Prachtig nieuw binnenzwembad

28 juli 2014 is een dag die de inwoners van de Duitse stad Münster niet snel zullen vergeten. Dat was de dag waarop stortregens, ongezien in Duitsland, de stad overstroomden. Een van de vele gebouwen die door de overstroming werden getroffen, was het buurthuis in het Kinderhaus district van Münster.

Troldtekt, Münster-Kinderhaus indoor swimming pool
Photo: Torben Weiß

Het zwembad binnenin het gebouwencomplex werd ook slachtoffer van het overstromende water, dat tot het plafondniveau van de kelderkamers steeg en alle apparatuur voor installatiediensten vernietigde. De kleedkamers en het zwembad moesten worden ontdaan van slib en gereinigd.

Drie jaar later is het binnenzwembad weer glanzend en nieuw. De foyer en kleedkamers zijn grotendeels onveranderd na de restauratie. De zwembaden zijn echter volledig vernieuwd, met een verfijnde nieuwe lay-out.

Architecten Janßen, Bär en Partners, gevestigd in Bad Zwischenahn, bedachten een nieuw concept dat alle technische gebieden, het dak en de gevel moest renoveren. De grote onderhoudsbeurt omvatte een gloednieuw kindergedeelte met waterval- en slangensproeier, waar ouders hun kleintjes vanaf de lange bank langs de kant van het kinderbad in het water kunnen zien spelen, evenals het gerestaureerde dakterras dat toegankelijk is vanaf het kindergedeelte. De glijbaan met "landingsbaan", evenwijdig aan het grote zwembad met onderwaterledverlichting, biedt spanning voor zowel kinderen als volwassenen.

De vloer, wanden en banken hebben allemaal hun eigen tegelgrootte en kleur: kleine, groene mozaïektegels voor de langwerpige banken, genuanceerde kruislagen voor de wanden en variaties in grijs voor de vloer. De grotendeels glazen gevel heeft enkele groene panelen die een interessant kleurenspel op de grijze vloertegels in zonlicht creëren.

Een ander ontwerpelement is een rij met Troldtekt akoestische panelen uit de Troldtekt Rhomb Mini-ontwerpserie, die langs de muur loopt. Deze akoestische panelen zijn 60 cm breed en hebben CNC-gefreesde groeven die een driedimensionale kubus op de oppervlakken creëren. Dit effect wordt verder geaccentueerd door verschillende kleuren verf. De Troldtekt Rhomb Mini is echter niet alleen een decoratief kenmerk van het zwembad van Kinderhaus: zoals bij alle Troldtekt producten biedt de combinatie van natuurlijk hout en cement unieke geluidsabsorberende eigenschappen die zorgen voor een goede akoestiek in het zwembad. Het materiaal is van nature duurzaam en ideaal voor vochtige omgevingen.