Hout en duurzame oplossingen trekken ontwerpers aan

Duurzaamheid, een gedeeld gebruik van alledaagse producten en een fascinatie voor natuurlijke materialen zoals hout. Dat zijn enkele van de toekomstige trends binnen het interieurontwerp, volgens de CEO van de German Design Council, Andrej Kupetz.

Elk jaar reikt de raad de prestigieuze German Design Award uit.

Sinds 2012 heeft de Duitse Designraad de German Design Award toegekend aan "projecten die echt baanbrekende bijdragen leveren aan het Duitse en internationale designlandschap", zoals de mission statement luidt op de homepage van de Council.

Verschillende Troldtekt akoestische oplossingen hebben de prijs gewonnen, waaronder de designoplossing Troldtekt® rhomb.

 

Natuurlijke materialen komen terug in designs

Hout is het belangrijkste materiaal in de Troldtekt akoestische panelen en volgens de CEO van de German Design Council, Andrej Kupetz, winnen natuurlijke materialen in het algemeen terrein in de award nominaties.

- Natuurlijke en onbehandelde materialen zoals hout, leer, wol, vilt, rotan en natuursteen zijn op dit moment erg populair en voldoen aan de behoefte aan aardse originaliteit, helderheid en de beperking tot essentiële zaken, zegt hij.

- Momenteel maken ontwerpers overvloedig gebruik van hout, dat een fascinatie als natuurlijk materiaal en als designcomponent uitstraalt. De korrels en schakeringen produceren een veelzijdig designelement en inspireren ontwerpers om te werken zonder extra kleuren en patronen om de glorieuze schoonheid en diversiteit te onthullen.

 

Duidelijke statements en duurzaamheid

Volgens Andrej Kupetz is "duidelijke statements" een andere belangrijke trend in interieurarchitectuur en -planning.

- Eén van de trends in het interieurontwerp is de wens voor duidelijke statements en posities die ook tot uiting komen in het ontwerp: gedurfde, intense kleuren en patronen die zowel opvallende als geometrische accenten zijn waar men niet omheen kan.

- Aan de andere kant zien we ook eenvoud met minimaal kleurgebruik, herinnerend aan Scandinavische interieurs. Kleurovergangen creëren  accenten en fijne overgangen tussen materialiteit en transparantie. Harde materialen worden zacht: matglas en ongeglazuurde keramiek creëren een gevoel van lichtheid en een authentieke tastbare ervaring, zegt Andrej Kupetz.

Hij voegt eraan toe dat duurzaamheid al jaren een topprioriteit is, wat zich uit in de interieurarchitectuur en in het ontwerp in het algemeen:

- Veel projecten omvatten bijvoorbeeld een innovatief gebruik van alledaagse producten die niet gericht zijn op bezit, maar op het gedeelde gebruik van deze items.

- Bovendien hebben we langdurig, intens onderzoek van materialen en productieprocessen waargenomen. Veel ontwerpers experimenteren met recyclebare materialen en ambachtelijke productieprocessen die minder energie vereisen. Onlangs heeft Industry 4.0 productie mogelijk gemaakt via digitalisering en nieuwe processen zoals 3D-printen en de productie van batches die uit één stuk bestaan.

 >> Lees meer over de prestigieuze German Design Award

Feiten over de German Design Award

  • De German Design Council, op initiatief van de Duitse Bundestag in 1953, reikt de award uit.
  • De eerste German Design Awards werden in 2012 uitgereikt.
  • De German Design Award wordt toegekend aan ontwerpen binnen twee verschillende gebieden: In Excellent Product Design zijn er 33 categorieën en in Excellent Communications Design zijn er 22 categorieën. Bovendien is Universal Design in 2017 ingevoerd als een cross-overcategorie.
  • Meer dan 5400 projecten uit 63 verschillende landen deden mee aan de wedstrijd in 2019.
  • Een internationale jury beoordeelde de inzendingen en gaf 50 gouden prijzen en 841 winnaars werden gekozen in de 55 categorieën.