Hoe certificeringen duurzaam bouwen bevorderen

12.11.2019

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars. In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

Volgens 90 procent van de bijna 400 vastgoed- en bouwdeskundigen in de Noordse regio die deelnamen aan een onderzoek, is duurzaamheid een sleutelfactor bij het bepalen van het succes van een project. Dit is het resultaat van het onderzoek van het ingenieursbureau Ramboll's Sustainable Buildings Market Study 2019. Het onderzoek toont ook aan dat duurzame gebouwen gemiddeld 6-10 procent hogere vastgoed- en huurwaarden hebben, terwijl ze 5-10 procent lagere bedrijfskosten hebben.

Bouwcertificeringen zoals LEED, BREEAM, WELL en DGNB maken het veel beheersbaarder om de allerbeste duurzame gebouwen te ontwikkelen. Martha Lewis, architect en hoofd materiaal bij Henning Larsen Architects in Denemarken, zegt:

“Als architecten krijgen we de kans om gebouwen of buurten te creëren die een optimale omgeving bieden voor de mensen die ze gaan gebruiken, omdat we als onderdeel van een certificering een aantal parameters heel nauw moeten overwegen. Dit kan alles zijn, van toegankelijkheid tot details, zoals voegmateriaal dat geen schadelijke stoffen afgeeft. De certificering van gebouwen omvat een brede focus op allerlei duurzame maatregelen. ”

Troldtekt’s positieve rol

Het interview met Martha Lewis is onderdeel van een nieuw online thema op www.troldtekt.nl. Het thema beschrijft de voordelen en kansen die de duurzame certificatieschema's bieden.

Troldtekt akoestische oplossingen tellen positief mee voor certificering. De akoestische panelen zijn een volledig natuurlijk product bestaande uit cement en hout - en de Troldtekt producten zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd op zilverniveau.

“Het basisidee is dat producten en afval cycli ingaan om nieuwe waarde te creëren. Onze panelen doen dit op verschillende manieren, bijvoorbeeld als compost en via afvalproducten die worden gerecycled in de cementproductie. We stellen voortdurend nieuwe duurzame doelen vast, ”zegt Peer Leth, CEO bij Troldtekt.

Grondig gedocumenteerd door Ramboll

In samenwerking met Ramboll heeft Troldtekt gedocumenteerd hoe haar akoestische oplossingen positief bijdragen aan de verschillende criteria die zijn vastgelegd door de toonaangevende certificatieschema's LEED, BREEAM, WELL en DGNB.

Ramboll heeft documentatiepakketten gemaakt die zijn ontworpen om consultants te helpen de specifieke bijdrage van Troldtekt aan de vier schema's te beoordelen. Goede documentatie is essentieel, zegt Martha Lewis nadrukkelijk:

“Het maakt het kiezen van de juiste materialen veel eenvoudiger als leveranciers er voor zorgen dat volledige transparantie wordt gewaarborgd - zelfs als ze zeggen dat ze een bepaalde aanbeveling niet helemaal naleven. Transparantie is een sleutelwoord binnen duurzaam bouwen. Het maakt het leven voor ons als consultants veel eenvoudiger, maar het is ook belangrijk voor de ontwikkelaars, zodat ze weten waar hun gebouwen van zijn gemaakt, "zegt ze.

Eminent kantoorgebouw en duurzaam laboratorium

Het nieuwe online thema is een inspirerende rondleiding door een aantal gebouwen in Noord-Europa die nieuwe normen stellen voor duurzaamheid. In elk geval heeft Troldtekt positief bijgedragen aan de certificeringen.

De lijst bevat onder meer het kantoorgebouw Alnatura Arbeitswelt in Darmstadt, Duitsland, dat de hoogst mogelijke DGNB-certificering heeft behaald: platina. Uniek aan het project is het feit dat het een houten structuur is met twee gevels gemaakt van geramde aarde. Het thema omvat ook het kantoorgebouw Eminent in Malmö (gecertificeerd volgens WELL en de Zweedse Green Building Council) evenals het R&D Development Centre van de windturbinefabrikant Vestas (LEED-gecertificeerd).

Ten slotte kunnen lezers leren over het ‘levende laboratorium’ voor Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen, het C2C LAB, dat net is geopend in Berlijn.

>> Lees het thema over duurzame certificeringen hier  

TROLDTEKT – FEITEN:

  • Troldtekt is een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van akoestische plafond- en wandoplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen in onze productie, die plaatsvindt in Denemarken in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle-ontwerpconcept, dat een belangrijke rol speelt bij het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.

VERDERE INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.nl

Troldtekt akoestische oplossingen zijn toegepast in 's werelds eerste C2C LAB, dat net is geopend in Berlijn. Het gerenoveerde gebouw is een educatief centrum, een NGO-kantoor en een ‘living lab’ voor Cradle to Cradle gecertificeerde bouwmaterialen. © Olaf Wiechers.
Werknemers die gedijen presteren beter. Dat is de filosofie van Eminent en de reden dat de kantoren zijn ontworpen om het welzijn van gebruikers te bevorderen, waardoor dit het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in de Noordse regio is. Eminent is ook goud-gecertificeerd door de Sweden Green Building Council. Het project in de buurt van Malmö in Zweden is ontworpen door Kanozi Architects. © Troldtekt A / S.
Architectonische eenvoud kenmerkt het psychiatrische ziekenhuis GAPS in het Deense Slagelse, dat DGNB-gecertificeerd is in de gouden categorie. Een rustige ruimtelijke indeling wordt gecombineerd met aantrekkelijke ruimtes en een innovatieve combinatie van daglicht en kunstlicht. Troldtekt zorgt voor een comfortabele akoestiek en een gezond binnenklimaat. © Helene Høyer Mikkelsen.
De nieuwe uitbreiding op Skolen på Duevej (de school op Duevej) in Kopenhagen is ontworpen door AART Architects en Nordic, is DGNB-gecertificeerd in de categorie Goud, terwijl de bovenbouw diamant-gecertificeerd is vanwege de hoge architecturale kwaliteit. Troldtekt heeft bijgedragen aan de superieure akoestiek en aan punten in de certificering. © Helene Høyer Mikkelsen.
Een architecturaal symbool van de groene agenda. Het Vestas Technology Center R&D in Lem in Denemarken, waar ingenieurs en energie-experts de windturbines van de toekomst ontwikkelen onder lichte Troldtekt plafonds. Het centrum is LEED-gecertificeerd in de platinacategorie. © aarhus arkitekterne a/s
Alnatura, een Duitse distributeur van biologische voedingsproducten, heeft met haar nieuwe hoofdkantoor in Darmstadt nieuwe normen gesteld voor duurzame bouw en het gebruik van natuurlijke materialen. Het gebouw is op het hoogste niveau DGNB-gecertificeerd - platina. © Olaf Wiechers.