De beste kinderinstellingen zijn niet allemaal hetzelfde

Volgens omgevingspsycholoog Mille Sylvest (PhD) is het belangrijk dat de architectuur in kinderopvanginstellingen net zo gevarieerd is als de culturen en activiteiten die ze moeten ondersteunen. Betrokkenheid van gebruikers is een belangrijke bouwsteen voor goede instellingen.

Om het meeste uit lokale gemeentelijke investeringen in nieuwe instellingen te halen en te zorgen dat kinderen en kinderopvangmedewerkers kunnen genieten van ideale omstandigheden voor hun dagelijkse activiteiten, moet het ontwerp niet gebaseerd zijn op een universeel architectonisch sjabloon.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen universeel - of zelfs nationaal - model is voor hoe een goede kinderopvang eruit zou moeten zien. Je moet de culturen die op de specifieke locatie spelen begrijpen en de instelling aan de hand daarvan ontwerpen. Factoren zoals de mix van kinderen, personeelscultuur en de mate van verbondenheid met de lokale gemeenschap zijn belangrijk ”, zegt Mille Sylvest, gepromoveerd in de omgevingspsychologie en partner bij het adviesbureau Human Studio.

“Er zijn soms grote verschillen in de activiteiten die voor de kinderen in verschillende instellingen worden georganiseerd, en de hoeveelheid ouders die erbij betrokken is. Beide factoren kunnen beïnvloeden hoeveel ruimte nodig is. Er kan met name behoefte zijn aan voldoende ruimte voor ouderbetrokkenheid in instellingen waar personeel problemen heeft om ouders betrokken te krijgen ', voegt ze eraan toe.

Vind goede lokale oplossingen

In Human Studio helpt Mille Sylvest organisaties bij het creëren van een optimale relatie tussen mensen en de gebouwen waarin ze wonen. Ze is van mening dat betrokkenheid van gebruikers cruciaal is om ervoor te zorgen dat er synergiën kunnen ontstaan. Ze beveelt daarom aan dat architecten die betrokken zijn bij het ontwerp van nieuwe instellingen voldoende tijd hebben voor interviews en veldstudies in een vroeg stadium van het proces.

"Gebruikersbetrokkenheid is niet iets dat je gewoon kunt afvinken na het houden van een snelle workshop. Je moet een grondig inzicht krijgen in de instelling, de cultuur, de mensen en de activiteiten waarvoor het gebouw wordt ontworpen. Het kan de ontwikkelingsfase verlengen, maar het eindresultaat is betere gebouwen en economie op de lange termijn, ”zegt Mille Sylvest, die een voorbeeld geeft:

“Er was een tijd dat het in Denemarken gebruikelijk was om glazen gangen langs de gevels van instellingen te laten lopen om ze te beschermen tegen wind en lawaai. Helaas was het resultaat dat jonge kinderen in broeikasachtige temperaturen in hun kinderwagens en wiegjes sliepen, niet goed dus. Als energie-optimalisatie belangrijker wordt gevonden dan het begrijpen van de activiteiten die plaatsvinden in een instelling, loopt u het risico dat u later dure aanpassingen moet maken.

Gebalanceerde flexibiliteit

Wanneer kinderen van één tot vijf jaar onder één dak worden opgevangen, moet het gebouw een breed scala aan activiteiten omarmen. Een flexibel interieurontwerp is essentieel om tegemoet te komen aan de zeer gevarieerde vaardigheden en behoeften van de kinderen.

“Er moet een delicaat evenwicht worden gevonden om het personeel voldoende flexibiliteit te geven in hoe ze de verschillende ruimtes gebruiken, zonder dat de jonge kinderen gedesoriënteerd raken. Een oplossing kan zijn flexibele opstellingen die herkenbaar zijn, zodat iedereen begrijpt welke activiteit zal plaatsvinden wanneer dingen op een bepaalde manier worden opgesteld, "suggereert Mille Sylvest.

“Je kunt ook werken met op-activiteiten-gebaseerde programmering bij het ontwerpen van het interieur van de instelling. Dit richt zich op het gebruik van architectuur, materialen en lay-out om ruimtes te creëren waar kinderen heel actief en luidruchtig kunnen zijn, evenals ruimtes voor rustige contemplatie. De ontwikkeling van de instelling moet een communicatieoefening zijn waarbij de potentiële gebruikers betrokken zijn om ervoor te zorgen dat ze begrijpen in wat voor soort architectuur ze moeten en zullen gedijen.

Vergeet het binnenklimaat niet

Een andere belangrijke factor voor welzijn zijn goede oplossingen voor het binnenklimaat. De luchtkwaliteit wordt aangetast door vochtige kleding en vuil op de vloer. Te weinig ruimte en intense fysieke activiteit verhogen de concentratie CO2. Grote ramen laten daglicht binnen, maar kunnen de temperaturen doen stijgen. Daarbij kunnen de stemmen van veel kinderen, die tegelijkertijd spreken, geluid veranderen in lawaai.

“Het is heel belangrijk om rekening te houden met lawaai bij het bouwen van nieuwe kleuterscholen. Geluid beïnvloedt stressniveaus van zowel kinderen als personeel. Niemand kan lange tijd doorbrengen in een lawaaierige omgeving. Natuurlijk kunnen mensen in grote instellingen met betonnen oppervlakken en hoge plafonds functioneren, maar lang niet zo goed als met toevoeging van goede akoestische oplossingen. Verlaagde energieniveaus, meer ziekteverzuim en slechte leerresultaten zijn directe gevolgen van lawaai, ”zegt Mille Sylvest.

“Helaas merk ik vaak dat problemen met het binnenklimaat te wijten zijn aan het feit dat mensen het ventilatiesysteem niet inschakelen. Kies ventilatieoplossingen die eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn. Hoe duurzamer de  materialen die je gebruikt in een instelling, hoe beter het is voor kinderen en volwassenen - en alle anderen op de planeet ', benadrukt ze.

FOTO:
Mille Sylvest,
Gepromoveerd in de omgevingspsychologie en partner bij het adviesbureau Human Studio.

THEMA: Betere kinderopvang-instellingen