Nieuwe buitenbaden moeten bestand zijn tegen barre weersomstandigheden

Er is een groeiende belangstelling voor baden in de buitenlucht en zelfs in de steden worden oude baden gemoderniseerd of worden er nieuwe gebouwd. De baden moeten niet alleen voldoen aan het verlangen van de zwemmers naar comfort, maar ook bestand zijn tegen barre weersomstandigheden.

Bekijk het bekroonde fjordenpark in Aalborg en het unieke Isfuglen-clubhuis voor winterbadgasten in de haven van Brøndby, net buiten Kopenhagen.

Een oude droom kwam eindelijk uit in het najaar van 2020 voor leden van de Bifrost winterbadclub in Brøndby. Dat was het moment waarop de winterbadgasten het unieke nieuwe clubhuis / sauna Isfuglen mochten openen, met een prachtig uitzicht op de baai van Køge. In de toekomst kunnen de winterbadgasten zich opwarmen in het clubhuis na een duik in het koude water buiten. Zoals de club op haar website schrijft: "Je moet jezelf tot aan je kin in het water onderdompelen voordat je de sauna ingaat."

Maar het is niet alleen het contrast tussen het ijskoude water en de hete sauna dat winterbadgasten tot Bifrost aantrekt - het gebouw is een beleving op zich. Isfuglen is een van de 26 projecten die zijn genomineerd voor de prestigieuze ‘Arne of the Year’-zward van de Deense Vereniging van Architecten in 2021.

"Er zit geen enkele rechte hoek in het gebouw, dus de architecten hebben ons echt op de proef gesteld", zegt Balder Johansen.

Hij is CEO van het bouwbedrijf LOGIK & CO dat Isfuglen heeft gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architecten MATTERS. Naast de sauna met panoramisch uitzicht over de baai beschikt het clubhuis over een keukentje, kleedruimte, een houten vlonder, een buitendouche en een steiger. Afgezien van de kenmerkende panoramische ramen, is er overal één materiaal gebruikt: hout.

“Clubhuizen voor zwemmers en buitenbaden zijn gebouwen die aan strenge eisen moeten voldoen. Ze worden blootgesteld aan zoutwater, wind en regen, en ook de gebruikers die binnenkomen zijn bedekt met water en zout. Hout is ideaal voor dergelijke omgevingen omdat het zo flexibel is. Het kan meebuigen en uitbreiden ”, legt Balder Johansen uit, wiens bedrijf een expert is geworden in het bouwen van clubhuizen voor zwemmers om aan de enorme vraag in het grootstedelijk gebied te voldoen. LOGIK & CO heeft zo ook clubhuizen voor Helgoland gemaakt op Amager, Hvidovre en Skodsborg.

>> Lees hier meer over Isfuglen

Gezonde materialen zonder onnodige chemicaliën

Het zwemclubhuis in de haven van Brøndby rust op betonnen funderingen, maar is verder van hout gemaakt, van de houten gevelbekleding en windplanken tot ingeblazen houtvezelisolatie en de duurzame, vochttolerante Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen voor een goede akoestiek.

“We besteden veel zorg aan duurzaam bouwen. Dit betekent dat we bouwen met gezonde natuurlijke materialen en onnodige chemicaliën vermijden. We hadden in onwetendheid aan de buitenkant onder druk behandeld hout kunnen gebruiken, maar dat is echt niet nodig, omdat we dezelfde duurzaamheid kunnen bereiken door ‘constructieve bescherming’. Dit betekent dat we zo bouwen dat het water altijd kan ontsnappen ”, zegt Balder Johansen. Hij benadrukt ook dat hij en LOGIK & CO eigenlijk gewoon bouwt volgens de tradities van hoogwaardig Deens vakmanschap.

Van verouderde buitenbaden tot bekroond fjordenpark

Duurzaamheid, veerkracht en hout als materiaal waren ook centrale thema's bij de transformatie van de buitenbaden in Aalborg tot een fjordenpark van 165.000 vierkante meter.

“We vonden het belangrijk dat de voorzieningen goed in balans waren tussen land en water. De basismaterialen, ruw beton en hout, werken als samenhangende elementen. Het contrast tussen het water, het landschap en de faciliteiten vraagt daarnaast om een ongepolijste materialiteit, maar met een hoog detailleringsniveau ”, zegt Martin Nielsen, architect en partner bij ADEPT.

In Vestre Fjordpark kunnen zowel de lokale bevolking als bezoekers de Limfjorden induiken - wat dat betreft is er niets veranderd, maar daarnaast kunnen ze nu ook spelen op de daken, balspelen beoefenen, gaan hardlopen, parkouren, kajakken of gewoon relaxen. Dat maakt van het park tijdens de Deense zomer een aantrekkelijke ontmoetingsplek.

“Een van de doelen van de renovatie was om de faciliteiten open te stellen voor meer gebruikers. In een buitenbad staat het water natuurlijk centraal, maar het doel was om van de baden een bestemming te maken. Een plek die je bezoekt en bezichtigt, zelfs als je niet per se aan de activiteiten wilt deelnemen. Het decor voor een geheel nieuwe manier om de plek te ervaren, met daarbij een schat aan nieuwe activiteiten, was daarom de sleutel ”, zegt Martin Nielsen.

Award-winnend project

De architecten hebben nauw samengewerkt met GHB Landskabsarkitekter om Vestre Fjordpark te creëren. Het park is opgedeeld in zes gebieden met verschillende functies. ‘Stranden’ en ‘Tangen’ zijn gewijd aan zwemmen en watersporten. ‘Kilen’ en ‘Fladen’ zijn open grasvelden voor spelen, rennen en balspelen, terwijl ‘Krattet’ en ‘Skoven’ beplante gebieden zijn die beschutting bieden tegen de wind en het weer. Er zijn voorzieningen voor georganiseerde sportverenigingen en voor spontane bezoeken.

Naast het landschap bestaat Vestre Fjordpark uit een aantal gebouwen: clubruimtes, terrassen, fietsenstalling en een café. Robuuste houten paden verbinden het gebied met elkaar en alle gebouwen zijn bekleed met stroken Canadees cederhout. Troldtekt akoestische plafonds zijn op verschillende plaatsen gebruikt, waar hout ook het dominante materiaal is.

Het enthousiasme van de buitenwereld voor Vestre Fjordpark resulteerde in een Architizer A + Award en de bouwprijs 2017 van de gemeente Aalborg voor uitstekende integratie van landschap en architectuur.

>> Lees hier meer over Vestre Fjordpark

FOTO:

Balder Johansen, CEO van het bouwbedrijf LOGIK & CO.