Ruwe natuurlijke materialen creëren warmte en intimiteit

Welke materialen worden steeds populairder in de mondiale architectuur? En hoe kan een bepaald materiaal helpen om design en functionaliteit te verenigen?

David Basulto is architect en hoofdredacteur en medeoprichter van 's werelds meest bezochte architectuur website, ArchDaily. Zie zijn visie op de huidige trends in internationale bouwdesigns.

Welke trend in de keuze van materialen in de architectuur zou u in het bijzonder benadrukken?

Een interessante trend is het gebruik van lokale materialen in ruwe vorm. Dit is misschien minder bekend in de ontwikkelde landen, maar in andere contexten heeft het gebruik van grondstoffen -zoals hout, ambachtelijke baksteen, stenen - die afkomstig zijn uit een nabijgelegen bos of steengroeve, geleid tot een interessante esthetiek die architecten inspireert in andere landen.

Een voorbeeld is het gebruik van bakstenen in Paraguay door architecten zoals Solano Benítez of Javier Corvalán

Welke invloed kan de keuze van de materialen hebben op de expressie van een gebouw?

Door ruwe materialen te combineren met bouwproducten, kunt u een warmer interieur bereiken dat nog steeds de ruwe esthetiek behoud, maar zonder dat het naakt of ongemakkelijk lijkt.

Een voorbeeld hiervan is het cultureel centrum dat onlangs een van de WOOD WOOL AWARDS won. Hier veranderd het gebruik van houtwol een zeer ruwe ruimte naar een comfortabele plaats voor de gebruikers.

Functie en esthetiek, willen architecten deze twee factoren combineren?

Het is gemakkelijk om de focus te verliezen bij het specificeren van materialen om te voldoen aan bepaalde eisen , bijvoorbeeld technische eisen, energie etc.. U kunt eindigen met een mix die geen karakter heeft. En dit is een belangrijke uitdaging voor architecten, de echte "less is more" -issue.

Het draait allemaal om hoe je een materiaal trouw laat blijven aan zijn functie, terwijl ze een element van de esthetiek van het gebouw zijn. Neem een plafond bijvoorbeeld die te maken heeft met installaties, geluidsisolatie en akoestiek. Hoe kun je al deze eisen zo eenvoudig mogelijk bereiken?

Hoe is de huidige focus op duurzaamheid van invloed op de keuze van de materialen?

We worden steeds meer bewust van onze invloed op het ecosysteem, en met de hoeveelheid afval die we in de wereld  zien, worden wij als architecten steeds meer bewust van de levenscyclus van onze gebouwen.

Als we dit kunnen verminderen, door de omvang van ons werk, kunnen we zeker een positieve en meetbare invloed op het milieu hebben. Dat is de reden om te kiezen voor materialen die een lage invloed hebben, dat een gebouw kan helpen om beter te presteren, of materiaal wat gerecycled is , is van cruciaal belang vandaag de dag.

David Basulto is architect en hoofdredacteur en medeoprichter van ArchDaily, 's werelds meest bezochte architectuur website. Bezoek www.ArchDaily.com.