Kies voor hout met een ecologisch verantwoorde voetafdruk

Hout wordt steeds populairder als bouwmateriaal, net als gebouwen die gebouwd zijn in overeenstemming met documenteerbare duurzaamheidsnormen. Het is daarom logisch om hout te kiezen uit FSC®-gecertificeerde bossen, omdat het sociale, economische en ecologische verantwoordelijkheid garandeert.

Troldtekt koopt grote hoeveelheden FSC-gecertificeerd hout in en is sinds 2018 een erkende leverancier van akoestische panelen waarin al het hout voldoet aan de eisen van Forest Stewardship Council (FSC).

Over de hele wereld zijn bouwactiviteiten verantwoordelijk voor het uitstoten van grote hoeveelheden koolstof in de atmosfeer. Door hout als primair bouwmateriaal te gebruiken, kunnen gebouwen in plaats daarvan echter een positieve invloed op het milieu hebben. Wanneer het hout FSC-gecertificeerd is, kunnen ontwikkelaars en consultants documenteren dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

De Forest Stewardship Council is een internationaal non-profit etiketterings- en certificeringsschema voor hout en papier. De regeling geniet brede steun van groene organisaties zoals het World Wide Fund for Nature (WWF), onder andere omdat de FSC evenveel belang hecht aan sociale, ecologische en economische belangen.

“Onze normen op wereldwijd niveau zijn gebaseerd op dezelfde overkoepelende principes en criteria, waardoor de regeling transparant is, ongeacht het land. In totaal omvat FSC meer dan 200 indicatoren, die nationaal worden geïnterpreteerd om de grootst mogelijke waarde in elk land te garanderen, ”legt Loa Dalgaard Worm uit, directeur Strategie en Business Development bij de FSC in Denemarken, waar Troldtekt FSC-gecertificeerd is.

 

Gecertificeerde bossen winnen terrein

FSC-gecertificeerde producten dragen positief bij aan de certificering van duurzame gebouwen, bijvoorbeeld onder de populaire regelingen DGNB, LEED en BREEAM. Het is daarom vanzelfsprekend dat FSC-gecertificeerde bossen terrein winnen met de groeiende aandacht voor duurzaamheid in de bouwsector.

Feiten over FSC International:

 • Wereldwijd is er ongeveer 195 miljoen hectare aan FSC-gecertificeerde bossen in 84 landen. Dit gebied is nu 30 % groter dan slechts zeven jaar geleden.
 • In totaal bevindt 50 % van de FSC-bossen ter wereld zich in Europa en Rusland, terwijl 34 procent in Noord-Amerika voorkomt.
 • Zweden is het Noord-Europese land met de meeste FSC-gecertificeerde bossen - met een totale oppervlakte van 13,4 miljoen hectare.

Volgens Loa Dalgaard Worm kunnen ontwikkelaars, architecten en consultants bijdragen aan het verder promoten van het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen in de bouw. Ze roept hen op om houtproducten te kiezen op basis van hun functionaliteit, als een manier om een toereikende levering van gecertificeerd hout te garanderen, ook wereldwijd:

“Over het algemeen vinden we dat mensen heel weinig weten over de eigenschappen van de verschillende houtsoorten, wat heeft geleid tot veel vraag naar een beperkt aantal soorten, die nu onder grote druk staan. Waarom gaan we niet op zoek naar hout met vergelijkbare eigenschappen tussen de andere 60.000 boomsoorten in de wereld? "

“Over het algemeen heeft hout veel uitstekende eigenschappen, die ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan het behalen van een aantal van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN. Door hout te gebruiken voor de dragende structuur van een gebouw in plaats van baksteen, kunt u gemakkelijk de koolstofemissies met 20 % verminderen, en vaak nog veel meer, op voorwaarde natuurlijk dat het hout afkomstig is van duurzame bosbouwactiviteiten, ”zegt Loa Dalgaard Worm.

