Nieuwe technologie vermindert energieverbruik met 20%

12.08.2020
In 2019 heeft Troldtekt een nieuwe fabriekslijn ingehuldigd. Volledig geautomatiseerde processen en state-of-the-art technologie hebben het energieverbruik per geproduceerde eenheid aanzienlijk verminderd - in lijn met UN SDG 12 (Verantwoord Verbruik en Productie).

Troldtekt, dat akoestische panelen levert aan de bouwsector, heeft enorm geïnvesteerd in haar fabriek in Denemarken. Als gevolg van deze investeringen is het energieverbruik per geproduceerde vierkante meter met ongeveer 20% gedaald - in lijn met de focus van het bedrijf op Cradle to Cradle en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN. De energie is voornamelijk afkomstig van windenergie en biobrandstoffen.

De ingebruikname van een nieuwe fabriekslijn in 2019 heeft geresulteerd in een nog milieuvriendelijkere productie van Troldtekt akoestische panelen. Troldtekt is een Deens bedrijf dat in Denemarken produceert met de lokale grondstoffen hout en cement. Internationaal worden de akoestische panelen verkocht via dochterondernemingen in Duitsland en Zweden en partners op verschillende andere markten.

Het nieuwe CSR-rapport van Troldtekt laat zien dat het energieverbruik per geproduceerde vierkante meter akoestisch paneel is gedaald van 25,47 MJ (megajoules) in 2018 tot 21,95 MJ in 2019. Na de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in de oude fabriekslijn, die nog steeds goed is voor de helft van de productie, was het energieverbruik al teruggebracht van 27,76 MJ in 2017. De totale reductie bedraagt dus 20,9%.

“We produceren miljoenen vierkante meters panelen per jaar, dus als we in twee jaar tijd het energieverbruik per eenheid met een vijfde verminderen, maakt dat een groot verschil voor het milieu. Het is zeer positief dat we nu al voordelen zien van de 180 miljoen DKK die we in de nieuwe fabriekslijn hebben geïnvesteerd '', zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt A / S.

Hij benadrukt het feit dat de productie van de akoestische panelen gebaseerd is op windenergie via een klimaatpartnerschapsovereenkomst met het grootste energiebedrijf van Denemarken, Ørsted. Troldtekt heeft haar eigen biomassaketel op het fabrieksterrein, dus de proceswarmte en verwarming van de productiehallen is afkomstig van koolstofneutrale biomassa.

Van twee naar vier SDG's

De fabrieksupgrades en onze focus op hernieuwbare energie sluiten aan bij Troldtekt's strategische focus op het duurzame Cradle to Cradle concept en UN Sustainable Development Goal 12 (Verantwoorde Consumptie en Productie), één van de vier SDG's waarop Troldtekt zich richt, en dat wordt uitgewerkt in het nieuwe MVO-rapport.

“Onze eerste stap was om ons te concentreren op SDG 12 en SDG 15 (Leven Op het Land) en de vier onderliggende doelen, waar we de afgelopen jaren continu mee bezig zijn geweest.
We hebben nu geëvalueerd en besloten om twee nieuwe doelen en drie nieuwe targets toe te voegen ”, zegt Peer Leth, toe te voegen:

“Als ik externe presentaties geef over ons MVO-werk, kom ik vaak mensen tegen die niet zeker weten hoe ze de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen moeten aanpakken. Veel mensen denken dat je met alle 17 doelen moet werken, inclusief de 169 targets. Bij Troldtekt hebben we, in plaats van teveel in één keer te willen doen, van meet af aan besloten om ons te concentreren op de gebieden waarop we de grootste invloed kunnen uitoefenen.

De SDG's die Troldtekt in 2019 heeft toegevoegd, zijn SDG 3 (Goede Gezondheid en Welzijn) en SDG 17 (Partnerschappen voor Actie).

Hoogtepunten uit Troldtekt's MVO-rapport voor 2019, dat wordt ingediend bij de VN als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van het vrijwillige wereldwijde initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het UN Global Compact.

