Een harmonie van ruwe esthetiek

Houtwolcement in donkere natuurlijke kleuren past goed bij beton en eiken in kamers met veel daglicht, terwijl zwarte plafonds een meer intieme, avondachtige sfeer kunnen creëren. Anders Tyrrestrup, partner bij AART architecten, legt uit waarom Troldtekt akoestische panelen in naturel grijs zijn gekozen voor 'Pakhusene' - of De Pakhuizen- in Aarhus Docklands in Denemarken.

In het snelgroeiende district Aarhus Docklands, in de op één na grootste stad van Denemarken, heeft AART architecten een moderne, gecombineerde residentiële en commerciële wijk gecreëerd. De eerste fase was klaar in 2017 en de tweede fase zal in 2020 klaar voor gebruik zijn.

Veel verschillende bedrijven - waaronder AART-architecten - zijn al verhuisd naar het commerciële gedeelte van het project van 35.000 vierkante meter. Hier delen ze, geïnspireerd door de beginselen van de deeleconomie, functies zoals vergaderruimtes, een kantine, havenbaden en zelfs een fitnesscentrum met een sauna.

Met gebruik van tastbare stenen gevels en bewerkte betonnen oppervlakken met zichtbare installaties, hebben de architecten een ruw esthetisch gevoel gecreëerd, geïnspireerd door de oude pakhuizen van de haven, zegt Anders Tyrrestrup:

"We wilden bewust een basisstructuur creëren die de identiteit van het gebouw weerspiegelt als een onbewerkte industriële faciliteit en waar de huurders een grote vrijheid hebben om het interieur aan te passen aan hun specifieke behoeften. Dit is bereikt door het gebruik van robuuste materialen zoals beton en eikenhout en door de materialen in ruwe staat te laten in plaats van te kiezen voor grote geverfde oppervlakken ", zegt Anders Tyrrestrup.

Goede werkomgeving en gezond binnenklimaat

Omdat de wijk 'Pakhusene' ook een plaats is waar mensen naar hun werk gaan, heeft AART-architecten gezorgd voor een goede werkomgeving en een comfortabel akoestisch binnenklimaat. De architecten hebben onder meer gekozen voor Troldtekt akoestische plafonds in naturel grijs, waarbij de donkere tinten uitsluitend afkomstig zijn van het grijze cement dat wordt gebruikt als bindmiddel in de cementgebonden houtwolplaten. Het resultaat is een meer rustiek samenspel van kleuren dan met geschilderde akoestische panelen, die het oppervlak een meer uniforme uitstraling geven.

"Het plafond is zorgvuldig afgestemd op de bakstenen en houten elementen. De natuurlijke donkergrijze kleuren werken prachtig samen met de betonnen vloeren en de vormgegeven betonnen wandelementen. De onbehandelde cementgebonden houtwol zorgt voor warmte en een ruw gevoel van natuurlijkheid, dat past bij de materialiteit van het gebouw, waardoor een samenhangende identiteit en een strakke uitstraling ontstaat. Er zijn hoge plafonds en veel daglicht, dus het maakt niet uit dat de grijze kleur niet zoveel licht weerkaatst. Het belangrijkste is dat het samengaat met de andere materialen, "zegt Anders Tyrrestrup.

De Troldtekt-plafonds dragen ook bij aan de DGNB Gold-certificering voor 'Pakhusene'.

Sfeervol zwart

In een ander project in Filmby Aarhus denken Anders Tyrrestrup en zijn collega's over het gebruik van zwarte Troldtekt-plafonds om een meer intieme avondachtige sfeer te creëren die past bij het filmische universum.

"Een zwart plafond kan de verlichting verbeteren in ruimtes waar daglicht niet nodig is. In andere kantoren met meer daglicht, moeten grijze Troldtekt akoestische plafonds worden gebruikt, maar hier kan het zwart helpen om een speciale sfeer te creëren, "zegt Anders Tyrrestrup.

FEITEN: ‘Pakhusene’ in Aarhus Docklands

Architecten: AART architecten
Klant: Domis (fase 1), Kilden & Hindby (fase 1), PFA Ejendomme (fase 2)

Troldtekt producten: 
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Naturel grijs
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm facet, K5

Lees meer over het project in de referentiegedeelte van Troldtekt >

Anders Tyrrestrup,
Partner bij AART architecten