Bekijk trends in zwemcentra van de toekomst

03.03.2021

Zwemmen en watersport zijn populaire activiteiten bij alle leeftijden en op alle vaardigheidsniveaus - en veel oude centra worden gerenoveerd en er worden nieuwe gebouwd. In een nieuw online thema brengt Troldtekt kennis, trends en voorbeelden samen die kunnen helpen bij het ontwerp van zwemcentra in 2021.

We gebruiken zwemcentra om met ons gezin te sporten, te ontspannen en te genieten. De wisselende gebruiksscenario's stellen eisen aan ontwikkelaars, architecten en bouwers die gezamenlijk tot het perfecte ontwerp moeten komen - dat wrijving tussen gebruikersgroepen vermijdt. GPP Arkitekter en Bay Arch zijn in deze evenwichtsoefening geslaagd, met het nieuw gebouwde Frederikssund Swimming Centre.

“Een algemene trend bij projecten voor openbare werken is de wens om in de behoeften van veel verschillende gebruikers tegelijk te voorzien, bijvoorbeeld om scholen ook te laten dienen als BSO of recreatieclub. Deze eis komt ook naar voren bij nieuwe projecten voor zwemcentra. De centra moeten meerdere vrijetijdsalternatieven bieden, synergie creëren en zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om mee te doen ”, legt architect Niels Haugaard, mede-eigenaar van GPP Arkitekter, uit.

Hij geeft voorbeelden van het nieuw gebouwde zwemcentrum, ingebouwd in de helling bij Sillebro Ådal:

“Er is natuurlijk een groot zwembad voor elitezwemmen en zwemlessen en een kinder- en oefenbad en een glijbaan. We hebben zelfs een gedeelte zonder zwembad. We noemen dit het ‘droge’ gebied. Het is geschikt voor mensen die oefeningen doen buiten het water, toeschouwers bij watersporten of evenementen zoals verjaardagsfeestjes voor kinderen. "

Combinatie van functie en sfeer

Het interview met Niels Haugaard maakt deel uit van een nieuw online thema over zwemcentra op www.troldtekt.com. Originele Deense Troldtekt akoestische panelen zijn een populaire keuze voor plafonds en wanden in zwemcentra.

Dit thema beschrijft ook 16 trends voor de zwemcentra van de toekomst, die de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) NGO in een rapport heeft verzameld. De 16 trends omvatten alles van economie en digitale functies tot nieuwe gebruikspatronen die de architectuur beïnvloeden.

Duitsland heeft een sterke badcultuur en een Duits architectenbureau met uitgebreide ervaring in het combineren van functie en sfeer is 4a Architekten. In het zwem- en recreatiepark in de Duitse stad Kusel maken Troldtekt panelen in een aantal speciale kleuren deel uit van de architectuur. Ze dragen bij aan de identiteit en sfeer van de plek - evenals een superieure akoestiek.

"Het is erg belangrijk om geluidsabsorberende materialen op het plafond te gebruiken. Je moet plezier kunnen hebben en ontspannen. Een zwembad met een slechte akoestiek is niet goed voor de hersenen ”, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, CEO van 4a Architekten, in de nieuwe themareeks.

Pas ook de eisen voor buitenbaden aan

Troldtekt akoestische houtwolcementpanelen absorberen niet alleen effectief het geluid van spetteren, schreeuwen en spelen, maar zijn ook duurzaam, met een natuurlijke weerstand tegen vocht. De flexibele designmogelijkheden bieden architecten ook veel vrijheid - bijvoorbeeld bij het ontwerpen van voorzieningen voor moderne buitenbaden.

Troldtekt akoestische panelen werden gebruikt in het bekroonde Vestre Fjordpark in Aalborg, en in het unieke Isfuglen clubhuis voor winterbadgasten in de haven van Brøndby. In beide gevallen passen de cementgebonden houtwolpanelen bij het gebruik van hout in de hele architectuur.

“Clubhuizen voor zwemmers en buitenbaden zijn gebouwen die aan strenge eisen moeten voldoen. Ze worden blootgesteld aan zout water, wind en regen, en gebruikers die binnenkomen zijn ook bedekt met water en zout. Hout is ideaal voor dergelijke omgevingen omdat het zo flexibel is. Het kan meebuigen en uitzetten ”, legt Balder Johansen uit, CEO van LOGIK & CO, die expert is geworden in het bouwen van clubhuizen voor baden om aan de enorme vraag in het grootstedelijk gebied te voldoen.

>> Lees hier de thema-artikelen over zwembaden

FEITEN TROLDTEKT:

  • Troldtekt is een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van akoestische plafond- en wandoplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen bij onze productie, die plaatsvindt in Denemarken in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle-ontwerpconcept, dat een sleutelrol speelt bij het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.

 

MEER INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk 
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk 

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.nl

Zwembad in Gensingen, Duitsland, ©Engineer Dipl.-Ing. Olaf Wiechers, architect.
Kinzigtalbad Ortenau in Hausach, Duitsland, ©Engineer Dipl.-Ing. Olaf Wiechers, architect.
Frederikssund Zwemcentrum, Denemarken, ©Thomas Mølvig, architect.
Vitalbad Kusel in Duitsland, ©Engineer Dipl.-Ing. Olaf Wiechers, architect.
Vestre Fjordpark in Aalborg, Denemarken, ©Helene Høyer Mikkelsen, architect.
Isfuglen winterbadclub in Brøndby, Denemarken, ©Helene Høyer Mikkelsen, architect.