verschillende niveaus zijn de betonnen muren en dekken opnieuw gevormd. Bovendien zijn er balkons toegevoegd aan de galerijen over de lengte van de hal, met een indrukwekkend uitzicht op de vele faciliteiten van het centrum.

Recycling op vele manieren

Om het ruwe uiterlijk te benadrukken, zijn veel van de bestaande installaties ongewijzigd gelaten - bijvoorbeeld het vele zichtbare staal en de verwarmingsbuizen. Bovendien is een groot deel van de bestaande materialen hergebruikt of onaangeroerd gelaten.

“Industriële materialen zijn perfect voor een straatsportcentrum. Daarom hebben we veel van de originele betonnen muren en de tegelvloeren in de laboratoria behouden. We hebben oude wastafels geïnstalleerd als waterpunten in de woonkamer, terwijl oude deuren zijn gerecycled als wandbekleding en zijn gebruikt om het lounge-meubilair te bouwen, ”zegt Kathrin Gimmel.

Ruimte voor activiteit en ontspanning

In straatsporten gaan activiteit en ontspanning hand in hand. Bij het ontwerp van het interieur is hier duidelijk rekening mee gehouden, omdat verschillende voorzieningen in de hal voor veel verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

“Straatsporten zijn zeer sociale activiteiten. De architectuur moet daarom sociale interactie stimuleren. We hebben bijvoorbeeld een enorme trap van multiplex gebouwd, die in gelijke mate is ontworpen voor ontspanning en verschillende soorten oefeningen, ”zegt Kathrin Gimmel.

Het ruwe beton en de hoge activiteitsniveaus vereisen een goede akoestiek. Donkergrijze Troldtekt akoestische panelen zijn daarom op alle plafonds geïnstalleerd.

“De akoestische panelen harmoniëren buitengewoon goed met de andere materialen. Ze zijn geïnstalleerd tussen de originele betonnen balken voor een extreem coole look en om effectieve geluidsabsorptie te garanderen, wat essentieel is in een straatsportcentrum als dit ”, legt Kathrin Gimmel uit.