Een stad binnen een stad

In het kleurrijke district Christianshavn in Kopenhagen is het grootste kinderinstituut van Denemarken geopend, maar door de bebouwde kom in kleinere en zeer diverse eenheden op te delen, voelt Børnebyen Christianshavn als een op zichzelf staande stad op kleine schaal.

Børnebyen Christianshavn ligt op een driehoekig perceel aan de Prinsessegade in het centrum van Kopenhagen. De 710 kinderen die de instelling bezoeken, zijn 0 tot 15 jaar oud en gaan naar de crèche, de kleuterschool of de naschoolse recreatieclub - maar samen vormen de gebouwen één gemeenschap met een eigen identiteit. COBE en NORD Architects stonden achter het project, dat in 2016 werd ingehuldigd.

Het pand beslaat een totale oppervlakte van ca. 4.600 vierkante meter, waarmee het de grootste kinderdagverblijfinstelling in Denemarken is. ‘Børnebyen’ is Deens voor ‘kinderstad’ en net als in echte steden heeft Børnebyen Christianshavn een eigen stadspoort, brandweerkazerne, restaurant, pleinen en stadhuis.

Het stadhuis is een grote multifunctionele hal, die zowel door de kleuterschool als de naschoolse club op grote schaal wordt gebruikt. Troldtekt plafonds zorgen voor superieure akoestiek in het hele centrum.

 

Kleuren en oppervlakken

De stadspoort is geel, terwijl de 'brandweerkazerne' rood is. De gevels zijn gemaakt van hout, metaal, baksteen en glas. Een gevarieerde mix van materialen en kleuren bootst die van een kleine stad na, waar alles een functie en een eigen speciale plek heeft. De speeltuinen en groene gebieden vullen de gaten tussen de gebouwen en vormen een samenhangende buitenruimte, wat een belangrijk aspect is van alles wat Børnebyen te bieden heeft. De gebouwen hebben tal van grote raampartijen en patio's die de binnen- en buitenomgevingen met elkaar verbinden.

De instellingen van de kinderen zijn versierd met de eigen creaties van de kinderen, terwijl het interieurontwerp functioneler is. De plafonds zijn voornamelijk bekleed met Troldtekt akoestische panelen in naturel crème of wit geverfd, als terugkerend materiaal op de verschillende vloeren en in de verschillende gebouwen. Troldtekt panelen dempen de nagalmtijd en zorgen zo voor een goede akoestiek, vooral in kamers met dubbele hoogte. Bovendien sluiten Troldtekt akoestische panelen met hun aantrekkelijke oppervlak prachtig aan bij de rest van het palet van gebruikte texturen en materialen.

FEITEN: Over Børnebyen Christianshavn

Architecten: COBE, NORD Architects, PK3/BOGL
Klant: Stad Kopenhagen

Troldtekt producten
Plafondpanelen: Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur: Wit 101 en naturel crème
Structuur: Fijn  (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: Rechte kanten, K0
Montage: Met C60 profielsysteem

>> Lees meer over het project in de referentiegedeelte van Troldtekt

>> Lees meer over Børnebyen Christianshavn

THEMA: Betere kinderopvang-instellingen

Het aantal kinderen neemt toe in verschillende Noord-Europese landen, dus ook de behoefte aan nieuwe kinderzorginstellingen. Het is belangrijk om het perspectief van de kinderen mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe instellingen. Ook moet de architectuur de ontwikkeling van lichaam en geest ondersteunen.

In een nieuw thema Troldtekt A / S richt zich op architectuur in kinderzorginstellingen

>> Lees hier meer