Architectonische schoonheid voor beter welzijn

Wanneer we een zinvolle samensmelting van functie en esthetiek ervaren, verhoogt dat ons welzijn, blijkt uit onderzoek uit Australië.

Architectonische schoonheid en design spelen zo'n grote rol dat ze meegenomen worden in de US WELL Building Standard, die zich richt op gezondheid en welzijn.

Wanneer architectuur een lust voor het oog is, helpt het ook om de geest te versterken en een gevoel van gemeenschap te bevorderen. Dit is precies waarom schoonheid en design worden meegewogen als twee van de criteria - of ‘kenmerken’ - van het WELL-certificatieschema.

De Amerikaanse certificering is in 2014 ingevoerd en richt zich op de impact van de gebouwde omgeving op de menselijke gezondheid en het welzijn. WELL wordt vaak gebruikt in combinatie met meer technische duurzaamheidscertificeringen zoals DGNB, LEED en BREEAM.

Veel internationale onderzoekers hebben het verband tussen mooie architectuur en ons welzijn bestudeerd. In een artikel kijkt Rose Winer, directeur (Standard Development) bij het International WELL Building Institute (IWBI), naar een reeks onderzoeksresultaten. In het artikel legt ze uit waarom schoonheid en design zo belangrijk zijn in het certificeringsproces.

Context bepaalt wat mooi is

Rose Winer citeert de Australische kunstenaar en ontwerper Jay Dee Dearness, wiens proefschrift het verband tussen schoonheid en design onderzoekt.

"Schoonheid is niet alleen esthetiek", zegt Dearness. “Schoonheid is eerder het versmelten van functionaliteit en esthetiek in precies de juiste verhoudingen om het gewenste resultaat te bereiken”.

Het recept voor 'de juiste verhoudingen' hangt af van de context waarin het gebouw is gemaakt en van degenen die het gebruiken. Een goede verbinding tussen functie en design zal door medewerkers in een Duits kantoorgebouw hoogstwaarschijnlijk anders worden ervaren dan door de bewoners van een Deens verpleeghuis.

"De WELL kenmerken Schoonheid en Design moedigt projecten aan om schoonheid te integreren in hun eigen context - hetzij door lokale kunstenaars, culturen en materialen, of door organisatiewaarden te benadrukken die van die ruimte een unieke, mooie en plezierige omgeving maken voor lokale bewoners", legt Rose Winer uit. in haar artikel.

Meegewogen in twee categorieën

De WELL certificering (WELL v1) werkt met zeven categorieën: lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en geest. Elke categorie bevat een aantal criteria (kenmerken). De kenmerken Schoonheid en Design behoren beide tot de categorie geest.

De zachte en contextuele parameters vormen een van deze twee kenmerken. Kenmerk 87 (van de 105) in het WELL-schema benadrukt vijf subpunten:

A. Menselijke vreugde.
b. Viering van cultuur.
c. Viering van de geest.
d. Viering van de plaats.
e. Zinvolle integratie van openbare kunst.

De kenmerken Schoonheid and Design II - Kenmerk 99 - omvatten meer objectieve parameters zoals plafondhoogte, zinvolle integratie van kunst in grotere ruimtes (inclusief lobby's / entreehallen) en elementen of materialen die herkenning creëren en het gemakkelijker maken voor mensen om hun weg te vinden in grotere gebouwen.

Troldtekt levert een positieve bijdrage aan kenmerk 99 - en ook aan 19 van de andere WELL-certificeringskenmerken.

>> Lees meer over Troldtekt's bijdrage aan WELL

Eminent: Welzijn in de werkomgeving

Eminent, in het Zweedse Malmö, is het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in Scandinavië. De kantoren bieden onder meer lokaal geproduceerd voedsel, deels geteeld op het dakterras, kunst en design om mensen te verleiden tot het nemen van de trap, een goed uitgeruste ondergrondse fietsenstalling, een nabijgelegen fitnesscentrum, lichttherapie en stress verlagende muziek.

Dit zijn allemaal elementen die zelden zo zwaar mogen meewegen op de tekentafel als de traditioneel bekende factoren die een gezonde werkomgeving en binnenklimaat bevorderen.

Kanozi Arkitekter zijn de ontwerpers achter Eminent, en architect SAR / MSA Åsa Jentsch zegt over het project:

- De WELL-certificering omvat zachtere waarden die heel goed aansluiten bij wat wij als architecten in de projecten willen inbrengen. Door tijdens het ontwerpproces met WELL samen te werken, hebben we een nieuw kader gecreëerd om te praten over zaken als natuurlijke verlichting, een sterke verbinding tussen de binnen- en buitenomgevingen en sculpturale, prominente trappen. Het hele team van architecten, ingenieurs, aannemers en bouwers begon plotseling de menselijke aspecten van het gebouw en haar ontwerp te bespreken en te waarderen.

>> Lees meer over het WELL-gecertificeerde kantoorgebouw Eminent in Malmö, Zweden