Multifunctioneel centrum in Ørestaden, Kopenhagen

Tussen grote residentiële ontwikkelingen langs de Ørestad Boulevard ligt Ørestad Streethal, een multifunctioneel centrum met voorzieningen voor veel verschillende soorten activiteiten, op elk moment.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in zwembad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Voorafgaand aan de bouw van Ørestad Streethal namen lokale, potentiële gebruikers deel aan workshops met NORD Arhitects om hun wensen voor voorzieningen te bespreken. Het resultaat is een centrum dat 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend is en voorzieningen biedt voor tal van activiteiten, waaronder basketbal, tafeltennis, skateboarden en indoor klimmen, en dat ook een verwarmde hal heeft voor activiteiten zoals yoga of babygymnastiek.

Clubs en verenigingen met vaste roosters maken gebruik van alle faciliteiten en hebben toegang tot de hal met een sleutel, maar verder hebben alle gebruikers toegang tot het centrum, dat onbemand is.

Ørestad Streethal is ideaal voor informele sportactiviteiten, maar staat ook open voor andere culturele evenementen, sterk vergemakkelijkt door een uitnodigende architectuur met grote raampartijen rondom het gebouw. Het gebouw bestaat uit vijf vijfhoeken van verschillende grootte, die samen een balveld, een multifunctionele ruimte, de grote hal en toiletten herbergen.

Het gebouw heeft geen echte achterkant door de organische vorm, maar er is een duidelijke en uitnodigende ingang aan Ørestad Boulevard.

Hoog activiteitsniveau / laag geluidsniveau

Kinderen komen voorbij flitsen op hun fietsen en scooters. Ze komen binnen aan de ene kant van het gebouw en gaan er weer uit aan de andere kant, terwijl andere jongeren trucjes oefenen op hun skateboards. Een groep jongens speelt basketbal op het balveld en gezinnen met jonge kinderen wachten op de babygymnastiek in de grote hal. Je krijgt het gevoel dat alles tegelijkertijd op dezelfde plek gebeurt - en dat is precies hoe het is. Allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden onder één dak.

Troldtekt akoestische panelen zijn overal op de muren geïnstalleerd om de nagalmtijd en dus de geluidsniveaus in het centrum te helpen verminderen. Troldtekt op de muren in de ruwe en onverwarmde ruimtes van het centrum voegen textuur toe en benadrukken de vriendelijke sfeer.

De buitenkant van het gebouw is bekleed met houten strips en gras op het dak, dat zichtbaar is vanaf de aangrenzende woonwijk VM Bjerget.