Waar water en stad elkaar ontmoeten

Vestre Fjord Park in Aalborg is een populaire bestemming geworden voor mensen die willen genieten van de buitenlucht en specifieke outdoor activiteiten.

Troldtekt Vestre Fjordpark
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het vernieuwde openluchtzwembad heeft alweer een prijs gewonnen- een Architizer A+ Award- voor de manier waarop de architectuur perfect in balans is met de natuurlijke omgeving. Op een schilderachtige plek aan de kust van Limfjorden, worden faciliteiten gecreëerd voor diverse activiteiten naast zwemmen, duiken en winter zwemmen.

Het buitenzwembad heeft  een uitgebreide renovatie en modernisatie ondergaan en in de zomer van 2017 is de lido heropend. Adept Architecten en GHB Landscape Architecten hebben nauw samengewerkt aan dit project, met als resultaat een erg succesvol en uitnodigend “fjord park”. De gebouwen en trappen verzekeren een perfecte overgang tussen land en water, omlijsten de natuurlijke omgeving en bieden zowel beschutting als ruimte voor ontspanning. De lido werd ontworpen voor een veelvoud aan activiteiten en omvat traditionele bad  faciliteiten alsook natuurlijke speeltuinen, een fietspad en een water parcours.

Stranden is de naam van de bad faciliteiten, die onder andere bestaan uit een ondiepe bad zone, een 50 meter zwembad en een duik bad. Tussen Limfjorden en de zwembaden ligt Tangen, een mooi geïntegreerde, verlengde strook land met trappen, dakterrassen en gebouwen, die de lido beschermt tegen overstromingen. Een terugkerend materiaal is hout, dat een gevoel van samenhang creëert en tegelijkertijd een robuust materiaal is dat prettig is om aan te raken.

Tangen herbergt ook faciliteiten voor een aantal sportclubs en een kantoor voor strandwachten. Café SALT is gelegen op het grote platte gedeelte en is een populaire bestemming op zich. Eten en drinken wordt zowel binnen als in de buitenlucht geserveerd, met uitzicht op de zwembaden en de ingang. Hier werden Troldtekt houtwolcementpanelen geïnstalleerd, die passen bij de andere materialen en een goede akoestiek verzekeren. Troldtekt werd ook gebruikt in de conferentieruimtes en klaslokalen van de lido. De fietsparkeerplaats aan de ingang van Skoven is niet nieuw maar werd wel gerenoveerd, en Troldtekt akoestische panelen werden gebruikt vanwege hun akoestische eigenschappen alsook hun robuustheid.