Duurzaam cultuurcentrum

Skanderborg Fælled is een moderne kijk op het traditionele stadhuis. Een openbaar complex met een scala aan burgerdiensten en faciliteiten voor concerten en handbalwedstrijden. Het creëren van een nieuwe openbare faciliteit gaat heel erg over synergieën en duurzaamheid.

Troldtekt, Skanderborg Fælled
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het succesvolle architectonische samenspel tussen de gebouwen, die deel uitmaken van Skanderborg Fælled, heeft een uniek complex gecreëerd waar de politie, burgerservices en een handbalzaal allemaal onder hetzelfde dak te vinden zijn. De gemeentelijke kantoren zijn platina gecertificeerd volgens het Duitse certificeringssysteem Sustainable Building Council (DGNB), hetgeen tot uiting komt in de vele specifieke oplossingen en de materiaalkeuze, maar ook in grote mate in de multifunctionele en gebruikersvriendelijke faciliteiten van het gebouw.

Het dienstengebied voor burgers en de handbalzaal worden gescheiden door een glazen wand die is versierd door de kunstenaar Vibeke Tøjner. Het is een elegante manier om meerdere kamers tegelijkertijd open te stellen en decoratie eraan toe te voegen. De sporthal met dubbele grootte kan in tweeën worden gedeeld en voor verschillende soorten evenementen worden gebruikt. Er is plaats voor bijna 1.600 mensen voor handbalwedstrijden en ruimte voor meer dan 4000 concertgangers.

Goede akoestiek voor muziek

De polyvalente zaal in Skanderborg is de eerste in zijn soort - een sporthal die ook is ontworpen voor muziekevenementen - met een uitstekende akoestiek voor concerten. Schmidt, Hammer & Lassen Architects besteedden veel aandacht aan de ontwikkeling van superieure akoestiek door te werken met de oppervlakken, terwijl ze tegelijkertijd een prachtige ruimte met veel natuurlijk licht creëerden, die haar onderscheidt van vergelijkbare faciliteiten.

Troldtekt akoestische panelen worden gebruikt op de grote wandoppervlakken, waar ze de nagalmtijd regelen. De panelen worden in een gebroken verbindingspatroon geïnstalleerd om een rustige en discrete achtergrond te creëren. Zwarte gordijnen maken het mogelijk om de hele ruimte te verduisteren. Er zijn deuren die direct naar buiten leiden, wat betekent dat de hal geschikt is voor evenementen met zowel binnen- als buitenactiviteiten.