Bekroonde designlijn biedt architectonische vrijheid

De lijn van Troldtekt designoplossingen heeft sinds de lancering in 2019 vele prijzen gewonnen. De lijn werd bekroond met een ICONIC Award en een German Design Award en was finalist voor de Danish Design Award. In het najaar van 2020 maakt de lijn de kans op een Duitse materiaalPREIS.

Lees meer over de oplossingen en bekijk de video, waarin de in-house architect van Troldtekt, Michael Christensen, zijn gedachten achter de ontwerplijn deelt.

De hele reeks Troldtekt designoplossingen haalde de finale van de Danish Design Award 2020. Dit jaar werd de prijsuitreiking gehouden in juni en online, vanwege de situatie rondom het coronavirus. Hoewel de lijn geen prijs won, oogstte Troldtekt’ designlijn veel lof van de jury:

“Deze designoplossing maakt gebruik van bestaande materialen uit lokale bronnen, om nieuwe mogelijkheden te bieden voor het creëren van goede akoestische omgevingen. Deze productlijn is een veelzijdige oplossing voor de constante uitdaging om akoestisch comfortabele omgevingen te creëren waarin mensen graag leven.

Troldtekt designoplossingen waren finalist in de categorie ‘Feel good - Product’. De categorie is voor "oplossingen die zeer esthetisch of elegant zijn en tegelijkertijd een nuttige functie bieden".

>> Bekijk de volledige reeks Troldtekt designoplossingen

Het draait allemaal om het vlakke oppervlak

In 2019 - het jaar van de lancering - won de designlijn twee prestigieuze Duitse designprijzen: de ICONIC Award 2019 en de German Design Award 2020. De uitstekende ontvangst door de architectenmarkt wekt trots op, aangezien de lijn juist werd ontwikkeld om architecten een bredere creatieve reikwijdte te bieden.

“Voor architecten is het een klassieke discipline om met standaardproducten iets unieks of met een bijzonder karakter te ontwerpen. Dit is de uitdaging die onze nieuwe designlijn probeert aan te pakken '', zegt Michael Christensen, de in-house architect van Troldtekt, die de nieuwe oplossingen ontwierp.

Hij legt uit dat tijdens de ontwikkeling het uitgangspunt was om de nieuwe designoplossingen industrieel te produceren, zodat ze tegen concurrerende prijzen aangeboden konden worden. De producten zijn ontworpen om plafond- en wandoppervlakken een naadloze uitstraling te geven.

“Ontwerper Søren Vester kwam langs, en iets wat hij zei inspireerde mijn werk met de verschillende ontwerpen. ‘Het gaat niet om het paneel, maar om het vlakke oppervlak’, zei hij, en dit vat de nieuwe lijn mooi samen.

Elke oplossing is bedoeld om een compleet akoestisch oppervlak te vormen, groot of klein, ”zegt Michael Christensen

Van Scandinavisch tot expressief

Oorspronkelijk was het idee om drie nieuwe ontwerpen te lanceren, maar de lijn bestaat uiteindelijk uit negen oplossingen.

"We hebben besloten om een breed scala aan oplossingen te lanceren om maximale architectonische vrijheid te bieden. Het doel van de designlijn is om architecten aan te spreken die bijzondere interieurs willen ontwerpen, maar die ook binnen een redelijk budget moeten blijven”, zegt Michael Christensen.

"We hebben geprobeerd een synergie te creëren tussen vorm en functie in een breed scala aan producten. Sommige van de oplossingen passen perfect bij Scandinavisch design - met rechte lijnen en hoeken - terwijl andere expressiever zijn, ”vervolgt hij.

Ontmoet Michael Christensen in deze video, waar hij vertelt over zijn gedachten achter de lijn in verband met de nominatie voor de Danish Design Award.

THEMA