Duurzaamheid vormt het ontwerp van onze tijd

Eeuwenlang heeft ontwerp problemen opgelost of iets veranderd. De afgelopen jaren is er echter een nieuwe en onderscheidende stakeholder bij het ontwerpproces gekomen: duurzaamheid.

Volgens Jörg Schmitt, interieurontwerper en art director bij het Duitse materialenbureau raumprobe, bepaalt duurzaamheid zowel het tijdperk waarin we leven als het design ervan.

Bij materiaalontwerp gaat het in wezen om het ontwerpen van een product op een manier die het nuttig maakt voor de gebruiker en de sociale omgeving.

Jarenlang is er een tendens geweest om de functionele voordelen voor de gebruiker voorop te stellen. Ecologische trends zijn de afgelopen jaren geïntensiveerd en hebben ook hun stempel op het ontwerpproces gedrukt. Bij bouwmaterialen ligt de focus nu bijvoorbeeld veel meer op de milieu- en gezondheidseffecten.

Jörg Schmitt is een interieurontwerper en art director bij raumprobe in Duitsland, dat een online materiaaldatabase en een tentoonstellingsruimte voor materialen in Stuttgart beheert. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de Material Award-competitie, die jaarlijks uitstekende materialen en architectuur met een bijzonder materiaalgebruik erkent en eert.

'We hebben zelden een aspect gehad dat in alle disciplines zo wijdverbreid was als duurzaamheid: of het nu gaat om politiek, economie, cultuur, onderwijs, design, verstedelijking - het is een onmisbare overweging geworden in alle gebieden van het openbare leven. Duurzaamheid bepaalt ons tijdperk - en ons ontwerp ', benadrukt Jörg Schmitt.

Volgens de interieurontwerper zijn ook de wetgeving en de steeds strengere marktvereisten voor milieu-impact van producten onderdeel geworden van het ontwerpproces. Een goed materiaalontwerp is in staat om een balans te vinden tussen de verschillende aspecten, waaronder functionaliteit en esthetiek. Dit resulteert uiteindelijk in oplossingen die het dagelijkse leven van de gebruiker verbeteren en vereenvoudigen - en tegelijkertijd rekening houden met het milieu.

Design is belangrijk in een snel veranderende wereld

In een postmoderne samenleving met snel veranderende consumentenbehoeften vinden ontwerpers het steeds moeilijker om de juiste balans te vinden. In de wereld van design zijn er echter goede redenen om in het verleden te blijven hangen, aangezien de ervaring heeft geleerd dat het een cruciaal onderdeel is van goede ontwerpoplossingen voor de toekomst. Niet in de laatste plaats omdat een goed ontwerp per definitie een lange levensduur heeft - zelfs in een snel veranderende wereld.

‘Terugkijkend op de afgelopen decennia is het duidelijk dat goed design altijd van groot belang is geweest - hoe kun je anders designklassiekers uitleggen, waarvan de waardering steeds groter wordt. Ze voegen een zekere standvastigheid toe aan onze snelle wereld '', legt Jörg Schmitt uit.

De Material Award weerspiegelt de hele materiaalcyclus

De Material Award opereert in een niche die focust op materialiteit. Het richt zich op materialen en oppervlakken, hun processen, de integratie van functies, duurzaamheid, etc. Dit is uniek en belangrijk - want materialen zijn de basis van alles. Een goed ontwerp begint bij de keuze van het juiste materiaal en eindigt bij een materiaalgeschikte, hoogwaardige uitvoering.

‘Productie en creatie zijn onderling afhankelijk; ze zijn essentieel voor het bestaan en de vooruitgang van de industrie. De dubbele oriëntatie maakt het mogelijk dat het unieke format het complete assortiment weerspiegelt op het gebied van materiaalinnovatie en dat beide doelgroepen hun eigen onderscheid maken '', benadrukt Jörg Schmitt.

De nieuwe serie designoplossingen van Troldtekt is een van de genomineerden voor de raumprobe Material Award die in het najaar van 2020 wordt uitgereikt.

FEITEN: Over raumprobe:

  • Duitse materialenorganisatie, opgericht in Stuttgart in 2005.
    [https://www.raumprobe.com/de]
  • Heeft een tentoonstellingsruimte van meer dan 1.200 vierkante meter.
  • Er zijn meer dan 10.000 producten te vinden in de digitale materialen database, die een overzicht geeft van het materiaalgebruik in architectuur en vormgeving.
  • Het jaarlijks verschenen trendmagazine Materialreport toont innovaties, trends en knowhow op het gebied van materiaal en architectuur.

FOTO:
Jörg Schmitt,
Interieurontwerper en art director bij het Duitse materialenbureau raumprobe.