MVO-rapport: Troldtekt resten gebruikt in nieuw cement

14.05.2019

In 2018 werkten Troldtekt A / S en Aalborg Portland A / S samen om manieren te vinden voor het recyclen van restmaterialen van Troldtekt platen bij de productie van cement. Het proefplan is nu permanent geïmplementeerd. Het project is beschreven in het MVO-rapport van 2018 dat pas werd ingediend door Troldtekt A/S bij de Verenigde Naties.

In 2018 zorgde stof van de verwerking van akoestische panelen bij Troldtekt A / S voor nieuwe waarde, door het gebruik ervan bij de cementproductie in Aalborg Portland. Het project om resten van de afgewerkte Troldtekt panelen te recyclen was aanvankelijk een proefplan - maar het bleek zo succesvol dat het nu permanent geïmplementeerd is.

"Het materiaal van Troldtekt wordt door ons met open armen ontvangen, omdat het een product is dat gemaakt is van natuurlijke materialen en volledig in lijn is met onze wens om circulaire samenwerking te bevorderen, en dus fossiele brandstoffen te vervangen en natuurlijke grondstoffen te behouden", zegt Henriette Charlotte Nikolajsen , Manager Environment, Energy en QMS bij Aalborg Portland.

Het recyclingverhaal wordt verteld in het nieuwe MVO-rapport voor 2018, dat wordt gepubliceerd als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van het vrijwillige wereldwijde initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het UN Global Compact.

>> Lees hier het rapport

Een strategisch belangrijke mijlpaal

Tweeënzestig procent van het materiaal dat Aalborg Portland van Troldtekt ontvangt, wordt gebruikt om grondstoffen te vervangen, terwijl 38 procent van het materiaal wordt gebruikt om fossiele brandstoffen te vervangen. Dit is de eerste keer dat Aalborg Portland in staat is om restproducten van afgewerkte producten te recyclen als grondstof in nieuw cement.

"Het brandpunt van onze bedrijfsstrategie is het duurzame Cradle to Cradle concept, waarbij het basisidee is dat producten en afval moeten worden gerecycled om nieuwe waarde te creëren. Troldtekt panelen kunnen dit op verschillende manieren doen, onder meer als compost. Het is echter een mijlpaal dat we erin geslaagd zijn om afvalproducten in de cementproductie te recyclen ", zegt Troldtekt CEO Peer Leth.

Hij legt uit dat het stof wordt getransporteerd naar Aalborg Portland in de cementvrachtwagens die anders leeg zouden terugkeren na levering van cement aan de productie in Troldhede (Denemarken).

Meer FSC®-gecertificeerd hout

Ons MVO-rapport vermeldt verschillende MVO-initiatieven die in 2018 zijn geïmplementeerd. We hebben onder meer het aandeel FSC-gecertificeerd Noors sparrenhout dat lokaal wordt geproduceerd in onze producten, verhoogd. FSC-certificering is een garantie voor verantwoord bosbeheer en Troldtekt kan nu akoestische panelen leveren die het FSC 100% -keurmerk (FSC®C115450) dragen. Dit betekent dat al het hout in elk paneel FSC-gecertificeerd is.

"Een aanzienlijk deel van onze panelen is FSC-gecertificeerd, maar we willen er nog meer van produceren omdat meer Deense boseigenaren hopelijk beginnen met het certificeren van hun bossen. Onze strategie is om duurzaam te produceren en de markt is klaar om meer gecertificeerde producten te kopen, "zegt Peer Leth.

Het FSC-label garandeert onder meer dat er niet meer bomen worden geveld dan het bos kan reproduceren - en dat lokale werknemers worden opgeleid, uitgerust met veiligheidsuitrusting en een behoorlijk loon krijgen.

Dove collega en internationale verantwoordelijkheid

Andere hoogtepunten uit het MVO-rapport van 2018 zijn:

  • Uitrollen van de MVO-benadering voor de twee nieuwe markten, Zweden en Duitsland. In beide landen ondersteunt Troldtekt NGO's die de circulaire economie promoten.
  • Tewerkstelling van een dove collega in de productie op gelijke voorwaarden met zijn collega's.
  • Bouw van een nieuwe productielijn voor een bedrag van DKK 180 miljoen. Troldtekt heeft nu een hightech en zeer efficiënte productie, die een solide basis biedt voor het verbeteren van de energie- en milieuprestaties van het bedrijf in de komende jaren.

>> Lees hier het volledige MVO-rapport

FEITEN OVER TROLDTEKT A / S:

  • Troldtekt A / S is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van akoestische plafond- en wandoplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen in de productie, die in Denemarken plaatsvinden in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle-concept, dat een sleutelrol speelt bij het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.
  • Sinds 2010 is Troldtekt lid van de UN Global Compact, 's werelds grootste vrijwillige initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met 8.700 aangesloten bedrijven.

VERDERE INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk 

Hoogtepunten van het Troldtekt MVO-rapport voor 2018, dat is ingediend door Troldtekt A / S aan de Verenigde Naties als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van het vrijwillige wereldwijde initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het UN Global Compact.
Troldtekt A / S heeft het aandeel lokaal geproduceerde FSC®-gecertificeerde Noorse sparren in de productie van Troldtekt akoestische panelen (FSC®C115450) verhoogd. Copyright © Thomas Mølvig.
In 2018 bouwde Troldtekt A / S een nieuwe productielijn voor een prijs van DKK 180 miljoen in de Deense stad Troldhede. Troldtekt heeft nu een hightech en zeer efficiënte productie, die een solide basis biedt voor het verbeteren van de energie- en milieuprestaties van het bedrijf in de komende jaren. Copyright © Troldtekt A / S