Multifunctioneel sportdorp

Het sportcomplex Holbæk Sportsby is een El Dorado voor de burgers in en rond de Deense stad Holbæk, Seeland, die nu kunnen sporten op 23.000 vierkante meter tennisbanen, zwemfaciliteiten en nog veel meer. Het complex omvat ook een gezondheidscentrum.

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld sporthallen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Holbæk Sportsby is bedacht en ontworpen als een dorp met huizen, straten, pleinen en het omliggende platteland - een lokaal recreatiecentrum met de nodige flexibiliteit om te dienen als locatie voor grote evenementen zoals concerten of conferenties.

In totaal maken 27 clubs en verenigingen gebruik van de faciliteiten van Holbæk Sportsby. De omvang van het complex wordt gedomineerd door de grote sporthallen en er is in die ruimtes bijzondere aandacht besteed aan het creëren van rustige oppervlakken en een goede akoestiek. Een speciaal geselecteerde grijze kleur is gebruikt voor de zuilen, muuroppervlakken en Troldtekt akoestische panelen, die een kalmerende ‘achtergrondkleur’ vormen voor de vele activiteiten die er plaatsvinden.

De kunstenaar Stine Deja heeft de aangrenzende kleedkamers met andere kleuren ingericht en bijvoorbeeld roosters met tekst toegevoegd. Luidsprekers verborgen in de Troldtekt akoestische plafonds creëren een soundscape van watergeluiden van de Holbæk Fjord.

Subtiele kleurschakeringen

De primaire taak van het gezondheidscentrum is het leveren van een scala aan gezondheids- en revalidatiediensten aan burgers in- en rond Holbæk, zoals burgers die hun gewoonten willen veranderen vanwege ziekte.

Voor dergelijke doeleinden omvat het centrum fitness-, behandelings- en interviewruimtes. De blauwe tinten die voor het interieur van deze ruimtes worden gebruikt, zijn gebaseerd op de grijze kleur van de sportfaciliteiten. Een lange muur is bekleed met verticale, smalle banden van Troldtekt panelen die lichter worden naar het plafond toe.

Als decoratief element voegen de panelen levendigheid en een gevoel van lichtheid toe aan de kamer en verbeteren ze de akoestiek vanwege de geluidsabsorberende eigenschappen van de Troldtekt panelen.