Sorte Louis: heerlijk eten op het water

Na vijf jaar op een oude Nederlandse douaneboot in Aarhus te hebben gewoond, kregen Preben Hald en Tina Steen het idee om een café op het water te beginnen. Zij pakten het groots aan en besloten later zelfs om een veerboot te kopen om die tot restaurant te verbouwen.

Na een complete restauratie die een aantal maanden in beslag heeft genomen, beschikt de boot nu over een professionele keuken, een betoverende uitstraling en een gezellig café. Gasten kunnen nu in een aangename en vriendelijke sfeer aan boord van de Sorte Louis (Zwarte Louis) van gerechten genieten die met verse Deense ingrediënten zijn gemaakt.

Photo: Pigeon Air Photo ApS

In juni 2016 bezochten de eerste gasten in de haven van Marselisborg (Aarhus) het restaurant aan boord van de Sorte Louis. De keuken serveert van alles, van bestorven Deense rib-eye tot vis van de lokale visboer – en zelfs een betaalbare maaltijd voor studenten. De gelagkamer biedt plaats aan 48 mensen en aan dek kunnen er bijna net zoveel gasten zitten.

Zowel de boot als het restaurant zijn eigendom van het koppel Preben Hald en Tina Steen. Voordat zij het restaurant openden, runden ze het seizoen daarvoor een café in de haven, want leven op het water zit nu eenmaal in hun bloed.

"Wij hebben vele jaren gezeild en zes jaar geleden hebben we een oude douaneboot gekocht die een groot deel van zijn leven over de Nederlandse waterwegen gevaren heeft. Sinds die tijd wonen wij en onze drie kinderen op die boot. Veel voorbijgangers dachten dat ons schip hier in de haven een café was – misschien omdat er bij ons een biertap op de keukentafel staat," vertelt Preben Hald.

"Een paar jaar geleden keken wij elkaar eens diep in de ogen en besloten we om daadwerkelijk een café aan boord te beginnen. Wij serveerden toen nog met name drankjes, maar ook panini en tapas. Het was een groot succes en we hadden veel tevreden klanten, maar we kregen al snel het gevoel dat we te weinig ruimte hadden omdat de boot ook onze woning was," zegt hij.

De oplossing was het kopen van een grotere boot zodat het gezin een restaurant kon exploiteren, terwijl ze tegelijkertijd konden genieten van de rust op hun eigen woonboot.

 

Ingrijpende aanpassingen noodzakelijk

Preben Hald wist van het bestaan van de veerboot Sorte Louis die vroeger op het eiland Endelave in de buurt van Horsens voer. Hij ging op zoek en vond het schip in de haven van Holbæk. Toen de eigenaar, een lokale zakenman, bereid bleek om de boot te verkopen, begon de droom langzaamaan werkelijkheid te worden.

"Op 10 januari 2016 heb ik de Sorte Louis samen met een paar vrienden naar Aarhus gevaren. Daarna zijn we met de aanpassingen begonnen door de boot eerst helemaal uit elkaar te halen. De veerboot verkeerde weliswaar in een uitstekende conditie, maar wij hadden er grootse plannen mee," aldus Preben Hald.

"Wij hebben benedendeks alles eruit gehaald om vinyl op de vloer te leggen en een professionele keuken te installeren compleet met gas, water, afvoer, verwarming en afzuigsystemen. Daarnaast hebben we schermen geïnstalleerd om de gasten op alle plaatsen op de boot tegen de wind te beschermen. De derde grote verandering was dat wij de stuurhut in tweeën hebben gehakt en met een paar meter hebben uitgebreid om ruimte voor een echt café te maken."

 

Volle bak zonder buitensporige geluidsoverlast

Een van de weinige dingen aan boord van de Sorte Louis die behouden zijn gebleven, is het witte houtwolplafond dat bij de vorige renovatie van de boot in 2005 is aangebracht.

"Wanneer het restaurant helemaal vol zit, zorgt het plafond ervoor dat de akoestiek aangenaam blijft. Dat is in een besloten ruimte bijzonder nuttig omdat er weinig andere mogelijkheden zijn om het geluid te dempen," vertelt Preben Hald, die als finishing touch een mahoniestrip aan het plafond heeft bevestigd.

Tijdens het renovatieproject was hij zowel architect al bouwvakker om de veerboot tot een charmant restaurant met moderne faciliteiten te kunnen transformeren. Oorspronkelijk werkte Preben Hald als commercieel kunstenaar, maar tegenwoordig is hij fulltime met het restaurant bezig. Zijn vrouw Tina Steen speelt hierbij ook een belangrijke rol, maar zij heeft overdag nog een andere baan. Het paar heeft ook een chef-kok in dienst genomen om de heerlijke gerechten te bereiden.

"Wij hebben niet echt veel ervaring met het runnen van een restaurant en een café. Aan de andere kant weten wij wel wat het betekent om een boot te hebben. Het is uiteraard belangrijk dat alles goed functioneert, van de water- en dieseltanks tot de ventilatiesystemen en pompen. En daarnaast moeten wij zorgen dat de boot continu op de juiste manier is afgemeerd. Maar onze grootste prioriteit is dat onze gasten hier een aangename en ontspannen tijd kunnen doorbrengen," zo besluit Preben Hald.

Sorte Louis galleri