Hoe Troldtekt bijdraagt aan gezondheid en welzijn

De derde VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling, ‘Goede gezondheid en welzijn’, omvat het verminderen van sterfgevallen en ziekten veroorzaakt door schadelijke stoffen. Troldtekt werkt om dit doel te bereiken door middel van grondig gedocumenteerde gezondheid en traceerbaarheid van het materiaal.

Zestig procent van de acute luchtweginfecties bij kinderen wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Net als volwassenen brengen kinderen de meeste tijd binnenshuis door. Dit wordt benadrukt door onderzoek van het Amerikaans National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) en de Environmental Protection Agency (EPA), die specificeren dat we maar liefst 90% van ons leven binnenshuis doorbrengen.

Dat maakt het cruciaal om aandacht te besteden aan de gezondheid van de gebouwde omgeving en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog veel ruimte voor verbetering. In een studie uit 2006 ontdekte de WHO dat we voornamelijk worden blootgesteld aan luchtvervuiling als we binnen zijn. Vooral kinderen worden eraan blootgesteld, omdat ze een hoger ademvolume hebben, en dus grotere hoeveelheden lucht inademen dan volwassenen.

Troldtekt wil worden opgenomen in gebouwen die gezond zijn voor hun bewoners. Daarom heeft het bedrijf nu de derde VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling, ‘Goede gezondheid en welzijn’, toegevoegd aan de nu vier doelstellingen voor duurzame ontwikkeling waaraan Troldtekt actief werkt.

Gedetailleerde kennis van de ingrediënten

Troldtekt akoestische panelen zijn gemaakt van de natuurlijke materialen hout en cement. De akoestische panelen worden grondig geanalyseerd als onderdeel van de Cradle to Cradle-certificering. Alle stoffen zijn gedefinieerd tot 100 ppm (deeltjes per miljoen) en beoordeeld in termen van hun impact op mensen. De analyse wordt uitgevoerd onder auspiciën van Vugge til Vugge Danmark, dat is geaccrediteerd door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

“Concreet betekent dit dat onze systematische Cradle to Cradle-inspanningen ons gedetailleerde kennis opleveren van alle stoffen in onze producten en ons in staat stellen te documenteren dat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten. Cradle to Cradle vraagt om een grondiger aanpak dan andere certificatieschema's, die alleen ‘bevat geen’ lijsten gebruiken. Wij zien dit als een randvoorwaarde voor het leveren van bouwmaterialen die gezond zijn voor mens en milieu.

Lees meer over de Cradle to Cradle-certificering van Troldtekt

Lage ontgassing en afgifte van deeltjes

Om de manier te benadrukken waarop Troldtekt's binnenklimaat voordelen biedt en hoe Troldtekt het voor ontwikkelaars en consultants gemakkelijker maakt om gezonde materialen voor bouwprojecten te kiezen, zijn de producten gekwalificeerd voor goedkeuringen en certificeringen onder een aantal schema's:

  • Troldtekt akoestische platen zijn getest door het Deense Binnenklimaatlabel (onder het Deense Technologisch Instituut) en binnenklimaat gecertificeerd in de beste categorieën. Om in aanmerking te komen, moet de ontgassing van een product binnen de eerste 60 dagen na installatie afnemen. Troldtekt platen voldoen aan deze eis wanneer ze aanvankelijk na slechts 10 dagen worden gemeten. Plafondproducten worden ook getest op de hoeveelheid vezels en deeltjes die ze vrijgeven. Ook hier komen Troldtekt platen in aanmerking voor de beste categorie (‘lage deeltjesafgifte’) - d.w.z. minder dan 0,75 milligram per vierkante meter.
  • Troldtekt akoestische panelen zijn geclassificeerd in de M1-categorie door de Finnish Indoor Air Association en de Building Information Foundation RTS. Het classificatiesysteem deelt bouwmaterialen in op basis van emissieklassen: hoeveel stoffen de materialen in de lucht laten vrijkomen. Emissieklasse M1 komt overeen met de beste kwaliteit (laagste emissiegraad).
  • Troldtekt akoestische platen zijn geclassificeerd als ‘lage emissie’ en komen dus de natuur en gezondheid ten goede in het vrijwillige en onafhankelijke Ecolabel-programma van Duitsland, bekend als Der Blaue Engel.
  • Troldtekt akoestische platen zijn milieuvriendelijk beoordeeld door het Zweedse SundaHus Material Data-systeem en gecategoriseerd als klasse A, die producten omvat met de kleinste nadelige impact op de menselijke gezondheid en het milieu.
  • Troldtekt akoestische panelen hebben de ‘Allergy Friendly Product Award’ van de Britse organisatie Allergy UK gekregen. De Allergy Friendly Product Award wordt alleen toegekend aan producten die de gezondheid en het welzijn van astma- en allergielijders verbeteren. In verband met de prijs werd Troldtekt bestudeerd en beoordeeld door het panel van consultants en wetenschappelijke experts van UK Allergy.

Lees meer over Troldtekt en het gezonde binnenklimaat

Gedocumenteerde bijdrage

We hebben met Ramboll samengewerkt om in kaart te brengen hoe Troldtekt specifiek bijdraagt aan toonaangevende certificeringen voor duurzaam bouwen, zoals DGNB, LEED, BREEAM en WELL. Een gezond binnenklimaat was een van de onderzochte criteria.

De documentatie van Troldtekt's bijdrage aan WELL-certificering is nieuw en besteedt in het bijzonder aandacht aan het verbeteren van de menselijke gezondheid en het welzijn door middel van de gebouwde omgeving. In 2019 onderzocht Ramboll hoe Troldtekt in staat is om bij te dragen aan 20% van de WELL-criteria, onder meer omdat de akoestische oplossingen Cradle to Cradle-gecertificeerd zijn met documentatie voor de gezondheid van het materiaal.

Ook in 2019 documenteerde Rambøll de bijdrage van Troldtekt aan de Nordic Swan Ecolabelled-constructie, en werd Troldtekt opgenomen in de Nordic Swan Ecolabel's database met producten die kunnen worden gebruikt voor Nordic Swan Ecolabelled-constructie. Het Nordic Swan Ecolabel is het officiële ecolabel in de Scandinavische regio en geeft onder meer prioriteit aan het belang van een gezond binnenklimaat in gebouwen.

Lees meer over Troldtekt en zijn certificeringen voor duurzaam bouwen

Lees hier andere thema-artikelen