Building Material Scout: Eenvoudig toegang tot gezonde en duurzame materialen

Duurzaam bouwen brengt een verscheidenheid aan productinformatie, bouwcertificaten en materiaalverklaringen met zich mee. Dit kan het voor bouwers, planners en productfabrikanten moeilijk maken om overzicht te houden op de eisen.

Building Material Scout is een Duits hulpmiddel en pakt deze uitdaging aan door de benodigde informatie gemakkelijker beschikbaar te maken via een digitaal platform.

De introductie van gebouwcertificeringssystemen zoals DGNB, LEED en BREEAM is een grote stap voorwaarts geweest wat betreft het documenteren en beoordelen van de duurzaamheid van bouwmaterialen. Toch wordt het naarmate het aantal certificeringen groeit steeds moeilijker voor alle betrokkenen om productinformatie en certificeringsvereisten bij te houden. Vaak is de informatie óf niet in een geschikte vorm verkrijgbaar voor architecten en planners, óf voldoen de producten simpelweg niet aan de eisen.

Building Material Scout wil hierin verandering brengen. Het is een planningstool met een geïntegreerde en intelligente database van bouwproducten, met een focus op gezonde en duurzame materialen. Bouwers, architecten, planners en bouwbedrijven kunnen Building Material Scout gebruiken als adviesinstrument bij het selecteren van geschikte producten. De tool kan een volledig bouwproject documenteren met alle productinformatie van de huidige certificeringssystemen voor duurzaamheid van gebouwen.

Tegelijkertijd kunnen fabrikanten van bouwproducten zoals Troldtekt hun productinformatie toevoegen aan Building Material Scout. Productaanvragen van bouwers kunnen dan direct worden doorgestuurd naar de fabrikant, die een beoordelingsdienst kan gebruiken om de producten automatisch te valideren volgens de huidige duurzaamheidsnormen.

- Onze missie is om alle belanghebbenden die bij de bouw betrokken zijn, gemakkelijk toegang te bieden tot gezonde, slimme en duurzame materialen en bouwproducten. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan een betere bouwkwaliteit met gezondere en milieuvriendelijke ruimtes, zegt Melanie Leich, DGNB-adviseur bij Building Material Scout GmbH.

Een totaaloplossing voor de hele branche

Geconfronteerd met de complexe productvereisten in een verscheidenheid aan bouwprojecten, erkende Building Material Scout dat de bouwsector grote uitdagingen in de circulaire economie wil aanpakken. Alleen een allesomvattende oplossing voor de hele bouwsector kan alle actoren in de industrie helpen om zo gezond en duurzaam mogelijk te bouwen.

- Op korte termijn is ons doel om verdere bouwprojecten voor alle betrokkenen mogelijk te maken. Door ons werk met alle actoren bouwen we een grote informatiebasis en kennis van duurzame bouwmaterialen en constructies op en stellen deze beschikbaar voor de markt, zegt Melanie Leich en vervolgt:

- Op lange termijn willen we deze tools gebruiken en zorgen dat ze helpen om de eisen voor duurzame bouwproducten nauwkeurig te definiëren. Niemand kan zeggen of een product duurzaam is of niet. Het hangt altijd af van welke duurzaamheidsdoelen u nastreeft en wat de producttoepassing is. Onze visie is om een productfilter te integreren zodat alle betrokken partijen hun gewenste producten kunnen vinden op basis van hun doelvereisten.

Blijf op de hoogte van certificeringsupdates

Building Material Scout maakt het ook gemakkelijker om nieuwe ontwikkelingen bij te houden door automatische updates te geven zodra er nieuwe assessments en certificeringsversies worden geïntroduceerd. Bovendien kunnen fabrikanten van bouwproducten hun gegevens automatisch aan de Building Material Scout verstrekken via een interface naar de Product Informatie Management Systemen (PIM) en deze zonder verdere inspanning up-to-date houden. Dit voorkomt een dubbel datapad.

Gebaseerd op partnerschappen

Twee vooraanstaande bedrijven uit de bouwsector maken deel uit van Building Material Scout: Drees & Sommer en HOINKA GmbH. Verder is EPEA GmbH (onderdeel van Drees & Sommer) als coöperatieve partner aangesloten.

  • Als internationaal geavanceerd plannings- en adviesbureau volgt Drees & Sommer al jaren actief de grootste trends in de bouw- en vastgoedsector - digitalisering en duurzaam bouwen. Met de ontwikkeling van de Building Material Scout brengt Drees & Sommer deze twee thema's optimaal samen. Door haar ervaring in meer dan 3.000 lopende bouwprojecten levert het bedrijf ook een substantiële bijdrage om een praktijkgericht platform te ontwikkelen dat alle gebouweigenaren een meerwaarde biedt.
  • HOINKA is gespecialiseerd in leveringen rondom duurzaam bouwen (Green Building). Als ervaren DGNB-auditor, LEED AP- en BREEAM-assessor leidt HOINKA Green Building-certificeringen. Daarnaast biedt HOINKA web-gebaseerde softwaretools en het bouwen van productdatabases.
  • EPEA staat bekend als een internationaal onderzoeks- en adviesinstituut voor milieuvriendelijke producten en processen. EPEA exploiteert het Cradle to Cradle-concept en hun experts.

Lees hier andere thema-artikelen