16 trends in zwemcentra van de toekomst

De ngo International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) heeft een rapport opgesteld over een aantal trends in de zwemcentra en buitenbaden van de toekomst.

 

De 16 trends bestrijken een breed scala aan aspecten die van invloed zijn op architectuur - van economie en digitale functies tot nieuwe gebruikspatronen.

Zwemmen en watertraining zijn populaire activiteiten bij alle leeftijden en op alle vaardigheidsniveaus. We gebruiken zwemcentra om te ontspannen of actief te zijn met ons gezin. De wisselende gebruiksscenario's stellen eisen aan vorm en functie wanneer ontwikkelaars, architecten en bouwers gezamenlijk tot het perfecte ontwerp moeten komen.

In een rapport van eind 2019 somde de Duitse ngo International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) trends op in toekomstige zwemcentra. De 16 trends kunnen handig zijn om in gedachten te houden vanaf de ontwerpfase.

Lees ze allemaal in dit artikel en bekijk hier het rapport met de volledige beschrijvingen.

Pandemie heeft geen impact op design

Een paar maanden nadat het rapport was vrijgegeven, begon COVID-19 zich over de hele wereld te verspreiden. Het is echter onwaarschijnlijk dat de epidemie een grote impact zal hebben op het ontwerp van zwemcentra en buitenbaden, aldus dr. Stefan Kannewischer, voorzitter van IAKS.

“Over het algemeen lijken openbare zwembaden relatief veilige voorzieningen vanwege hun hoge technische normen. De desinfectie in de zwembadwaterbehandeling is normaal gesproken voldoende om eventuele virussen of bacteriën te doden. De pandemie heeft het belang van krachtige ventilatie met warmteterugwinning bewezen. Dat is tegenwoordig al een gegeven in de meeste zwembaden, ”zegt hij.

"De inkomhallen en doorstroomruimtes zullen in de toekomst misschien ruimer worden ontworpen, maar over het algemeen verwachten zwembadexperts op dit moment geen significante veranderingen in het toekomstige zwembadontwerp."

