Afscheid van het bureau? Hoe kantoorinrichting zal veranderen

Na COVID-19 moeten kantooromgevingen een nieuwe rol vinden. We hebben allemaal aan den lijve ondervonden dat je geen kantoor nodig hebt om je werk te doen, maar waar moeten ze dan wel voor gebruikt worden?

Volgens architect Julian Weyer, partner bij C.F. Møller Architects, zal het kantoor in de toekomst veel meer een sociale functie krijgen.

Volgens Julian Weyer, partner en architect bij C.F. Møller Architects, heeft de COVID-19 pandemie de ogen geopend voor moderne kantoorwerkplekken:

"Natuurlijk wisten we dit al eerder, maar de pandemie heeft ons echt de ogen geopend voor het feit dat je niet naar een kantoor hoeft om je werk te doen. In de loop van 2020 hebben bedrijven ontdekt wie het kantoor echt nodig heeft - en wie niet. Veel bedrijven zijn daarom bezig het kantoor te heroverwegen", zegt hij.

"Kantoorwerk kan overal worden gedaan, maar om het werk slim en zinvol te doen, hebben we ook plekken nodig om elkaar te ontmoeten. De rol van het kantoor verandert dus van een plek waar we aan ons bureau gaan zitten naar een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten", legt hij uit.

Rol van het bureau verkleind

In veel kantoren betekent dit dat het aantal vaste werkplekken kan worden verminderd. Want de rol van het bureau is tijdens de COVID-19 pandemie veranderd.

"Vroeger was het bureau het standaardmeubel voor kantoorwerkplekken. Van de werkgever werd verwacht dat hij een bureau ter beschikking stelde, dat dan een soort persoonlijke ruimte voor de werknemers werd. Maar het bureau was waarschijnlijk nooit echt geliefd. Wat we nu zien is dat het bureau meer een persoonlijke optie wordt," zegt Julian Weyer.

"In mijn geval vind ik een bureau niet erg. Ik ga graag het huis uit, maar ik heb het oppervlak van een bureau nodig om schetsen te maken en om mijn gereedschap op te bergen. Dat geldt echter niet voor iedereen en daarom zullen er in de toekomst minder bureaus nodig zijn", zegt hij.

Het kantoor als sociale ruimte

Julian Weyer wijst erop dat een bureau op kantoor nog steeds noodzakelijk is voor wie thuis geen zinvol kantoor kan inrichten. Aan de andere kant ziet hij dat mensen van individuele werkplekken overstappen op kantoren met een iets andere functie.

"We hebben kantoren nodig voor ontmoetingen en contacten met collega's. Dus, wat we zien is een grotere focus op andere delen van het kantoor, die nu worden uitgebreid. Het zijn de plaatsen waar we elkaar kunnen ontmoeten - hetzij als formele vergaderingen, online vergaderingen of als volledig willekeurige ontmoetingen met collega's", legt hij uit.

"Het kantoor wordt een sociale ruimte, en de raison d'être ervan zal de werknemers een reden geven om naar het werk te komen," zegt Julian Weyer.

Rust en activiteit

De overgang van het traditionele kantoor naar 'een sociaal kantoor' stelt interieurontwerpers echter ook voor uitdagingen.

"Wanneer mensen meer in staat zijn zelf te bepalen hoe ze het kantoor persoonlijk gebruiken, ga je aanzienlijke verschillen zien in hoe mensen zich gedragen en ook heel verschillende geluidsniveaus. Daarom is het belangrijk om zones te creëren waar mensen kunnen socialiseren en samenwerken, terwijl ze zich ook kunnen concentreren en opgaan in hun werk. En natuurlijk zonder nieuwe scheidslijnen of barrières te creëren die de sociale cohesie in de organisatie ondermijnen", aldus Julian Weyer.

"Een goed kantoorontwerp wordt een kwestie van het combineren van rustige zones en actieve zones, zodat het nooit ver is van de ene naar de andere, zodat de werknemers de meest natuurlijke en aantrekkelijke keuzes kunnen maken", zegt hij.

Wie is C.F. Møller Architects?

  • Møller Architects is een van de toonaangevende Scandinavische architectenbureaus met meer dan 90 jaar bekroonde architectuur in Scandinavië en wereldwijd.
  • Møller Architects heeft kantoren in Denemarken, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
  • De visie van het bedrijf is om het leven voor mensen en de planeet te verbeteren.

FOTO:

Julian Weyer, partner en architect, C.F. Møller Architects.