Optimale akoestiek in een ultramodern zwembad

Het ultramoderne sport- en vrijetijdszwembad aan het uiteinde van de Kiel Fjord, ontworpen door pbr Planungsbüro Rohling van Osnabrück, voldoet aan de concurrentienormen en is echt uitzonderlijk.

Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

Met zijn futuristische ontwerp van gedeeltelijk schuine buitenmuren en een dakterras op verschillende niveaus, is het opvallende witte gebouw met een grote glazen gevel een echte blikvanger en introduceert het een geheel nieuw kwaliteitsniveau voor de zwembaden en baden van de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein.

Het gebouwencomplex, opgetrokken als een staalbetonconstructie, was gepland op het voormalige terrein van het gemeentelijk slachthuis aan de Gablenzbrug. Afgezien van de klassieke waterpartijen van een zwembad, herbergt de faciliteit ook een winkel en een bistro. Op een totale wateroppervlak van 1.720 vierkante meter kunnen bezoekers van alle leeftijden vrolijk rondspatten in de verschillende binnen- en buitenzwembaden of ontspannen baantjes trekken.

Het sportbad met 8 x 50m banen kan worden onderverdeeld door een mobiele muur. Duikplatforms (1, 3 en 5 meter) bevinden zich aan het diepe uiteinde van het zwembad. Aan de andere kant is de waterdiepte variabel dankzij een beweegbare vloer.

Er is ook veel te ontdekken in het recreatie bad: bubbel jet eilanden, horizontale jets voor nekmassages, vloerstralen, paddenstoelfonteinen en een waterglijbaan met een verbazingwekkende lengte van 70 meter bieden gegarandeerd waterplezier. In- en langs het zwembad voor baby’s en peuters kunnen de jongste waterratten figuren zoals een zeeleeuw bewonderen of navigeren door het kanaal van de 'scheepvaart'.

Gasten kunnen ontspannen op de uitnodigende ligweide onder de open hemel of binnenshuis op de bovenste verdieping van het zwembad. Ook bevindt zich hier de ruime spa met vier sauna's met verschillende thema's.

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen strekken zich uit over de baden in het sportgedeelte en over de recreatie- en leerbaden. De open structuur van de vochtbestendige akoestische panelen van Troldtekt absorbeert zeer effectief geluid. Dit vermindert galm en storend geluid in het binnenzwembad en de aangrenzende voorzieningen.