Multifunctioneel zwembad met uitzicht op de Rijn

"Rheinblick 741 - Begegnung am Wasser", gelegen en vernoemd naar Rijnkilometer 741, is één van de meest innovatieve bouwprojecten van Düsseldorf.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

In samenwerking met de Bädergesellschaft Düsseldorf heeft de deelstaathoofdstad Düsseldorf van Noordrijn-Westfalen een baanbrekende zwem- en ontmoetingsplaats voor vrije tijd, sport en politiek aan de oevers van de Rijn gerealiseerd. Met zijn vorm en zilvergrijze gevel doet het organische gebouwencomplex denken aan een kiezelsteen die aan de Rijn ligt. Het herbergt een binnenzwembad, een fysiotherapiepraktijk, een fitnessruimte voor gebruik door clubs en voor fysiotherapie, evenals een evenementenruimte voor maximaal 200 personen.

Het nieuwe multifunctionele en volledig barrièrevrije gebouw biedt tevens onderdak aan een stadsdeelkantoor, inclusief vergader- en congresruimten voor districtsvertegenwoordigers. Naast het complex is er een groot terrein met 131 parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Daar tegenover ligt een voetbaltrainingsveld van 50 bij 70 meter.

Uniek binnenzwembad

“Rheinblick 741 – Begegnung am Wasser” is het enige overdekte zwembad in Düsseldorf dat zwemmers uitzicht op de Rijn biedt. Dankzij de grote raampartijen wordt het interieur overspoeld met daglicht. Het zwemgedeelte omvat een 25 meter bad met duiktorens, een apart lesbad van 15×8 meter met verstelbare bodem, een warmwaterbad en een speels vormgegeven kinderspettergedeelte met veel kleurrijk waterspeelgoed. Een hoogtepunt hier is de "Miniatuur Rijn", die door het gebied stroomt en kan worden afgedamd.

Rondom het lesbad staat een lange stenen bank van waaruit alle ruimtes zichtbaar zijn.

Driehoekige akoestische panelen als designelement

In het kindergedeelte zorgen turquoise mozaïektegels in combinatie met bruine vloertegels en felgekleurde muren voor een vriendelijke sfeer. In het zwemgedeelte zijn grote bruine vloertegels gecombineerd met bruine mozaïektegels, waardoor een warm contrast ontstaat met de lichte muren. Bijzonder in het oog springend en een belangrijk designelement zijn de driehoekige Troldtekt plafondpanelen die zijn geïnstalleerd en schijnbaar het wateroppervlak reflecteren.