Robuust klimaatscherm

Het grootste renovatieproject in Noord-Jutland wat woningen betreft, is de totale verbouwing van de gehele Løvvang-wijk in Nørresundby in de buurt van Aalborg. De monotone architectuur van 818 flats krijgt een nieuwe, inspirerende identiteit. Tegelijkertijd wordt de bijbehorende omgeving ook op grote schaal vernieuwd.

Troldtekt, Løvvangen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

De eerste 20 wooneenheden in Løvvangen worden binnenkort opgeleverd en de bewoners zullen moeite hebben om hun woningen te herkennen.

De gebouwen zijn voorzien van een nieuwe, goed geïsoleerde bakstenen buitenmuur en gevarieerde ramenpatronen die diepte geven aan de gevel. Alle balkons zijn vergroot en van glas voorzien, wat door de bewoners zeer op prijs wordt gesteld. De plafonds van de balkons en de ondervlakken van de toegangsgalerijen zijn bekleed met Troldtekt-platen. Die platen verbeteren niet alleen de akoestiek, maar door het robuuste materiaal waaruit ze bestaan, geven ze ook een fraaie structuurmatige afwerking aan de flats. De aantrekkelijke, donkere stenen versterken daarnaast de algemene architectuur van de woonwijk.

De groenstroken tussen de gebouwen worden ook opgeknapt met nieuwe paden voor betere verbindingen. Aan het eind van een van die paden ligt het nieuwe gemeenschapshuis van Løvvangen, het Kvarterets Hus. Dit gebouw is ontworpen door Kærsgaard & Andersen A/S, de consultants die verantwoordelijk waren voor het renovatieproject.

Het Kvarterets Hus, de gemeenschappelijke voorzieningen en een garage liggen rond een binnenplaats waar bewonersactiviteiten kunnen plaatsvinden. In het Kvarterets Hus met zijn dynamische architectuur zijn een café, cursusfaciliteiten en een maatschappelijk-bewonerscentrum gevestigd.

In tegenstelling tot het wooncomplex, is het Kvarterets Hus bekleed met hout, wat het gebouw een heel andere uitstraling geeft, terwijl tegelijkertijd het onafhankelijke karakter ervan wordt onderstreept. Voor alle plafonds in de drie gebouwen rond dit buitenterrein is de keuze op Troldtekt-platen gevallen omdat die niet alleen voor een goede akoestiek zorgen, maar ook een warm en uitnodigend interieur creëren.