Zwemmen met een uitzicht

Zoals zoveel andere zwemcentra uit de jaren ‘70 was het Ringkøbing zwembad in Denemarken hard aan renovatie toe. Na een grondige renovatie is het een populaire nieuwe attractie in de stad geworden, met name vanwege het uitzicht.

Troldtekt Rinkoebing swimming hall
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Hoewel het niet is uitgebreid kunnen veel meer mensen tegelijk gebruik maken van de recreatieve voorziening. Er is ruimte voor zwemmers, baby's, ouderen en gehandicapten. Er is ook een breed scala aan activiteiten voor kinderen, die kunnen spelen op de klimmuur, in het duikbad en op de watertraining baan. Onderwater rugby en duiken vinden ook plaats in het zwembad.

In tegenstelling tot vroeger biedt het zwemcentrum nu een mooi uitzicht. Er is een onbeperkt uitzicht op het omliggende landschap, inclusief het ondiepe Ringkøbing Fjord buiten, zodat ononderbroken licht door de ramen naar binnen kan stromen en het indrukwekkende gevoel van ruimte versterkt.

De nieuw gecreëerde sauna- en fitnessfaciliteiten bieden ook uitzicht over het water. Hier zijn de bestaande Troldtekt akoestische panelen op de schuine plafonds wit geschilderd, terwijl Troldtekt panelen in naturel crème op andere plaatsen op de plafonds zijn gemonteerd, zoals de kleedkamers en de fitnessruimte. Vanwege de akoestische absorberende eigenschappen van de panelen is er altijd een comfortabel geluidsniveau, zelfs op drukke dagen met veel mensen en lawaaiige activiteiten.

Duurzaamheid is een hoofdprioriteit geweest tijdens de renovatie. Naast het gebruik van duurzame materialen zoals Troldtekt, zijn er zonnecellen aan het dak toegevoegd en zijn er warmtewisselaars geïnstalleerd voor de afvalwater- en ventilatiesystemen.