Van verouderde buitenbaden tot bekroond fjordenpark

De openluchtbaden op de oevers van Limfjorden in Aalborg, Denemarken, zijn sinds 1947 een recreatieve oase. In 2017 zijn de baden heropend na een grote renovatie, waardoor het gebied aantrekkelijk is voor veel meer gebruikers.

De moderne buitenbaden zijn ontworpen om bezoekers aan te trekken, zelfs degenen die niet willen zwemmen, volgens Martin Nielsen, architect en partner bij ADEPT. Vestre Fjordpark was één van de finalisten bij de World Architecture Awards 2018.

Het duurde twee jaar om de openluchtbaden in Aalborg om te vormen tot een fjordpark van 165.000 vierkante meter. In het Vestre Fjord Park kunnen zowel de lokale bevolking als de bezoekers in Limfjorden duiken, in dat opzicht is er niets veranderd. Daarnaast kunnen ze nu ook op het dak spelen, balspellen doen, hardlopen, parkour doen, kajakken of gewoon relaxen . Hierdoor is het park tijdens de Deense zomer een aantrekkelijke ontmoetingsplek geworden.

"Een van de doelen van de renovatie was om de faciliteiten voor meer gebruikers toegankelijk te maken. In openluchtbaden staat het water natuurlijk centraal, maar het doel was om van de baden een bestemming te maken. Een plek waar je naartoe gaat om te bezoeken en te zien, zelfs als je niet noodzakelijkerwijs aan de activiteiten wilt deelnemen. Een nieuwe manier creëren om de plaats te ervaren en tegelijkertijd een schat aan nieuwe activiteiten toevoegen, is daarom de sleutel geweest, "zegt Martin Nielsen, architect en partner bij ADEPT.

De architecten hebben nauw samengewerkt met GHB Landskabsarkitekter om Vestre Fjordpark te creëren. Het park is verdeeld in zes gebieden met verschillende functies. 'Stranden' en 'Tangen' zijn gewijd aan zwemmen en watersport. 'Kilen' en 'Fladen' zijn open weiden om te spelen, rennen en balspellen uit te voeren, terwijl 'Krattet' en 'Skoven' beplante gebieden zijn die beschutting bieden tegen de wind en het weer. Er zijn faciliteiten voor georganiseerde sportclubs en voor spontane bezoeken.

"Op een warme zomerdag lijkt het alsof iedereen, van alle leeftijden, het park heeft omarmd. Ik denk dat dit komt door de ligging dichtbij het stadscentrum, waardoor het gebied een verlengstuk is van de stedelijke ruimte, maar toch in een natuurlijke omgeving, "zegt Martin Nielsen.

Materialen die wind en weer doorstaan

Naast het landschap bestaat Vestre Fjordpark uit een aantal gebouwen: clubruimtes, terrassen, fietsenstallingen en een café. Robuuste houten paden verbinden het gebied met elkaar en alle gebouwen zijn bekleed met stroken Canadees cederhout. Troldtekt akoestische plafonds zijn op verschillende plaatsen gebruikt, waar hout ook het dominante materiaal is.
"We vonden het belangrijk dat er een zorgvuldige balans was tussen de water- en landvoorzieningen. Ruw beton en hout als basismaterialen fungeren als samenhangende elementen en houden het project bij elkaar. Het contrast tussen het water, het landschap en de functies vragen om een ongepolijst materiaal met toch een hoge mate van detaillering.
"Er is uiteraard ook rekening gehouden met het gebruik en onderhoud. Alle elementen moeten bestand zijn tegen gebruik op hoog niveau en tegen harde wind- en weersomstandigheden, "voegt hij eraan toe.

Prijswinnend project

Het enthousiasme van de buitenwereld voor Vestre Fjordpark resulteerde in een Architizer A + Award en de bouwprijs van de gemeente Aalborg in 2017 voor een goede integratie tussen het landschap en de architectuur. De openluchtbaden waren ook één van de genomineerden op het World Architecture Festival 2018, dat eind november in Amsterdam werd gehouden, en werden genomineerd voor de World Architecture News Awards.

"Het is altijd geweldig om een architectuurprijs voor een project te winnen. Het is een erkenning van het feit dat onze ideeën hebben geleid tot de juiste uitkomst. Maar de manier waarop gebruikers Vestre Fjordpark hebben ontvangen is eigenlijk wat het meest voor ons heeft betekend. Het unieke aan het park is dat het zoveel verschillende aspecten omvat van wat recreatie voor ons betekent als individuen. Het project is echt net zo belangrijk voor het gebied geworden als de bedoeling was, "zegt Martin Nielsen

Over Vestre Fjordpark

  • Het park is verdeeld in zes gebieden: Stranden, Tangen, Kilen, Fladen, Krattet en Skoven.
  • De badzone beschikt over een zwembad van 50 meter en een dieper zwembad met duikplanken, een duiktoren en een klimmuur.
  • Het park werd in de zomer van 2017 geopend.
  • De bouwkosten waren ongeveer 70 miljoen Deense Kroon.
  • Verschillende gebouwen zijn voorzien van Troldtekt panelen in naturel crème met ultrafijne structuur.