Troldtekt draagt bij aan een goede zwemervaring

Plafonds en muren bekleed met Troldtekt akoestische panelen absorberen effectief de geluiden van spetteren, schreeuwen en spelen, en dragen zo bij aan een aangename akoestiek in zwemcentra.

 

Cementgebonden houtwolpanelen zijn ook duurzaam, met een natuurlijke weerstand tegen vocht. De flexibele designmogelijkheden bieden ook een grote architectonische vrijheid.

Materiaalkeuze is een bijzonder uitdagend proces voor architecten die zwemcentra ontwerpen. De materialen moeten natuurlijk esthetisch passen bij het architectonische idioom, maar ook een aantal functionele eisen moet worden aangepakt.

Zwemcentra zijn meestal grote ruimtes met hoge plafonds en veel glazen of betonnen oppervlakken. In combinatie met de opgewonden kreten van kinderen die zich vermaken in het water, vraagt dit om akoestisch veeleisende oplossingen. Het is daarom belangrijk dat de grote plafond- en wandoppervlakken zijn bekleed met materialen met een hoge absorptiecoëfficiënt - zodat ze de geluiden effectief absorberen.

Omgevingen met een constant hoge luchtvochtigheid stellen ook extra eisen aan de sterkte en vochttolerantie van de materialen. Ten slotte vragen de uitgestrekte muren vaak om een zeer zorgvuldig visueel design.

Akoestische panelen met natuurlijke voordelen

Troldtekt panelen worden gekozen voor veel zwemcentra en buitenbaden, omdat de natuurlijke voordelen van de cementgebonden houtwolpanelen perfect voldoen aan de eisen. Hieronder leest u vijf redenen waarom Troldtekt de ideale keuze is.

Superieure akoestiek

De open structuur van Troldtekt akoestische panelen absorbeert geluid effectief. Het resultaat is kortere nagalmtijden, waardoor onaangename geluiden worden geminimaliseerd - in de zwembadzones en in de bijbehorende faciliteiten (kleedkamers, café etc.).

>> Lees meer over een goede akoestiek

Natuurlijke kracht

Cementgebonden houtwol behoudt de essentiële eigenschappen van de componenten die worden gebruikt om het te produceren - de sterkte van cement en het natuurlijke ademend vermogen van hout. Troldtekt akoestische panelen zijn bestand tegen vocht en daarom uitermate geschikt als akoestische plafonds in natte ruimtes. De panelen kunnen niet rotten en trekken geen schimmelgroei of andere micro-organismen aan.

De originele Troldtekt platen zijn maatvast en behouden hun vlakheid - zelfs in vochtige omgevingen - zodat ze na verloop van tijd niet kromtrekken. Het Deens Technologisch Instituut heeft ontdekt dat de afmetingen van Troldtekt platen slechts met 0,005 procent veranderen als de vochtigheid in een kamer met één procentpunt verandert.

Volgens de Environmental Product Declaration (EPD) van Troldtekt hebben de akoestische panelen een levensduur van minimaal 50 jaar. Troldtekt produceert echter al panelen sinds 1935, en de ervaring heeft geleerd dat de technische eigenschappen van de panelen minstens 75-80 jaar meegaan.

>> Lees meer over natuurlijke kracht

Gezond binnenklimaat

Troldtekt akoestische platen komen ook in aanmerking voor de beste categorieën bij het Indoor Climate Label, volgens de Deense Indoor Climate Labelling, zowel wat betreft ontgassing als deeltjesemissie.

Omdat Troldtekt akoestische platen zowel vocht kunnen opnemen als afgeven, helpen ze om een binnenklimaat met de juiste vochtigheid te behouden. Vochtigheid beïnvloedt de beleving van het comfort van de gebruikers in een ruimte.

>> Lees meer over gezond binnenklimaat

Effectieve brandveiligheid

Hout is op zichzelf een organisch en brandbaar materiaal, maar elke houtvezel in een Troldtekt plaat is ingekapseld en beschermd door cement. Troldtekt platen zijn daarom brandveilig zonder het gebruik van brandvertragende of gevaarlijke chemicaliën.

