Het kantoor van de toekomst moet flexibel zijn

Het Zweedse architectenbureau Krook & Tjäder zit achter een van de nieuwe kantoorgebouwen van Göteborg, Slakthuset, dat de geschiedenis van het voormalige slachthuis omarmt en tegelijkertijd een flexibel ontwerp bevat.

Lees de gedachten van de architecten en luister naar wat zij te zeggen hebben over huidige en toekomstige trends in kantoren.

 

Lees de gedachten van de architecten en luister naar wat zij te zeggen hebben over huidige en toekomstige trends in kantoren.

Het meest duurzame en economisch verantwoorde is het ontwerpen van kantoorgebouwen die niet bij elke nieuwe huurder volledig moeten worden gerenoveerd. Dit vereist veel flexibiliteit - ook van de kant van architecten en bouwers die van meet af aan moeten nadenken over de gebruiksmogelijkheden van de gebouwen op de lange termijn.

Dit is de mening van architect Lisa Karlsson, verantwoordelijk voor de kantoren bij Krook &Tjäder - een van de grootste Zweedse architectenbureaus, met 300 medewerkers in Göteborg, Malmö, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala en Östersund, alsmede in Kristianstad en Oslo in Noorwegen.

Krook &Tjäder zit achter het nieuwe hoofdkantoor van het vastgoedbedrijf Klövern, een grondig gerenoveerd historisch gebouw in het hart van Göteborgs oude wijk Slakthus. Hier is een voormalig koelhuis omgebouwd tot aantrekkelijke kantoren op twee verdiepingen met respect voor de ruwe industriële uitstraling van het gebouw.

Klövern was een van de drie finalisten voor de titel 'Sverige Snyggaste Kontor 2020' (het leukste kantoor van Zweden).

Flexibiliteit is een must

Volgens Lisa Karlsson is de algemene trend voor kantoorwoningen de behoefte aan flexibele werkomgevingen.

"De markt is onvoorspelbaarder geworden en veel bedrijfseigenaren kunnen nu moeilijk voorspellen hoeveel werknemers ze over vijf of tien jaar zullen hebben. Daarom zien we kortere huurcontracten en een behoefte aan meer flexibiliteit met de mogelijkheid om de capaciteit snel te vergroten of te verkleinen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de manier waarop kantoren worden ontworpen", zegt ze en voegt eraan toe:

"Kantoren bouwen met een korte levenscyclus is noch economisch verantwoord, noch duurzaam. In plaats daarvan moeten we flexibele kantoorruimtes bouwen die lang meegaan - zowel wat betreft de plattegrond als het uiterlijk. Als architecten, opdrachtgevers, huurders en anderen die bij de projecten betrokken zijn, moeten we elkaar helpen om de juiste oplossing te vinden."

Wat kan ik met mijn hond doen?

Volgens Lisa Karlsson is een andere trend, die ook te maken heeft met de behoefte aan flexibele gebouwen, een groeiende vraag naar service en een "speciale ervaring" wanneer je besluit naar kantoor te gaan. In het licht van al het thuiswerken tijdens de COVID-19 pandemie is het simpelweg hebben van een bureau op het werk niet genoeg - er is meer nodig.

"Het is een trend die we al eerder hebben gezien, maar die met de pandemie is versterkt. Mensen willen diensten die het dagelijks leven gemakkelijker maken, maar die ook iets meer doen als ze als werknemer de moeite nemen om naar kantoor te gaan in plaats van thuis te werken. Dingen als lunch laten bezorgen of hondenopvang. Wat er allemaal weer mogelijk is, hangt af van hoe flexibel het kantoor is in het tegemoetkomen aan speciale wensen."

Balans tussen oud en nieuw

Bij het 850 vierkante meter grote kantoor van Klövern in Göteborg was een flexibel ontwerp precies wat ze wilden. Bovendien had het oude gebouw veel originele kenmerken die voor het nageslacht bewaard moesten blijven. Voor Krook &Tjäder lag de taak daarom in het behoud van de oorspronkelijke architectuur en tegelijkertijd het creëren van een creatieve omgeving.

Bij binnenkomst stap je in het hart van het gebouw, waar een brede trap dienst doet als zitgelegenheid en waar collega's samen kunnen lunchen of vergaderen. De overige ruimtes zijn verdeeld in zones met kleine telefooncellen en vergaderfaciliteiten.

Als contrast met de elementen uit het verleden van het gebouw zijn materialen gebruikt die bijdragen aan een sfeer van exclusiviteit. Onder andere zijn geselecteerde oppervlakken bekleed met houten lambrisering, terwijl andere zijn voorzien van Troldtekt akoestische panelen. De akoestische panelen passen goed bij de industriële elementen en zorgen voor een aangename geluidsomgeving in de kantoren.

"Variatie, duurzaamheid en flexibiliteit zijn constante thema's geweest gedurende het hele project. We hebben het industriële verleden van het gebied als inspiratiebron gebruikt en de ruimte zijn oorspronkelijke geschiedenis laten uitstralen met een ruwe look die in evenwicht is met zachte materialen voor een harmonieus gevoel. Op deze manier creëren we een aantrekkelijke en duurzame omgeving voor Klövern, voor de individuele werknemer en voor de samenleving als geheel," aldus Lorena Zabala, architect bij Krook &Tjäder.

Facts about Krook & Tjäder

  • Founded in 1988 in Gothenburg, Krook & Tjäder now has offices in Gothenburg, Malmö, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala and Östersund as well as in Kristianstad and Oslo in Norway.
  • Works with architecture, urban planning, landscape architecture, interior design and product design.
  • The company has 300 employees.

PHOTO:

Lisa Karlsson, architect and responsible for Office at Arkitekterna Krook &Tjäde

PHOTO:

Lorena Zabala, architect at Arkitekterna Krook & Tjäder.