Troldtekt wil graag meer FSC-hout gebruiken

Troldtekt haalt  grote hoeveelheden FSC-gecertificeerd hout uit Deense bossen - en wil graag nog meer bossen in Denemarken kopen die hopelijk gecertificeerd worden. Troldtekt was FSC-gecertificeerd in 2013 en is sinds 2018 goedgekeurd om akoestische panelen in de categorie ‘FSC 100%’ (FSC® C115450) te leveren. Dit betekent dat al het hout in elk paneel voldoet aan de FSC-vereisten.

“Een aanzienlijk deel van onze productie bevat FSC-gecertificeerde panelen, maar we willen dit aandeel nog meer vergroten. Onze strategie is gebaseerd op duurzame productie en de markt is rijp voor grotere hoeveelheden gecertificeerde producten - we zien een groeiende vraag, ”zegt Peer Leth, CEO bij Troldtekt A / S.

Naast de duurzame voordelen van FSC vermeldt hij nieuw onderzoek van het Birmingham Institute of Forest Research (BIoFR). Hier hebben onderzoekers ontdekt dat jonge bomen (minder dan 140 jaar oud) in nieuwere, herbeplante bossen bijvoorbeeld meer koolstofdioxide absorberen en opslaan dan oude bomen in regenwouden.

“Dit sluit goed aan bij onze processen, omdat we Noorse sparren ontvangen van jonge Deense productiebossen, waar FSC vastlegt dat er niet meer bomen worden gekapt dan het bos zelf kan reproduceren, alsook een aantal andere milieu- en sociale factoren ', zegt Peer Leth.

Van bos tot fabriek

Troldtekt akoestische panelen zijn volledig natuurlijke producten, waarbij al het ruwe hout uit Deense bossen komt. Zo willen we het in de toekomst graag houden, volgens Peer Leth:

“Een alternatief voor het gebruik van Deens hout is het importeren van hout uit Zweden of Noorwegen, maar dat zou van invloed zijn op ons duurzaamheidsprofiel vanwege het langeafstand transport. We willen daarom graag meer FSC-gecertificeerde bossen in Denemarken zien. ”

Feiten: 10 voordelen van het kiezen voor FSC hout

 1. FSC garandeert dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de planten- en diersoorten die in de bossen leven, evenals de bosarbeiders.
 2. Het FSC-label garandeert dat er niet meer bomen worden gekapt dan het bos zelf kan reproduceren.
 3. Delen van FSC-gecertificeerde bossen worden gespaard van commerciële houtkap en gebieden met bedreigde flora en fauna worden beschermd.
 4. De rechten van inheemse volkeren zoals Indianen en Sami om het bos te gebruiken zoals ze altijd hebben gedaan, worden beschermd. Heilige gebieden en jachtgebieden worden bijvoorbeeld beschermd tegen kappen.
 5. Lokale werknemers worden opgeleid, krijgen veiligheidsuitrusting en een fatsoenlijk loon.
 6. De lokale bevolking profiteert van de inkomsten uit het bos en het gebruik van lokale arbeidskrachten.
 7. Al het hout kan worden herleid naar duurzaam beheerde bossen en verantwoorde bronnen. Alle productiestadia - van bos tot fabriek - zijn gecertificeerd.
 8. Een FSC-certificering biedt aanzienlijke zakelijke kansen - voor boseigenaren, werknemers en fabrikanten. Als bijkomend voordeel zorgt FSC voor gezondere ecosystemen en betere leef- en werkomstandigheden voor mensen.
 9. Alle bostypen kunnen FSC-gecertificeerd zijn, van Noordse naaldbossen tot tropische regenwouden - inclusief plantages.
 10. Het FSC-label is te vinden op alle soorten producten die zijn gemaakt van houtvezel, bijvoorbeeld vloeren, patio's, papier, houtskool, isolatie, meubels, interieurs, sieraden en verpakkingen.

Source: FSC Danmark

FOTO:
Loa Dalgaard Worm,
directeur Strategie en Business Development bij de FSC in Denemarken.