FEITEN: Hoogtepunten van Troldtekt’s MVO-inspanningen in 2019

In 2019 behaalde Troldtekt resultaten binnen alle vier de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die aandachtsgebieden zijn voor het bedrijf:

 • SDG 3 (Goede Gezondheid en Welzijn): nieuwe kennis over gezond bouwen
  Rambøll heeft documentatie opgesteld voor Troldtekt's bijdrage aan WELL-gecertificeerde en Nordic Swan Ecolabelled constructie, waarbij de focus ligt op gezondheid en welzijn. Dit vormt een aanvulling op de documentatie voor de bijdrage van Troldtekt aan de DGNB-, LEED- en BREEAM-certificeringen. Troldtekt maakt ook deel uit van het onlangs geopende C2C LAB in Berlijn, een kenniscentrum voor Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen.
 • SDG 12 (Verantwoord Verbruik en Productie): minder energie per eenheid
  In 2019 heeft Troldtekt een nieuwe fabriekslijn ingehuldigd. Volledig geautomatiseerde processen en de nieuwste technologie in de fabriek stellen Troldtekt in staat om haar akoestische panelen energiezuiniger te produceren. In 2018 bedroeg het verbruik 25,47 MJ (megajoule) per geproduceerde vierkante meter, terwijl dit in 2019 21,95 MJ was. Dit komt neer op een reductie van 13,8%. Over twee jaar bedraagt de reductie 20,9%.
 • SDG 15 (Leven op het Land): keuze tussen FSC en PEFC
  In 2019 heeft Troldtekt haar FSC®-certificering (FSC®C115450) aangevuld met een PEFC ™ -certificering. Alle akoestische panelen zijn nu gecertificeerd volgens één van de twee toonaangevende normen voor verantwoord bosbeheer. Al het hout dat wordt gebruikt is PEFC-gecertificeerd en veel ervan is ook FSC-gecertificeerd. Klanten zijn daarom vrij om te kiezen tussen de twee standaarden bij het kopen van Troldtekt.
 • SDG 17 (Partnerschappen voor de Doelen): op weg naar meer gecertificeerde bossen
  In samenwerking met FSC Denemarken lanceerde Troldtekt in 2019 een openbare oproep over de behoefte aan meer FSC-gecertificeerde bossen in Denemarken. Het gezamenlijke initiatief omvatte verschillende activiteiten en heeft er nu bijvoorbeeld toe geleid dat de gemeente Ringkøbing-Skjern in het westen van Jutland haar bosgebieden FSC-gecertificeerd heeft.

>> Lees hier het volledige Troldtekt MVO-rapport voor 2019

De Engelse versie van het rapport zal eind mei naar de VN worden geüpload als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van de UN Global Compact, een wereldwijd vrijwillig MVO-initiatief. Troldtekt heeft sinds 2010 jaarlijks een CSR-rapport geüpload naar de VN.

FEITEN OVER TROLDTEKT:

 • Troldtekt is een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van akoestische oplossingen voor plafonds en wanden in scholen, kantoren, culturele locaties, sportcentra en zorginstellingen.
 • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen bij de productie, die in Denemarken plaatsvindt in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
 • Troldtekt ervaart een groeiende internationale vraag naar, onder andere, haar designassortiment, dat de Duitse ICONIC Awards 2019 en de German Design Award 2020 heeft gewonnen.
 • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle-concept, dat een sleutelrol speelt bij het realiseren van milieuverbeteringen tegen 2022.


VERDERE INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk 
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.nl

Hoogtepunten uit Troldtekt's MVO-rapport voor 2019, dat wordt ingediend bij de VN als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van het vrijwillige wereldwijde initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het UN Global Compact.
In lijn met UN SDG 3 (Goede Gezondheid en Welzijn), maakt Troldtekt deel uit van het onlangs geopende C2C LAB in Berlijn, een kenniscentrum voor Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen.
In 2019 heeft Troldtekt een nieuwe fabriekslijn ingehuldigd. Volledig geautomatiseerde processen en state-of-the-art technologie hebben het energieverbruik per geproduceerde eenheid aanzienlijk verminderd - in lijn met UN SDG 12 (Verantwoord Verbruik en Productie).
Alle Troldtekt akoestische platen zijn nu gecertificeerd volgens een van de twee toonaangevende normen voor verantwoord bosbeheer: FSC® (FSC®C115450) of PEFC ™. Dit is hoe Troldtekt UN SDG 15 (Leven op het Land) ondersteunt.
Een gezamenlijke oproep samen met FSC Denemarken voor meer FSC-gecertificeerde bosbouw in Denemarken is een voorbeeld van Troldtekt's werk met SDG 17 (Partnerschappen voor de Doelen).
Het MVO-rapport zal eind mei naar de VN worden geüpload als onderdeel van Troldtekt's lidmaatschap van het UN Global Compact. Dit is het tiende opeenvolgende jaar dat Troldtekt een MVO-rapport uploadt naar de VN.