Laat bouwmaterialen voortleven na een transformatie

Een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2 -uitstoot komt van de productie van bouwmaterialen. Daarom ligt er een groot potentieel in het verlengen van de levensduur van materialen in plaats van ze te vervangen door nieuwe. Troldtekt akoestische panelen hebben een levensduur van minstens 50-80 jaar en kunnen worden geverfd zonder dat dit ten koste gaat van de akoestische eigenschappen. Bekijk hoe oude Troldtekt plafonds na renovatie en transformatie een nieuw leven hebben gekregen.

30.05.2024
Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Elke keer dat we op aarde tien ton CO2 in de atmosfeer uitstoten, komt meer dan één ton uit de productie en verwerking van bouwmaterialen.

In het rapport 'Bringing embodied carbon upfront' uit 2019 schatten onder andere Rambøll en de World Green Building Council dat 11 procent van de wereldwijde CO2-voetafdruk afkomstig is van de productie en het transport van bouwmaterialen, evenals van sloop en afvalverwerking. Achtentwintig procent van de voetafdruk komt van de exploitatie van gebouwen.

In Denemarken, waar we een hoog aandeel groene energie gebruiken en goed zijn in het optimaliseren van het energieverbruik van gebouwen, komt naar schatting tot 80 procent van de totale CO2-voetafdruk van gebouwen uit materialen, ook wel ingebedde CO2-uitstoot genoemd.

In de afvalhiërarchie van de EU staat het voorkomen van afval – dat wil zeggen het zo lang mogelijk behouden van bestaande oplossingen – bovenaan, boven hergebruik en recyclage.

Daarom speelt de levensduur van bouwmaterialen ook een grote rol in een levenscyclusanalyse (LCA). Het kan een groot verschil maken voor de klimaatimpact of de opdrachtgever een bouwonderdeel na 20 jaar moet vervangen, of dat het nog minstens 50 jaar kan blijven bestaan.

Een Troldtekt akoestisch paneel van hout en cement, heeft een levensduur van minstens 50-80 jaar. Bouwcertificeringen zoals DGNB gaan echter uit van een levensduur van maximaal 50 jaar, hoewel sommige materialen in de praktijk langer meegaan.

Troldtekt akoestische panelen kunnen meerdere keren worden geverfd, zonder dat dit de eigenschappen van de panelen aantast.

Verleng de levensduur met reparaties en schilderen

In een milieuproductverklaring (EPD) wordt de levensduur van houtbetonplaten standaard vastgesteld op 50 jaar, op basis van informatie uit een Duitse database met generieke productinformatie. Maar in de praktijk zijn er tal van voorbeelden waarbij Troldtekt akoestische panelen worden gebruikt in gebouwen die 80 jaar of ouder zijn.

Daarom kunnen opdrachtgevers de panelen "voort laten leven" wanneer ze hun gebouwen renoveren of transformeren. Tegelijkertijd is het mogelijk om de Troldtekt akoestische panelen te repareren en steeds opnieuw te verven met een verf op waterbasis, zonder dat dit ten koste gaat van de akoestische eigenschappen. Op die manier kunnen de panelen een goede staat behouden en een uitstraling krijgen die past bij het geüpdatete ontwerp van een gebouw – zelfs als ze misschien decennia oud zijn. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf op waterbasis geen schadelijke bestanddelen bevat.

 

Download de handleiding voor het reinigen, verven en repareren van Troldtekt panelen

Drie voorbeelden: oude akoestische panelen in nieuwe frames

In Denemarken, waar Troldtekt sinds 1935 op de markt is, zijn er meerdere voorbeelden van succesvolle renovaties en transformaties waarbij de akoestische panelen zijn behouden. Hieronder vind je er drie:

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in commerciële gebouwen
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

#1

Aarhus Airport

Met meer dan een half miljoen reizigers per jaar is de luchthaven buiten Aarhus een van de grootste in Denemarken. Vooral de eerste verdieping van de luchthaven werd enkele jaren geleden grondig gerenoveerd, onder meer met een nieuw café en een lounge.

Om de exclusieve uitstraling van de luchthaven extra te benadrukken, werd het bestaande akoestische plafond van Troldtekt zwart gemaakt, wat het ontwerp compleet maakt.

Lees meer en bekijk foto's van het project

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

#2

Het kantoor van Zeni Arkitekter, Aabenraa

De oude ketelhal in het centrum van de stad werd in 1957 gebouwd als onderdeel van een warmtecentrale en was tot 2012 in gebruik. Nu is het omgebouwd tot een ontwerpstudio met hoge plafonds. ZENI architecten waren verantwoordelijk voor de transformatie, die in 2020 werd bekroond als een van de zes beste renovaties in Denemarken.

In het plafond zijn de originele Troldtekt akoestische panelen uit 1957 behouden gebleven en dragen ze bij aan een authentieke uitstraling in de ruimte.

Lees meer en bekijk foto's van het project

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in hotels
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

#3

Restaurant Lula, Aarhus

Aan de kade in Aarhus bevindt zich bar-restaurant Lula in een pand waar eerder de Aarhus Yachting Club en later ook de restaurants Frk. Koch en KP5 waren gevestigd. De Troldtekt akoestische plafonds dateren uit de tijd van de zeilclub en hebben vervolgens deel uitgemaakt van alle drie de "generaties" restaurants in het gebouw. Nu hebben de Troldtekt panelen een nieuw leven gekregen met een laag zwarte verf, die past bij de intieme sfeer van Lula.

Lees meer en bekijk foto's van het project

FEIT: Troldtekt en duurzaamheid  • Troldtekt akoestische panelen hebben een lange levensduur van minstens 50-80 jaar en kunnen vaak doorleven als een opdrachtgever zijn gebouw ombouwt voor nieuwe doeleinden.
  • Als er gaten ontstaan in de akoestische panelen, kunt u zelf kleine reparaties uitvoeren met slechts een paar hulpmiddelen. Enkele panelen met grotere schade kunnen eventueel worden vervangen.
  • U kunt Troldtekt akoestische panelen (opnieuw) schilderen zonder dat dit ten koste gaat van de akoestische eigenschappen. Er is wel een verschil tussen het schilderen van onbehandelde natuurpanelen en panelen die zijn geleverd met een fabrieksafwerking van Troldtekt A/S. Nog belangrijker is uw keuze van verftype en -kleur.

Lees meer in de handleiding voor het reinigen, verven en repareren van Troldtekt panelen