Duurzame huisvesting

Veertig appartementen in vijf blokken, verbonden door paden, vormen een klein dorp met een sterke focus op een gevoel van gemeenschap. De ontwikkeling omvat appartementen voor jongeren en voor gezinnen die letterlijk zijn verhuisd naar ‘De toekomst van duurzame sociale huisvesting’.

Troldtekt akoesitsche panelen op plafonds in residentiële gebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Vandkunsten Architects, gevestigd in Kopenhagen, won de wedstrijd om het nieuwe Lisbjerg Bakke-project te ontwerpen in 2014, en de sleutelwoorden waren duurzaamheid en hout. Vandkunsten heeft jarenlange ervaring met residentiële projecten en experimenteert vaak met nieuwe indelingen en materialen.

Het project Lisbjerg Bakke bestaat uit flatgebouwen van drie tot vier verdiepingen op basis van een bouwsysteem van massief hout en onbehandelde houten gevels. De voordelen van bouwen in hout zijn talrijk en de duurzame aspecten variëren van een laag energieverbruik tot verbeterde bouwmethoden. De vijf stappen zijn: een op hout gebaseerd bouwsysteem, omkeerbare bouwtechnieken, aan het klimaat aangepast gebouwontwerp, een gevoel van eigendom en gemeenschap en vindingrijkheid.

De architectuur is buitengewoon gastvrij dankzij de variatie in grootte van de gebouwen en de uitnodigende ruimtes ertussen. De ingangen zijn duidelijk gemarkeerd en de flats hebben grote raamgedeelten die uitkijken op verschillende richtingen. Het uitzicht vanuit de appartementen is één van de uitstekende kwaliteiten van dit project.

Weinig, maar goede materialen

De gevels zijn gemaakt van onbehandeld hout en zullen met de tijd patineren. Dit is ongebruikelijk in Denemarken, maar Vandkunsten heeft een baanbrekende benadering van patineren. Binnen in de appartementen is kruislaminaathout (CLT) op de buitenmuren gebruikt, waardoor een robuust oppervlak ontstaat en tegelijkertijd een goed binnenklimaat wordt gegarandeerd.

Het eerste gebouw omvat een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, waar witte Troldtekt akoestische panelen met ingebouwde Troldtekt verlichtingsarmaturen zijn geïnstalleerd. Hier was de akoestiek een belangrijk aandachtspunt alsook in de trappenhuizen waar wit geschilderde Troldtekt panelen en wit geschilderde leuningen contrasteren met de ruwe betonnen grijze muren.