Kantoorinrichting: Kies een akoestische oplossing met verschillende voordelen

Welzijn en productiviteit komen in het gedrang als een kantoor rumoerig en echo-achtig is, als de luchtkwaliteit slecht is of als de fysieke omgeving niet inspirerend is.

Door het gebruik van Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen op plafonds en wanden kunt u een superieure akoestiek, een gezond binnenklimaat en een onderscheidend ontwerp creëren.

Hoe is de akoestiek? Zijn er gezonde materialen gebruikt? Is de esthetiek motiverend? Het binnenklimaat in kantoorgebouwen is enorm belangrijk - voor het welzijn van medewerkers en ook voor hun productiviteit.

Om dezelfde reden is het binnenklimaat een belangrijke factor wanneer bouwers en adviseurs besluiten kantoorgebouwen als duurzaam te certificeren. In een van de wereldwijde certificeringen - de Amerikaanse WELL rating - ligt alle nadruk op menselijke gezondheid en welzijn, terwijl het binnenklimaat in andere certificeringen op één lijn wordt gesteld met bijvoorbeeld de klimaatvoetafdruk van het gebouw.

Het is daarom erg belangrijk hoe en met welke materialen architecten kiezen om een kantooromgeving te ontwerpen. Troldtekt maakt het mogelijk om aan verschillende eisen te voldoen met één en dezelfde oplossing.

Superieure akoestiek

Ten eerste is Troldtekt cementgebonden houtwol een geluidsabsorberend materiaal. In zowel kantoortuinen als kleine vergaderzalen zorgt de open oppervlaktestructuur van de akoestische panelen ervoor dat Troldtekt de nagalmtijd effectief verkort.

Een korte nagalmtijd betekent minder onaangenaam geluid - en het is ook gemakkelijker om te horen wat er gezegd wordt. Zowel voor degenen die daadwerkelijk in de ruimte zitten als voor iedereen die online deelneemt.

Gezond binnenklimaat

De gebruikers van kantoorgebouwen worden door veel dingen beïnvloed - de lucht, vochtigheid, warmte, licht, rook, lawaai, maar ook deeltjes en chemische stoffen van allerlei materialen. De symptomen van een slecht binnenklimaat variëren van oog-, neus- en keelirritatie tot uitslag, hoofdpijn en misselijkheid.

Via Troldtekt's Cradle to Cradle certificering is grondig gedocumenteerd dat de akoestische panelen vrij zijn van schadelijke stoffen. Bovendien heeft Troldtekt een aantal certificaten ontvangen die de bijdrage van de akoestische panelen aan een gezond binnenklimaat documenteren.

Tegelijkertijd neemt Troldtekt cementgebonden houtwol vocht op en geeft het af. Op deze manier dragen de akoestische panelen bij aan de juiste luchtvochtigheid. De luchtkwaliteit zal als beter worden ervaren in een kantoor waar de materialen vocht absorberen - wat ook de behoefte aan ventilatie kan verminderen.

Flexibele ontwerpmogelijkheden

Esthetiek draagt bij aan werkplezier. Met Troldtekt akoestische panelen kunt u de voordelen van een gezond binnenklimaat combineren met een elegant ontwerp naar keuze. Een populaire keuze voor bedrijfswoningen zijn de bekroonde Troldtekt ontwerpoplossingen die architecten de vrijheid geven om onderscheidende plafonds en wandoppervlakken op grote schaal te ontwerpen.

De serie omvat verschillende ontwerpvarianten met gefreesde groeven. Bijvoorbeeld:

  • Troldtekt line, die in de lengte gefreesde groeven heeft in een naadloze look zonder zichtbare verbindingen om een visueel rustige afwerking te creëren die lijkt op lineaire houten plafonds.
  • Troldtekt line design dat, net als Troldtekt line, longitudinale groeven heeft, maar waar de groeven op verschillende afstanden van elkaar staan om een heel ander ritme te creëren.
  • Troldtekt curves, die golfvormige groeven heeft, waardoor een patroon van zacht golvende curven langs het oppervlak van elk paneel ontstaat.
  • Troldtekt v-line, wat een iets dunner paneel is dan de andere ontwerpoplossingen, en waar de longitudinale V-groeven ofwel in de lengte lopen van het ene uiteinde van de kamer naar het andere (Troldtekt v-line 1-way) of worden onderbroken door transversale groeven waar de paneeluiteinden elkaar ontmoeten (Troldtekt v-line 2-way).
  • Daarnaast zijn er verschillende ontwerpoplossingen met een meer onderscheidende uitstraling. Bijvoorbeeld Troldtekt rhomb en Troldtekt puzzle.

