Verfijnde en robuuste architectuur

De ijsbaan van Ørestad is gelegen in de snel groeiende buurt Arena in Kopenhagen, waar veel sporten nu beoefend kunnen worden op de lokale ijsbaan. Het gebouw is erg open en uitnodigend, en de mix van glas en hout weerspiegelt het contrast tussen een koude, kristalachtige ijsbaan en een warm gebouw.

Troldtekt, Ørestad ijsbaan
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

De ijsbaan is gemaakt van robuuste materialen die vaak dit soort locaties kenmerken, maar naast het beton, hout en glas, werd er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuzes en afwerking. De stad Kopenhagen heeft extra geld geïnvesteerd om te garanderen dat het gebouw zo ecologisch bewust mogelijk is, zowel wat betreft de bouw als de uitvoering. De focus lag op de architectuur en algemene economie en een van de speerpunten is het vermogen van de materialen om warmte, kou en vocht vast te houden en vrij te geven.

Beton, hout en glas zijn bewust toegepast om de impact op het milieu en economische bronnen te minimaliseren, wat ook terugkomt in het uiterlijk van de materialen. “Het architecturale concept is gebaseerd op een interpretatie van de koude ijsbaan en de warme clubfaciliteiten en publieke ruimtes. Het materiaal en design werden zorgvuldig geselecteerd en gedetailleerd om het concept te benadrukken, en dus een gevoel van kwaliteit te verzekeren en de rol van het gebouw op gebied van sport en vermaak te versterken”, zegt Thom as Nørgaard, partner en architect bij Christensen & Co.

Multifunctioneel plafond

De plafonds in het verwarmde deel van de ijsbaan warden gekozen om een natuurlijk oppervlak met een warme gloed te verzekeren. Troldtekt in de kleur naturel crème was hiervoor de voor de hand liggende keuze, aangezien het een goede akoestiek verzekerd. Het plafond biedt een kalm en uniform oppervlak met geïntegreerd licht.

Vanuit zowel ecologisch oogpunt alsook de faciliteiten die geboden worden is de ijsbaan ongeëvenaard, en de interactie tussen functionaliteit en materialen heeft geresulteerd in simpele en directe architectuur, die je bescheiden een warm welkom biedt tot de koudste sport in de stad.

“We hebben een ijsbaan gecreëerd in samenwerking met de gebruikers, die de sport niet verbergt maar aan de stad laat zien, in een uitnodigende omgeving en simpele, robuuste en no-nonsense architectuur”, zegt Thomas  Nørgaard, een van de architecten van dit project.