Circle House heeft als doel de weg vrij te maken voor circulaire bouw

24.09.2018

Circle House omvat 60 sociale woonunits die volgens circulaire principes moeten worden gebouwd. Er wordt al een showhuis geopend om het concept te demonstreren, het eerste in zijn soort ter de wereld. Troldtekt A/S is een partner van Circle House - en de CEO van het bedrijf hoopt dat het project meer mensen in de sector zal helpen het potentieel van hergebruik in te zien.

De bouw van 's werelds eerste volkshuisvesting op basis van circulaire principes begint in 2019. Het project heet' Circle House 'en zal worden gebouwd in de nieuwe wijk Lisbjerg Bakke in Aarhus, Denemarken. Een showhuis zal op vrijdag 28 september openen op het hoofdkantoor van Lejerbo in Valby, Kopenhagen, waar bezoekers het Circle House-concept van dichtbij kunnen zien.

Het doel van Circle House is dat 90 procent van de bouwelementen kan worden hergebruikt met vrijwel geen verlies van waarde. Bij het project zijn een aantal partners betrokken, waaronder Troldtekt, dat akoestische panelen van natuurlijk hout en cement produceert.

"Wij geloven dat Circle House een positieve businesscase is die laat zien dat je duurzame en circulaire gebouwen kunt bouwen, zonder dat het duur hoeft te zijn. Het is een project van het principe “leren door te doen”, waarbij alle schakels in de waardeketen rondom de tafel zitten. De sfeer onder de partners is zeer positief, "zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt.

De uitdagingen zijn praktisch

Troldtekt volgt al sinds 2012 de circulaire Cradle to Cradle-principes en Peer Leth gaf eerder in 2018 een inspirerende presentatie in de Confederation of Danish Industry, als onderdeel van het Circle House-project. Hij besprak de kansen en uitdagingen in het werken met de circulaire economie.

"De nieuwe strategie van de Deense regering voor de circulaire economie toont aan dat er politieke aandacht is voor deze kwestie, wat positief is en leidt tot betere randvoorwaarden. Dit alleen is echter niet genoeg, omdat de uitdagingen praktisch zijn. Om een voorbeeld te geven: Troldtekt platen bestaan uit een natuurlijk materiaal dat als compost aan de natuur kan worden teruggegeven of als grondstof voor nieuwe materialen kan worden gebruikt. Om dit in grotere mate te laten gebeuren moeten er spelers zijn die het als een goede zaak beschouwen om afval op bouwlocaties te verzamelen en sorteren ", zegt Peer Leth.

"Ik hoop dat Circle House een pilotproject wordt voor het werken met sorteren bij bron- en materiaalwinkels. We hebben over een periode van 40-50 jaar een database nodig waarin je kunt zien welke materialen zijn gebruikt en dat de materialen gedurende hun levenscyclus niet zijn aangetast door milieuvervuilende verf, "voegt hij eraan toe.

Ruwe elementen moeten 1: 1 worden gebruikt

Een belangrijk doel van Circle House is om 'onbewerkte' elementen te gebruiken die idealiter niet opnieuw hoeven te worden verwerkt nadat het gebouw is voltooid. Casper Østergaard Christensen, architect en projectmanager voor de GXN-studio en de projectleider voor Circle House, legt uit.

"Het doel is dat de meeste elementen 1: 1 kunnen worden hergebruikt wanneer het gebouw over vele jaren moet worden ontmanteld. Het wordt een uitdaging voor bewoners als ze hun ruwe betonnen muren bijvoorbeeld niet een nieuwe kleur mogen laten schilderen, "merkt hij op.

"Er zullen een aantal dingen zijn die bewoners niet kunnen doen, maar de appartementen zullen ook een flexibelere lay-out hebben, zodat het gemakkelijk is om een binnenmuur te verplaatsen om te veranderen hoe de ruimte wordt verdeeld.

Het showhuis van het Circle House gaat officieel open op 28 september in Gammel Køge Landevej 26, Valby, Denemarken.

CIRCLE HOUSE IN AANTALLEN:

  • Circle House zal bestaan uit 60 publieke woonunits, gebouwd in overeenstemming met circulaire economieprincipes.
  • Het doel is dat 90 procent van de materialen in de huizen herbruikbaar is zonder significant waardeverlies.
  • Naar verwachting wordt de bouw tegen het einde van 2018 onder de marktvoorwaarden uitbesteed.
  • De bouw begint naar verwachting in 2019 en zal in 2020 worden voltooid.
  • Bij het project zijn meer dan 35 bedrijven uit de Deense bouwsector betrokken, over de gehele waardeketen.
  • Circle House heeft een subsidie van 6,9 miljoen DKK ontvangen van de Deense Environmental Protection Agency en 3 miljoen DKK van Realdania.

FEITEN OVER TROLDTEKT A/S:

  • Troldtekt A/S is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van akoestische plafond- en muuroplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen in onze productie, die in Denemarken plaatsvindt in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle-ontwerpconcept, dat een sleutelrol speelt bij het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.

VERDERE INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A / S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk 
Tina Snedker Kristensen, hoofd marketing en communicatie, Troldtekt A / S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Circle House omvat 60 sociale woonunits die volgens circulaire principes moeten worden gebouwd. Er wordt al een showhuis geopend om het concept te demonstreren, het eerste in zijn soort ter de wereld. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Het doel van Circle House is dat 90 procent van de bouwelementen kan worden hergebruikt met vrijwel geen verlies van waarde. Bij het project zijn een aantal partners betrokken, waaronder Troldtekt, dat akoestische panelen van natuurlijk hout en cement produceert. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Troldtekt A/S is een partner van Circle House - en de CEO van het bedrijf hoopt dat het project meer mensen in de sector zal helpen het potentieel van hergebruik in te zien. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Een showhuis zal op vrijdag 28 september openen op het hoofdkantoor van Lejerbo in Valby, Kopenhagen, waar bezoekers het Circle House-concept van dichtbij kunnen zien. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.