Een gemeenschapsgevoel voor studenten

Studentenhuisvesting op Karen Blixens Boulevard in de buitenwijk Gellerup van Aarhus

Troldtekt akoestische panelen in residentiële gebouwen
Photo: Thomas Mølvig, architect

De nieuwe studentenflats zijn gebouwd op een interessante locatie in Gellerup. De flats bevinden zich op het hoogste punt van de wijk en bieden een prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdiepingen. Bovendien wordt het gebouw omringd door andere prestigieuze projecten, zoals Blixens- de stadskantoren- die de transformatie van de wijk Gellerup zijn gaan symboliseren. Ook het unieke winkelcentrum Bazar Vest is vlakbij en representeert de dynamische diversiteit van de omgeving.

Aarhus Kollegiet is een typisch eigentijds woongebouw met zijn doosvormige structuur. Er is echter wel gestreefd naar variatie, door licht verspringende geveldelen en bakstenen in verschillende tinten die speciaal voor het project zijn ontwikkeld. De blokken verschillen in hoogte, maar komen in de zuidwesthoek samen in een kubusvormige toren van zeven verdiepingen. De afzonderlijke blokken vormen samen één woonblok met twee binnenplaatsen.

Levendig woonblok met ruimte voor privacy

Studentenhuisvesting moet in de eerste plaats een veilige en betaalbare plek zijn om te wonen voor jonge studenten die naar de stad verhuizen. Aarhus Kollegiet is daarom georganiseerd in zeven clusters die zijn ontworpen om het gemeenschapsgevoel te ondersteunen. De wooneenheden hebben elk hun eigen balkon, maar ook royale gemeenschappelijke voorzieningen en comfortabele loungeplekken, waar de bewoners samen kunnen vertoeven.

Alle appartementen zijn uitgerust met een kitchenette en een eigen badkamer/toilet. De appartementen zijn relatief klein maar de gemeenschappelijke vertrekken zijn ruim . Er zijn goed uitgeruste keukens/woonkamers en de ruime lounge met hoog plafond bij de hoofdingang is geschikt voor grotere evenementen. Daarnaast zijn er dakterrassen met uitzicht.

De gemeenschappelijke ruimtes variëren sterk in grootte en worden grotendeels gedomineerd door harde oppervlakken, zoals ruw beton en glas. Daarom was het noodzakelijk om effectieve geluiddemping in te bouwen om de nagalmtijd tot een redelijk niveau te verminderen. Voor dit doel werden Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op zowel plafonds als wandoppervlakken. Dit zorgt voor een esthetische en samenhangende uitstraling in de gemeenschappelijke ruimtes en zorgt er tegelijkertijd voor dat de ruimtes kunnen worden gebruikt zoals bedoeld - als plekken voor sociale ontmoetingen en gezelschap.