Zwarte elegantie in het hart van Kopenhagen

Op het voormalige hoofdkantoor van de Royal Danish Mail in Kopenhagen heeft Aarstiderne Architecten een exclusieve showroom op het dak ontworpen voor Fredericia Furniture. Hier creëert het zwarte Troldtekt-plafond een sfeer van elegantie die echt tot zijn recht komt wanneer de duisternis valt.

Wanneer het Deense bedrijf Fredericia Furniture avondevenementen organiseert in de nieuwe showroom, kunnen internationale gasten een wandeling maken tussen de klassieke stukken Deens meubeldesign en genieten van het adembenemende uitzicht op Kopenhagen en de stadslichten onder hen. Boven hen richten zorgvuldig gepositioneerde spots in de zwarte Troldtekt akoestische plafondpanelen hun aandacht op exclusieve meubeldesigns van Børge Mogensen, Hans J. Wegner en andere gerenommeerde Deense ontwerpers.

In nauw overleg met Fredericia Furniture heeft Aarstiderne Architecten het voormalige hoofdkantoor van de Royal Danish Mail omgevormd tot een moderne werkplaats met een showroom op het dak, in een pand dat vroeger het Post & Tele-museum huisvestte.

"In wezen ging het erom dat we het hart en de ziel van het gebouw gingen achterhalen en er de beste kwaliteiten uit putten. De mensen bij Fredericia Furniture zijn kenners die houden van de klassieke kenmerken van het gebouw. De primaire focus is om meubels te tonen, maar het pand is ook een werkplek die is afgestemd op co-werken. Daarom was het belangrijk om in elke kamer een goede verlichting en goede akoestiek te hebben, "legt Mette Gravergaard uit, creatief directeur van de afdeling ruimtelijke indeling van Aarstiderne Architecten.

Wit stucwerk en zwarte Troldtekt panelen

De geschiedenis van het gebouw is te zien op de werkvloer onder de showroom, waar een prachtig gestuukt plafond werd behouden. Bijgevolg is de kamer gedecoreerd in lichte kleuren en verdeeld in glas en houten strips met akoestische bekleding aan de achterkant. Dit staat in schril contrast met de donkere kleuren en mannelijke materialen zoals staal en beton die de showroom erboven domineren.

"De showroom is een evenementruimte waar avondevenementen kunnen worden gehouden, met muziek en lekker eten van de chefs van het hotel. Het interieur is daarom ontworpen om een unieke sfeer uit te stralen en zwart biedt de juiste 'achtergrond' voor gasten die feestelijk gekleed zijn. De gehele afdeling is ontworpen om op een huis te lijken, waar meubilair dat beter geschikt is voor een donkere omgeving wordt tentoongesteld. We hebben het plafond gebruikt om de aandacht te vestigen op het fantastische uitzicht over de daken van Kopenhagen, "zegt Mette Gravergaard.

Zwart is niet makkelijk

Het kiezen voor een zwart plafond moet goed worden overwogen, vooral met betrekking tot de verlichting. Het is belangrijk om met licht te compenseren als je voor de donkere look gaat, benadrukt Mette Gravergaard:

"Bij het kiezen van een zwart plafond moet je altijd in gedachten houden waar de kamer voor gebruikt gaat worden. Zwarte plafonds kunnen een speciale sfeer van kwaliteit en elegantie toevoegen, zolang het ontwerp maar doordacht en gecoördineerd is. Onze verlichtingsoplossing voor de kamer is daarom afhankelijk van directionele schijnwerpers die onopvallend in het zwarte plafond opgaan. Overal hetzelfde licht hebben, zou nogal saai zijn. "

Fredericia Furniture Showroom

FEITEN: Fredericia Furniture showroom

Architecten: Fredericia Furniture + Aarstiderne Architecten, Ruimtelijke Planning 
Klant: Datea 

Troldtekt producten:
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen,
Kleur: Zwart 207
Structuur: Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm facet, K5

Lees meer over het project in de referentiegedeelte van Troldtekt >

Mette Gravergaard,
Creatief directeur van de afdeling ruimtelijke indeling van Aarstiderne Architecten.