De verschillende Troldtekt producten - zowel de klassieke panelen als de ontwerpoplossingen - zijn verkrijgbaar als ongeverfde akoestische panelen of als geverfde panelen in een verscheidenheid van standaard en aangepaste kleuren om aan te sluiten bij het interieurontwerp enz. van het kantoor.

Troldtekt akoestische oplossingen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Voor installatie op bestaande plafonds zijn de Troldtekt Plus akoestische panelen met twee lagen beschikbaar, die een onderlaag van verzegelde minerale wol hebben. Dit zorgt voor goede akoestische eigenschappen terwijl de plafondhoogte met slechts 47 mm wordt verlaagd.

Zwevende akoestische plafonds (clouds) of Troldtekt baffles zijn een flexibele optie om de akoestiek precies daar te regelen waar de behoefte het grootst is. De clouds of Troldtekt baffles kunnen worden geïnstalleerd in plaats van een volledig akoestisch plafond, of worden gebruikt om de akoestiek in een bepaald deel van een ruimte verder te verbeteren.

Gedocumenteerde duurzaamheid

Troldtekt wordt gemaakt van gecertificeerd hout uit Deense bossen en cement uit Deense mineralen. Hout en cement worden gecombineerd tot cementgebonden houtwol, die volledig vrij is van gevaarlijke stoffen. Het hout dat wordt gebruikt om de akoestische panelen te maken is gecertificeerd rood sparrenhout (FSC®C115450 en PEFC™), en Troldtekt begint het nieuwe koolstofarme cement type FUTURECEM™ te gebruiken. Troldtekt op basis van FUTURECEM heeft een koolstofvoetafdruk die 26 en 38 procent lager is dan de koolstofvoetafdruk van Troldtekt op basis van respectievelijk grijs en wit cement, gemeten over de gehele levenscyclus van de akoestische panelen.

Troldtekt is Cradle to Cradle gecertificeerd sinds 2012, en gedetailleerde analyses uitgevoerd in verband met de certificering hebben de stoffen in de akoestische panelen gedefinieerd tot 100 delen per miljoen (ppm). Troldtekt bereikte de certificering omdat Troldtekt cementgebonden houtwol kan worden teruggebracht in de biologische cyclus en ook in de technische cyclus als grondstof in de cementproductie.

De uitgebreide documentatie van zowel de klimaatvoetafdruk als de materiaalgezondheid, die EPD's voor de verschillende productvarianten omvat, maakt Troldtekt een voor de hand liggende keuze voor duurzame kantooromgevingen. Ramboll heeft gedocumenteerd hoe Troldtekt bijdraagt aan de toonaangevende certificeringen van duurzame gebouwen.

Effectieve brandbeveiliging

Hout is een organisch en brandbaar materiaal, maar elke houtvezel in een Troldtekt paneel is ingekapseld en beschermd door onbrandbaar cement. Troldtekt panelen hebben daarom een lage ontvlambaarheid en geven slechts een lage warmte af tijdens een brand, en bijna geen rook.

Troldtekt akoestische panelen zijn brandgeclassificeerd volgens de Europese norm EN 13501. Volgens de norm zijn Troldtekt akoestische panelen geclassificeerd als B-s1,d0, wat betekent dat het materiaal in zeer beperkte mate bijdraagt aan een brand. In de praktijk betekent dit dat Troldtekt panelen slechts zwak brandbaar zijn en weinig warmte en rook afgeven. Troldtekt A2 panelen zijn niet brandbaar, en zijn geclassificeerd als A2-s1,d0.

Natuurlijke sterkte

Troldtekt akoestische panelen hebben alle uitstekende kwaliteiten van de grondstoffen waarvan ze zijn gemaakt - de robuustheid en sterkte van cement en het natuurlijke ademende vermogen van hout.

Volgens Troldtekt's Environmental Product Declaration (EPD) hebben de akoestische panelen een levensduur van ten minste 50 jaar. Troldtekt produceert echter al akoestische panelen sinds 1935, en de ervaring leert dat de panelen hun technische eigenschappen ten minste 75-80 jaar behouden. Daarom kunnen Troldtekt panelen vaak 'verder leven' wanneer een gebouw wordt gerenoveerd of getransformeerd voor nieuwe doeleinden.