Moderne kantoren op voormalige scheepswerf

Het meer dan 100 jaar oude pand Magasin 211 in Malmö is liefdevol gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen als kantoorgebouw door het gebruik van onder andere Troldtekt akoestische panelen. Het Zweedse architectenbureau Wingårdhs zat achter het project en heeft nu zijn eigen kantoren in het historische pand.

Photo: BaraBild

Kleurrijke, ruwe en versleten muren en blootliggende leidingen in combinatie met heldere nieuwe toevoegingen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het historische gebouw Magasin 211 in Malmö na renovatie en verbouwing tot kantoren. Varvsstaden AB zit achter het project samen met de architecten Wingårdhs, die nu zelf delen van het onlangs gerenoveerde pand bewonen.

In 2021 kreeg Magasin 211 de hoogste architectuurprijs van de stad Malmö, de Stadsbyggnadspriset, voor de manier waarop het gebouw behouden is gebleven en tegelijkertijd een nieuw leven heeft gekregen. Het gebouw staat in de bloeiende wijk Varvsstaden in Malmö. De maritieme geschiedenis van het gebied, die meer dan 100 jaar teruggaat, bestaat naast een moderne stedelijke omgeving, en er worden de komende jaren verschillende nieuwe ontwikkelingsprojecten verwacht.

Samenspel tussen origineel en nieuw

Het oorspronkelijke gebouw, ontworpen door architect Axel Stenberg, dateert van 1917 en is achtereenvolgens gebruikt als brandweerkazerne, meubelmakerij en textielfabriek. Bij de transformatie van het gebouw tot kantoren is de nadruk gelegd op het behoud van de hoofdlijnen van de oorspronkelijke bouwstijl en het gebruik van gerecycleerde materialen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Joakim Lyth, office manager van Wingårdh's kantoor in Malmö, zegt:

"We wilden zoveel mogelijk van het bestaande gebouw gebruiken om de sloop tot een minimum te beperken. Daarnaast gebruikten we een materiaalbank om sloopmaterialen uit andere gebouwen te halen."

De juiste balans vinden

Tijdens de renovatie werden natuurlijke materialen gebruikt om de industriële stijl van het gebouw, dat wordt gedomineerd door beton, staal en baksteen, te verzachten. Dit werd bijvoorbeeld bereikt door muren te bekleden met dennenfineer en door Troldtekt akoestische panelen in natuurlijk hout op de plafonds te installeren.

"Het was een kwestie van een balans vinden tussen hoe rauw en onafgewerkt een voormalige industriële ruimte kan zijn en ervoor zorgen dat het niet wordt ervaren als ruw, bruut en onherbergzaam; en hoe afgewerkt, gedetailleerd en gezellig de ruimte moet zijn om te functioneren als een aantrekkelijke werkplek," zegt Joakim Lyth.

Een van de redenen om te kiezen voor Troldtekt akoestische panelen was dat ze goed passen bij de bewaard gebleven details, zoals de originele industriële lampen en ramen. Bovendien heeft Magasin 211 een gepolijste betonnen vloer, en de akoestische panelen absorberen elk geluid dat weerkaatst tegen alle harde oppervlakken.

"Troldtekt werd gekozen omdat het past bij alle bovenstaande ontwerpoverwegingen," zegt Joakim Lyth.