Milieuvriendelijke woningen met een havensfeer

Ergens tussen de hemel en de diepblauwe zee ligt Midtermolen. De exclusieve appartementen aan de oude ferryterminal van DSB in Nyborg waren klaar voor bewoning in het najaar van 2019, nadat ze een zilveren DGNB-certificering ontvingen.

Superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in privéwoningen met Troldtekt akoestische plafonds
Photo: Kuben Management

Frisse zeelucht direct aan het water, uitzicht op Nyborg en de Grote Belt, een door een architect ontworpen woning gebouwd met goed gedocumenteerde gezonde, duurzame materialen. Dat is slechts een greep uit de zaken die Midtermolen in Nyborg Harbor haar eigenaren en huurders biedt.

De klant is Pædagogernes Pension (PBU), met Kuben Management als bouwadviseur. SKALA Arkitekter zat achter de tekentafel en CJ A / S was de aannemer van het project, waarvan de structuur van de gevels duidelijk verwijst naar boothuizen en de maritieme omgeving.

De 62 woningen zijn verdeeld over twee hoofdgebouwen van respectievelijk drie en vier verdiepingen. Er zijn 52 woningen te huur, terwijl de overige tien door de eigenaar bewoonde penthouses zijn. Ze delen allemaal het geweldige uitzicht op het platteland en de Grote Belt.

Gebouwd om DGNB certificering te behalen

Midtermolen is gebouwd om zilver te behalen in de DGNB (de Duitse Sustainability Building Council) duurzaamheidscertificering. De certificering richt zich onder andere op de ecologische voetafdruk gedurende de levenscyclus van gebouwen.

“Wanneer we werken met DGNB-certificering, beoordelen we de sociale-, economische- en milieukwaliteit van het project - waarbij alle drie de aspecten even zwaar wegen. Kwaliteit is het sleutelwoord - we moeten robuust bouwen, met duurzame materialen. Het gaat echter net zo goed over het bouwen van gezonde woningen, waar mensen gedijen en waar de operationele en consumptiekosten laag worden gehouden, ”zegt Mike Staunstrup, Chief Advisor bij Kuben Management.

Hij heeft geholpen het project kwaliteitsbewust te maken om ervoor te zorgen dat de constructie langer meegaat.

Tue Bo Nielsen van CJ A / S legt uit dat de certificering strengere eisen stelt aan materiaalgebruik en onderaannemers.

“Van nature is het milieu een belangrijk aandachtspunt van het project. De certificering vereist meer middelen, omdat we grondig moeten documenteren dat we de juiste materialen gebruiken en onder andere dat we een bouwplaats correct beheren. Alle partijen hebben heel goed samengewerkt gedurende het hele proces ”, zegt Nielsen, projectmanager bij CJ A / S.

Troldtekt maakt een positief verschil

Troldtekt akoestische plafonds hebben een positieve bijdrage geleverd aan een aantal van de DGNB-certificeringscriteria, waaronder binnenklimaat, milieu-impact, akoestiek en brandwering. Omdat het product zo goed gedocumenteerd is, is het gemakkelijk om mee te werken bij het toekennen van punten voor de certificering.

“De keuze viel op Troldtekt omdat het een aanzienlijk betere akoestiek biedt dan bijvoorbeeld een gipsplafond. Geluid kan een probleem zijn als je hoge plafonds hebt en de penthouses gewelfde plafonds hebben. We hebben daarom veel moeite gedaan om een goede akoestische oplossing te vinden ', zegt Nielsen.