Diner met uitzicht over de wandelgangen van de macht

Met een hoogte van 106 meter is de grootste toren van het Christiansborg Slot – de thuisbasis van het Deense parlement (Folketinget) – prominent aanwezig in de skyline van Kopenhagen.

Tijdens de restauratie ontdekten de architecten het grote potentieel van de enorme 'torenkamer' met zijn plafonds van elf meter hoog. Die ruimte is nu getransformeerd tot een bijzonder restaurant met een toegang voor het publiek tot een groot panoramaplatform.

Het Christiansborg Slot ligt in het hart van Kopenhagen. Vanwege zijn monumentale grandeur is het gebouw zonder enige twijfel het machtscentrum in Denemarken. Christiansborg is daarnaast het bolwerk van de Deense democratie aangezien het niet alleen de zetel van de premier en het Deense parlement is, maar ook van het Deense hooggerechtshof. Daarnaast wordt het ook gebruikt door de monarchie. Daarom wordt het Slot ook vaak Borgen of Het Kasteel genoemd.

In 1884 werd het tweede Christiansborg Slot door brand verwoest en het huidige gebouw – het derde Christiansborg – is tussen 1907 en 1927 gebouwd. Met 106 meter is de centrale toren het hoogste punt in Kopenhagen en een markant herkenningspunt in de mooie skyline van de stad.

 

Torenkamer met groot potentieel

In de periode tot 2009 werd de buitenkant van de toren gerenoveerd. De koperen bekleding werd vernieuwd en dat gebeurde ook met de dragende betonnen constructie die op een aantal plaatsen was aangevreten.

Tijdens het restauratieproject zagen de architecten die door het Deense parlement in de arm waren genomen – Henrik Levinsen en Dorthe Andersen – het grote potentieel van de torenruimte, een geweldige schatkamer met plafonds van elf meter hoog en volgepropt met standbeelden, historische bouwmodellen en gigantische leeuwengedaantes. Het was net als een scène uit een film, alleen was alles hier wel volledig authentiek, zij het bedekt met een dikke laag stof.

 

Restaurant en publieke toegang

Het presidium van het Deense parlement en zijn toenmalige voorzitter, Mogens Lykketoft, waren bijzonder enthousiast over het voorstel van de architecten om de toren publiek toegankelijk te maken en er een restaurant te vestigen.

Nadat de benodigde financiering was geregeld, werden de grootschalige werkzaamheden om de ruimte tot een restaurant te transformeren, in gang gezet. Het project bracht veel uitdagingen met zich mee, zowel in technisch opzicht als met betrekking tot de brandveiligheid en de bouwvakkers moesten zich aan strikte geluidsnormen houden.

 

100 gasten en een uitzicht rondom

In juni 2014 werd de toren feestelijk in gebruik genomen en inmiddels geniet het hier gevestigde restaurant een ongekende populariteit. Daarnaast is er een speciale ruimte met gipsen beeldhouwwerken en bouwmodellen. Het restaurant biedt plaats aan 100 gasten en de vermaarde chef-kok Rasmus Bo Bojesen is aangesteld om de nieuwe locatie te managen.

Last but not least heeft het publiek toegang tot het panoramaplatform rond de hele toren dat een fantastisch uitzicht biedt over de daken van Kopenhagen. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om in de verte Zweden te zien. Het restaurant is uitgegroeid tot een unieke architectuurervaring: een spectaculair huwelijk tussen het verleden en het heden.

Met betrekking tot de akoestiek merkt de architect Dorthe Andersen het volgende op:
"De grijze akoestische Troldtekt-platen combineren bijzonder goed met de robuuste ruimte en het beton. En de akoestiek is absoluut fantastisch."