>> Lees hier het volledige interview met dr. Stefan Kannewischer

De 16 trends

  • Zwemmen is populair
    Vage grenzen tussen werk en vrije tijd maken individuele, flexibele activiteiten zoals zwemmen, hardlopen en fietsen steeds populairder. Dit vraagt om een betere toegang tot zwembaden en ruimere openingstijden.
  • Levenslang een gezonde levensstijl
    Lichaamsbeweging in het water helpt bij het behouden van een gezonde levensstijl in elke fase van het leven. Een toenemend aantal senioren vraagt om goede oefenbaden. Omdat minder ouders hun kinderen leren zwemmen, is er ook behoefte aan leszwembaden - idealiter met een verstelbare / beweegbare bodem.
  • Wellness wint terrein
    De combinatie van sport en ontspanning is steeds populairder geworden. Het is daarom een goed idee om de klassieke wedstrijd- en oefenbaden aan te vullen met wellnessfaciliteiten zoals spa's, sauna's, Turkse baden, behandelingsfaciliteiten en loungezones.
  • Leuk voor kinderen en gezinnen
    Gezinnen met kinderen vormen een belangrijke doelgroep voor zwemcentra. Het is daarom belangrijk om voorzieningen te hebben die spelen ondersteunen en kinderen een goede introductie in het water geven.
  • Ontwerpen voor inclusiviteit
    Bij toegankelijkheid gaat het niet alleen om aandacht voor gebruikers met een lichamelijke handicap. Veranderingen in demografie en etnische diversiteit stellen ook speciale eisen aan zwemcentra. Alles, van trappen en kleedkamers tot borden en verlichting, kan een impact hebben. Het is belangrijk om alle belanghebbenden vroeg in de ontwerpfase te betrekken.
  • Zwembaden als plekken om te socializen
    Vrijetijdsactiviteiten zijn ook een knooppunt voor gezelligheid. Het is belangrijk om jongeren aan te moedigen om elkaar te ontmoeten in de zwemcentra. En nogmaals, het is belangrijk om gebruikers bij het ontwerpproces te betrekken.
  • Duurzame en gezonde voorzieningen
    Duurzaamheid en de ecologische voetafdruk spelen ook een grote rol bij de bouw van zwemcentra. Maatregelen die water besparen, warmte terugwinnen, zonne-energie benutten en afval minimaliseren, moeten centraal staan. Ideeën over een gezonde levensstijl stellen ook eisen aan technische voorwaarden in relatie tot zaken als water- en luchtkwaliteit.
  • Veilige en beveiligde zwembaden
    Het risico van ‘asociaal gedrag’ kan videobewaking boven en onder water en meer inzet van beveiligingspersoneel in zwemcentra noodzakelijk maken.
  • Concurrerende eisen aan de overheidsfinanciën
    Overheidsinvesteringen moeten prioriteit krijgen. Om financiering voor een zwemcentrum veilig te stellen, moeten de partijen erachter de maatschappelijke waarde van het project kunnen benadrukken. Partnerschappen met non-profitorganisaties of privébedrijven kunnen een financieringsmodel zijn.
  • Verbetering van de economie
    Zwemcentra moeten idealiter worden geëxploiteerd zonder verlies. Een zwemcentrum kan gecombineerd worden met een sporthal, een gym of zelfs - zoals te zien is in Engeland - een bibliotheek. Bereik schaalvoordelen door binnen- en buitenfaciliteiten in dezelfde regio in één unit te beheren.
  • De particuliere sector richt zich op winstgevende zaken
    Het kan voor gemeenten moeilijk zijn om hun budgetten in evenwicht te brengen. Particuliere spelers investeren vaak in de meest winstgevende businesscases, zoals sportscholen en grote wellnesscentra. Dit kan gemeenten achterlaten met de minder aantrekkelijke cases. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om te focussen op de sociale in plaats van op de economische voordelen.
  • Digitale transformatie
    Digitale snufjes hebben ook een impact op de architectuur van nieuwe zwemcentra. De mogelijkheid om je prestaties in het water bij te houden, waterglijbanen met virtual reality en cashloze betalingen zijn daar voorbeelden van. In termen van het daadwerkelijke bouwproces zal bouwinformatiemodellering (BIM) steeds belangrijker worden.
  • De verwachtingen van gebruikers worden steeds groter
    Mensen reizen meer en ervaren meer online. Dit kan de verwachtingen van gebruikerservaringen verhogen - ook bij een bezoek aan het zwemcentrum. Het is daarom belangrijk dat nieuwe zwemcentra voldoen aan de huidige internationale normen.
  • Schaarste aan ruimte
    Gezien het ruimtegebrek in veel steden, moeten zwemcentra meerdere doelen dienen. Zo kan een buitenbad in de zomer ook dienst doen als ijsbaan in de winter.
  • Vecht voor talent
    Als de economie gezond is, kan het moeilijk zijn om voldoende geschoold personeel te vinden voor zwemcentra en andere sportfaciliteiten. Interne training kan een manier zijn om medewerkers aan te trekken en te behouden. Technologische oplossingen kunnen in sommige gevallen werknemers vervangen.
  • Goed design
    Zoals blijkt uit bovenstaande trends, is het ontwerpen en bouwen van een nieuw zwemcentrum een complexe opgave, maar het is belangrijk om dit goed te doen. Een goed ontwerp is essentieel voor een goede gebruikerservaring - zodat bezoekers blijven terugkomen, concludeert het IAKS-rapport.

Feiten over IAKS

  • De International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) werd in 1965 opgericht met als doel wereldwijd hoogwaardige, functionele en duurzame sportfaciliteiten te creëren. • IAKS is de enige betrokken non-profitorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met de ontwikkeling van sport- en vrijetijdsfaciliteiten.
  • IAKS identificeert en promoot nieuwe trends voor actief leven en faciliteert het delen van kennis en ideeën tussen architecten, ingenieurs, klanten, ontwerpers, lokale autoriteiten, technisch en operationeel management, sportfederaties en clubs.
  • Lees meer op https://iaks.sport