Grondige tests brengen VOS aan het licht

Als we binnen blijven, neemt het lichaam chemicaliën op uit de lucht. Toch bieden bouwmaterialen met een erkend binnenklimaatlabel de zekerheid van een lage mate van ontgassing van gevaarlijke vluchtige organische stoffen (VOS).

Helene Klinke, Business Manager bij het Deens Technologisch Instituut, legt uit waarom het belangrijk is om bouwmaterialen te testen - zelfs als ze de levenscyclus van nieuwe gebouwen ingaan.

We zagen de nachtmerriescenario's in de jaren zeventig. Destijds was het niet ongebruikelijk om bouwproducten zoals spaanplaat te gebruiken, die bij voorkeur werden gecoat met een extra laag formaldehydelijm om voor stevigheid te zorgen. Dit betekende dat de panelen grote hoeveelheden schadelijk formaldehyde rechtstreeks in binnenruimten uitstoten.

Dit resulteerde in een focus op grenswaarden voor formaldehyde-ontgassing als vereiste voor de CE-markering van bouwproducten. Sindsdien heeft de ontwikkeling van geavanceerde meetmethoden het mogelijk gemaakt om verschillende andere vluchtige stoffen in kaart te brengen. Ze staan ook bekend als vluchtige organische stoffen - of kortweg VOS.

Helene Klinke is hoofd van het binnenklimaatlaboratorium van het Deens Technologisch Instituut. Ze wijst erop dat kanker, astma en allergieën enkele van de ziekten zijn waarin VOS een rol kunnen spelen.

“Elke dag ademen we allemaal vele liters lucht uit het binnenklimaat in. Onderzoekers hebben het gezondheidsrisico gedefinieerd wanneer deze schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Baby's en peuters lopen een bijzonder risico omdat ze veel lucht inademen in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Ouderen lopen ook risico, omdat ze een dunnere huidlaag hebben die de stoffen gemakkelijker opneemt ”, zegt ze.

Vrijwillig keurmerk

Samen met haar collega's voert Helene Klinke de tests uit die de basis vormen van het Deense Binnenklimaatlabel - en die ook terug te vinden zijn in verschillende internationale programma's zoals Der Blaue Engel, het Duitse Ecolabel. Een van de criteria om in aanmerking te komen voor de erkende labels is ontgassing met een laag VOS-gehalte.

Etikettering is vrijwillig en metingen zijn gebaseerd op de lijst van stoffen waarvoor de EU aanbevolen grenswaarden heeft vastgesteld, maar die fabrikanten in de overgrote meerderheid van landen niet wettelijk verplicht zijn te volgen.

“Sommige EU-landen, zoals Frankrijk, België, Italië en Polen, hebben nationale wetgeving op dit gebied ingevoerd, maar in andere landen, zoals Denemarken, is het nog steeds vrijwillig om producten te laten testen op vluchtige stoffen die verder gaan dan de vereisten van de CE-markering. De binnenklimaatregelingen zijn een kwaliteitskeurmerk dat zowel bouwers als gebouwgebruikers verzekert dat het binnenklimaat gezond is ”, zegt Helene Klinke.

Schema’s kunnen elkaar aanvullen

Telkens wanneer het Technologisch Instituut een product test, gebeurt dit in een klimaatkamer die de omstandigheden in een typische binnenruimte simuleert. Gedurende 28 dagen neemt het Deens Technologisch Instituut luchtmonsters die de concentraties van de verschillende VOS aantonen. De eerste test wordt al na drie dagen afgenomen.

Daarnaast worden er tests uitgevoerd om schadelijke geuren te detecteren die mogelijk niet gevaarlijk zijn, maar toch een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit en daarmee het binnenklimaat. Een testpanel van minimaal 15 personen beoordeelt of een product een geur afgeeft die in een gebouw acceptabel is.

“Het ontgassen van veel vluchtige stoffen vlakt in de loop van 28 dagen af. Maar materialen die geleidelijk aan ontbinden, zullen na verloop van tijd ook secundaire stoffen uitstoten waarop we met deze methode niet testen ”, zegt Helene Klinke.

Ze benadrukt dat VOS ook niet de enige parameter is die de gezondheid van een bouwmateriaal bepaalt. Omdat er ook problematische ingrediënten aanwezig zijn in het product die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu zonder noodzakelijkerwijs te verschijnen in een ontgassingsmeting.

"Daarom kan het voor fabrikanten voordelig zijn om in aanmerking te komen voor verschillende labels en certificeringen die elkaar aanvullen", voegt ze eraan toe.

Lees hier meer over de certificeringen en labels van Troldtekt

Denk aan het binnenklimaat in een circulaire economie

In een circulaire economie worden oude materialen gerecycled tot nieuwe gebouwen - hetzij direct, hetzij als grondstof in nieuwe producten. Een paar voorbeelden hiervan zijn gereinigde stenen of gesmolten plastic flessen die tot tapijten worden gemaakt. Zodra materialen in omloop komen, is het cruciaal om bewust te zijn van het binnenklimaat, benadrukt Helene Klinke.

“Circulaire economie is goed voor het milieu omdat we afval minimaliseren. Dit is echter niet altijd goed voor het binnenklimaat, aangezien de gerecyclede materialen tijdens hun levensduur kunnen zijn blootgesteld aan chemicaliën of zijn beschadigd door vocht tijdens opslag. Mogelijk zijn ze geverfd of kunnen er nieuwe schadelijke stoffen vrijkomen tijdens upcyclingprocessen als gevolg van verhitting. Daarom is het belangrijk om continu het binnenklimaat in een gebouw te meten, zelfs in nieuwe gebouwen die zijn gemaakt van oude gerecyclede materialen '', zegt ze.

Lees ook: Nieuwe paspoorten kunnen bouwprojecten gezond en circulair maken

Testmethodes bij het Deens Technologisch Instituut

  • Het binnenklimaatlaboratorium van het Deens Technologisch Instituut voert onafhankelijke tests uit voor bedrijven en particulieren op het ontgassen van chemische stoffen uit materialen in het binnenklimaat. Dit doen ze op basis van vrijwillige etiketteringsregelingen en de huidige wetgeving.
  • De ISO 17025 geaccrediteerde test voor het ontgassen van VOS uit producten wordt uitgevoerd in klimaatkamers met behulp van chemische analyses van luchtmonsters en luchtkwaliteitsbeoordelingen.
  • De testmethoden doorkruisen verschillende internationale labelsystemen, waaronder het Deense Binnenklimaatlabel en het Duitse EcoLabel, Der Blaue Engel

Zie ook