DGNB Diamond viert architectonische uitmuntendheid
Een goed ontworpen gebouw is duurzamer omdat de gebruikers er beter voor zullen zorgen.
Maar superieur ontwerp kan moeilijk te certificeren zijn. Om dit te verhelpen heeft DGNB een speciaal onderscheid ontwikkeld, genaamd DGNB Diamond.
De CEO van DGNB, Dr. Christine Lemaitre, legt uit hoe DGNB Diamond uitzonderlijke esthetiek en architectonische kwaliteit viert in een gebouw.
DGNB-certificeringen zijn steeds populairder geworden omdat eigenaren van gebouwen de waarde hebben ontdekt van het kunnen documenteren van de duurzaamheid en kwaliteit van hun gebouwen. Maar hoewel een DGNB-certificering specifieke criteria heeft voor factoren als luchtkwaliteit, materiaalinkoop en levenscycluskosten, zijn sommige dingen moeilijker te kwantificeren.
- Architecten zijn over het algemeen enthousiast over de holistische aspecten van DGNB. Omdat we meer gebruikstypen hebben gecertificeerd, begonnen we feedback te krijgen over een gebrek aan focus op architectonische kwaliteit in de certificeringen. Daarom hebben we een raad van architecten ingeschakeld om een manier te ontwikkelen om goede architectuur te beoordelen en te certificeren. Het resultaat is DGNB Diamond, zegt Dr. Christine Lemaitre, CEO van DGNB e.V.
Geen schoonheidsprijs
DGNB Diamond is een aanvullende onderscheiding die wordt gebruikt in combinatie met een DGNB-certificering, maar niet als onderdeel van de certificering zelf. De evaluatie die bepaalt of een gebouw een DGNB Diamond kan verdienen, houdt altijd rekening met het opgeleverde gebouw en is alleen verkrijgbaar als het gebouw al een goede DGNB-rating heeft behaald.
Het is geen schoonheidsprijs, maar eerder een erkenning van de fundamentele deugden waarin alle architecten zijn opgeleid, legt Christine Lemaitre uit:
- Voor de DGNB Diamond gebruiken we een mechanisme dat lijkt op een wedstrijd. Een panel van minimaal drie professionele architecten beoordeelt het gebouw op basis van overwegingen die horen bij goede architectuur. Ze kijken naar factoren als functionaliteit, materiaalkeuze, verhoudingen en context met de omgeving. Op basis van de gecombineerde evaluatie adviseert het panel om de DGNB Diamond al dan niet toe te kennen.
Goede architectuur is niet alleen voor architecten
Tot nu toe hebben negen gebouwen in totaal de DGNB Diamond behaald - zeven in Duitsland en twee in Denemarken. Het zijn voornamelijk kantoorgebouwen, maar ook een congrescentrum en woningbouw. Alle gebouwen hebben een zeer intense ontwerpfase gehad en een goede kennis van het gebruik en de gebruikers. Dit benadrukt dat uitzonderlijke architectuur tot stand komt als de architect voldoende input heeft om de juiste beslissingen te nemen.
- DGNB Diamond is bedoeld als tool voor investeerders en projectontwikkelaars en een manier om stakeholdergroepen te bereiken die niet eerder deel uitmaakten van het gesprek. We hopen dat het helpt om duidelijk te maken dat discussies over goede architectuur niet alleen voor architecten zijn, zegt Christine Lemaitre.
Feiten over DGNB
- De Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB) werd opgericht in 2007 en heeft ongeveer 1.200 leden en is daarmee Europa's grootste netwerk voor duurzaam bouwen.
- Het doel van de DGNB is het bevorderen van duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector en het vergroten van het bewustzijn van duurzaam bouwen bij de bredere bevolking.
- DGNB is een onafhankelijke non-profit organisatie. Het certificeringssysteem biedt een plannings- en optimalisatietool voor het evalueren van duurzame gebouwen en stadswijken.
- DGNB Academy is een opleidings- en trainingsplatform dat al meer dan 4.200 mensen uit 40 landen heeft voorzien van officiële kwalificaties in duurzaam bouwen.
FOTO:
Dr. Christine Lemaitre,
CEO van DGNB.