Innovation maakt goede oplossingen beter

Innovatie maakt deel uit van het werk van architecten. Dat zijn de woorden van Lone Wiggers, partner bij de architectuurfirma C.F. Møller.

FOTO:
Lone Wiggers, architect en partner bij
C.F. Møller.
Mærsk Tårnet in Kopenhagen copyright© Lærke Gade Bjerregaard

De architecten leven volgens het credo dat alle nieuwe designprojecten een innovatief element moeten bevatten, maar altijd gebaseerd op een grondig begrip- en respect voor de bestaande oplossingen, het karakter van het gebouw en de gretigheid van de klant om nieuwe wegen te ontdekken.

Tijdens het werken met innovatie, laten de architecten van C.F. Møller zich zelden zomaar gaan en gaan niet zomaar op een reis van ongetemde creatieve ontdekking, waar ongelofelijke innovaties voort komen uit inspirerende sensorische indrukken en wilde ideeën. Het gaat meer om het werken met bekende oplossingen en standaarden, waaraan nieuwe dimensies worden toegevoegd om ze telkens een beetje slimmer te maken.

“Onze filosofie is dat alle nieuwe ontwerpen een innovatief element moeten bevatten. Dit betekent echter niet dat alles veranderd wordt, want dan eindigen we met gebouwen die vol zitten met onzekerheden en niet-geteste oplossingen. Onze aanpak hangt erg af van de ambities van de klant met betrekking tot baanbrekende innovaties en het stellen van toekomstige standaarden. Klanten die een meer langetermijnvisie hebben en die de belangen van de gemeenschap ter harte dragen, zoals bijvoorbeeld Realdania,, zijn vaak meer geïnteresseerd in innovatie en het creëren van nieuwe oplossingen die de gemeenschap ten goede komen”, zegt Lone Wiggers, een architect en partner bij C.F. Møller.

Architectonisch concept stuurt innovatie

Gestructureerde en doelgerichte innovatie is vanzelfsprekend voor veel architecten, dankzij de aard van hun opleiding, vaardigheden en werkmethodes, volgens Lone Wiggers.
“Ontwerp en driedimensionaal holistisch denken maakt deel uit van de klassieke opleiding van architecten. Architecten moeten goed zijn in het creëren van ruimtelijke bouwwerken gebaseerd op theoretische programma’s, die alleen bestaan uit woorden op een pagina. Als ontwerpers zijn architecten vaak goed in het visualiseren van nieuwe manieren om dingen te doen”, zegt Lone Wiggers. Ze gaat verder:

“Binnen de architectuur begin je vaak met een eerste idee. Dit idee kan misschien een functie, een locatie, een vorm of een materiaalkeuze zijn, die bepalend is voor het hele gebouw. Meestal vraagt het eerste idee om heroverweging van individuele elementen, zoals een unieke balie of een speciale erker”

Innovatief denken doorheen de hele waardeketen

Vaak komt het innovatief denken van de architect ook terug in het werk van de aannemers en materiaalleveranciers.
“Over het algemeen zijn leveranciers erg goed in het luisteren naar de wensen van architecten en het voorstellen van verbeteringen, omdat ze de componenten, eigenschappen en potentie van het materiaal kennen. Zodanig gebeurt innovatie vaak wanneer verschillende gedachtes samenkomen en een bijdrage leveren en tegelijkertijd de status quo veranderen. Daarbij ontstaat ook de vraag of de nieuwe oplossing geproduceerd kan worden met gebruik van bestaande technologieën. Dit kan mensen inspireren om hun machines opnieuw te ijken of te investeren in nieuwe machines die ze al een tijdje wilden aanschaffen”, zegt Lone Wiggers.

Slim bouwen voor slimme geesten

In veel gevallen wordt innovatie gedreven door financiële overwegingen en efficiëntieverbeteringen. Meer kwaliteit voor minder geld. Soms zijn echter andere problemen, zoals klimaatverandering, energie-efficiëntie, beroepsgezondheid en veiligheid of sociale samenhang, de belangrijkste drijfveren voor innovatie. Lone Wiggers noemt het nieuwe gebouw van de Universiteit van Kopenhagen, de Maersk Toren, als voorbeeld.
De Maersk toren is een slim gebouw voor slimme geesten. De toren is de thuisbasis voor onderzoekers uit vele verschillende velden, en de behoefte aan laboratoriumventilatie betekent dat elk halfuur een luchtvolume verplaatst moet worden dat gelijk staat aande hoeveelheid die nodig is om het Wembley Stadion te vullen’, zegt Lone Wiggers.
`De combinatie van functies en installaties op nieuwe manieren heeft echter geleid tot een super lage energieconsumptie. Tegelijkertijd hebben we een extreem flexibel gebouw ontworpen met innovatieve en intelligente façades en een lay-out die meer sociale interactie en kennisdeling doorheen de organisatie aanmoedigt, alsook het opbouwen van banden met omliggende stedelijke districten. Dit vertaalt zich naar toegevoegde sociale waarden ten voordele van zowel gebruikers als de maatschappij als geheel, gaat ze verder.  

OVER C.F. MØLLER

  • C.F. Møller is een vooraanstaande architectuurfirma die al meer dan 90 jaar awardwinnende projecten oplevert in de Noordische regio en de rest van de wereld.
  • Het bedrijf werd in 1924 opgericht en heeft vandaag de dag ongeveer 350 medewerkers.
  • C.F. Møller heeft kantoren in Aarhus, Kopenhagen, Aalborg, Oslo, Stockholm en Londen.