Een goed zwembad creëert het gevoel van een zomerse duik

“Goede zwemcentra moeten effectief functioneren en een gastvrije sfeer hebben”, zegt Ernst Ulrich Tillmanns, CEO van architecten 4a Architekten.

 

Een manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van plafondpanelen van natuurlijke materialen zoals hout, die zorgen voor een aangename akoestiek, of door verschillende gebieden uit te lichten met licht en kleur.

Stel je voor dat je op een hete zomerdag afdaalt in koel, helder water, te midden van blauwe luchten en groene bomen. De beleving van een verfrissende duik in de buitenlucht is precies waar architect Ernst Ulrich Tillmanns en zijn collega's van 4a Architekten naar streven bij het ontwerpen van zwemcentra of warme baden. 4a Architekten heeft talloze baden ontworpen en gerenoveerd in Duitsland, Oostenrijk en Rusland, waarvan er vele prijzen hebben gewonnen.

“Geen twee zwemcentra zijn hetzelfde. Of je nu een moderne wellnessclub bouwt met dure materialen of een bescheiden zwembad uit de jaren 60 renoveert, het is altijd mogelijk om een goed ontwerp te creëren waar bezoekers zich prettig voelen. Allereerst moet je rekening houden met het doel van het centrum en de lokale sfeer ”, zegt Ernst Ulrich Tillmanns

Hout en water vullen elkaar aan

Om het gebouw perfect te laten functioneren, moeten alle ruimtes met elkaar verbonden en overzichtelijk zijn, zodat bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden en de ruimte optimaal wordt benut.

"Het is erg belangrijk om niet te veel ruimte te verspillen en om te zorgen voor een intuïtieve lay-out. Als je vroeg begint met plannen, kun je veel geld besparen ”, zegt Ernst Ulrich Tillmanns.

“De sfeer in het gebouw is minstens zo belangrijk. Sommige oudere zwemcentra zijn bekleed met witte tegels, waardoor ze behoorlijk koud lijken. In plaats daarvan moet je ernaar streven een warm en uitnodigend gevoel van welzijn te creëren. De materiaalkeuze is daarom cruciaal. ”

Ernst Ulrich Tillmanns heeft duidelijk een persoonlijke favoriet onder de beschikbare materialen: hout.

"Er ligt veel water op de vloeroppervlakken in een zwemcentrum. Tegels en beton werken daar dus het beste, maar een meter boven vloerniveau is het logisch om hout op muren en plafonds te gebruiken. Het is een natuurlijk materiaal dat niet corrodeert. Dat is veerkrachtig en zorgt voor sfeer. ”

Het buitengebied moet overgaan in het zwembad

Architecten van 4a Architekten hebben verschillende zwemcentra ontworpen met gecombineerde binnen- en buitenruimtes die via kanalen zijn verbonden. Dit model wordt steeds populairder en laat bezoekers het hele jaar door buiten zwemmen, zelfs in de noordelijke klimaatzones met frequente regen en koude temperaturen. In de centra met alleen binnenzwembaden pleit Ernst Ulrich Tillmanns voor architectuur die het ‘buiten’ naar binnen haalt.

"Omdat wij mensen het liefst buiten zwemmen, is het belangrijk om de indruk te wekken buiten in de open lucht te zijn. Dit bereik je door gebruik te maken van grote glasoppervlakken, die een visuele verbinding creëren tussen binnen en buiten. Een andere mogelijkheid is om binnen een buitenatmosfeer te creëren met lichte kleuren en houtwol. Dat hebben we gedaan toen we Lochenbad, een klein zwemcentrum uit de jaren 70, renoveerden. Met lichtgroene akoestische panelen en grote ramen voelt het voor zwemmers alsof ze in een natuurlijk landschap duiken ', zegt Ernst Ulrich Tillmanns.

Belang van akoestiek

4a Architekten heeft al veel ervaring met het gebruik van lichte akoestische houtwolpanelen van andere fabrikanten, bijvoorbeeld in de Therme Wien warmwaterbaden en in Sportzentrum in Leonberg. Het doel van houtwol is niet alleen om een natuurlijke sfeer te creëren. Ernst Ulrich Tillmanns benadrukt het belang van akoestiek in het zwembadgedeelte, vooral wanneer er grote glazen oppervlakken zijn in een ruimte die al wordt gedomineerd door harde oppervlakken.

"Het is erg belangrijk om geluidsabsorberende materialen op de plafonds te gebruiken. Je moet plezier kunnen hebben en ontspannen. Een zwembad met een slechte akoestiek is niet goed voor de hersenen. Ik heb ooit een ouder zwemcentrum bezocht met een grote glazen koepel boven het zwemgedeelte. Het geluidsniveau was bijna ondraaglijk.

Materialen die niet alleen goede akoestische eigenschappen hebben, maar die ook geschikt zijn voor verschillende ontwerpideeën, bieden architecten veel potentieel. Het onlangs geopende zwembad en pretpark in Kusel is hiervan een voorbeeld. De gekleurde plafondelementen geven het complex een bijzondere charme. De kleuren zijn geïnspireerd op het idee van een weide met kleurrijke wilde bloemen en creëren een vrolijke sfeer met een eigen unieke identiteit. "

Over 4a Architekten

  • 4a Architekten werd opgericht door vier architecten - Matthias Burkart, Eberhard Pritzer, Alexander von Salmuth en Ernst Ulrich Tillmanns - in Stuttgart.
  • 4a Architekten heeft verschillende prijzen ontvangen voor de zwemcentra die ze hebben ontworpen, waaronder de 2018 AQUA Prestige Award en 2018 Iconic Award voor Freizeitbad Stegermatt in Offenburg (DE), 2017 Piscina & Wellness Award, 2016 Pool Vision Award en 2015 Wood Wool Award voor Sportzentrum Leonberg (DE).

Ernst Ulrich Tillmanns, CEO van architecten 4a Architekten.