Troldtekt akoestische panelen zijn geclassificeerd volgens de Europese norm EN 13501. Troldtekt akoestische panelen zijn geclassificeerd als B-s1, d0, wat de reactie van het materiaal op brand aangeeft. In de praktijk betekent dit dat Troldtekt platen slechts zwak brandbaar zijn en zwak warmte en rook uitstoten.

>> Lees meer over effectieve brandveiligingheid

Flexibel ontwerp

Troldtekt platen bieden een aantal verschillende designopties. Door speciale montage, kleuren of CNC-bewerking kunnen de panelen worden gebruikt om een unieke look te creëren op grote plafond- en wandoppervlakken, wat bijdraagt aan het geheel als geluidsabsorberende ontwerpelementen.

Troldtekt designplossingen hebben dezelfde geweldige technische eigenschappen als de klassieke Troldtekt akoestische panelen.

>> Bekijk de designmogelijkheden

Gedocumenteerde duurzaamheid

Troldtekt is gecertificeerd in de categorie zilver volgens het internationaal erkende Cradle to Cradle-programma.

De certificering is mede bereikt doordat de panelen geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor mens of milieu. Ze kunnen dus terugkeren naar de biologische kringloop als voedingsstoffen, of in een technische kringloop als grondstof bij de cementproductie.

Ramboll heeft ook uiteengezet hoe Troldtekt specifiek punten bijdraagt aan gebieden zoals totale eigendomskosten, binnenklimaat en materialen in de toonaangevende duurzaamheidscertificeringen - DGNB, LEED en BREEAM.

>> Lees meer over gedocumenteerde duurzaamheid

Eenvoudige montage

Troldtekt panelen worden direct op latten op plafonds en muren geïnstalleerd of met profielsystemen zoals verlaagde plafonds - met verborgen of zichtbare profielen. Bij het plaatsen van de panelen zijn slechts enkele schroeven per paneel nodig. Na installatie is het niet nodig om plamuur of verf te gebruiken.

De Troldtekt serie bevat speciaal ontworpen schroeven die passen bij de standaard kleuren en structuur van de panelen. Als u Troldtekt platen in aangepaste kleuren kiest, kunnen we extra verf leveren zodat u de schroeven in dezelfde kleur kunt verfen.

Troldtekt schroeven zijn corrosiebestendig en zoutsproei-getest in een zeer corrosieve atmosfeer. De structuurschroef voor montage in staal is ook verkrijgbaar in een extra corrosiebestendige versie (C5-gecertificeerd) voor bijzonder agressieve omgevingen. Dit betekent dat het voor verlaagde Troldtekt akoestische plafonds in zwemcentra mogelijk is om een compleet profielsysteem te kiezen waarbij zowel de profielen als de schroeven C5-gecertificeerd zijn.

>> Lees meer over montage

Inspiratie voor kleur en functie

Op deze website vindt u veel inspirerende cases die laten zien hoe Troldtekt platen worden gebruikt in zwemcentra en buitenbaden.

U kunt ook inspiratie opdoen in de onderstaande galerij.

Troldtekt_Stenungsund

Stenungsund Arena

Stenungsund Arena is een dynamisch sportcentrum en ontmoetingsplaats in het zuiden van Zweden. De arena is geëvolueerd naar een modern sportcomplex dat samensmelt met het omliggende park om een uitstekende recreatieruimte te creëren.
Troldtekt, Hallenbad Münster-Kinderhaus

Zwembad Münster

28 juli 2014 is een dag die de inwoners van de Duitse stad Münster niet snel zullen vergeten. Dat was de dag waarop stortregens, ongezien in Duitsland, de stad overstroomden. Een van de vele gebouwen die door de overstroming werden getroffen, was het buurthuis in het Kinderhaus district van Münster.
Troldtekt Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark

Vestre Fjord Park in Aalborg is een populaire bestemming geworden voor mensen die willen genieten van de buitenlucht en specifieke outdoor activiteiten.

Eura

Eura ligt in het westen van Finland. Het gebied is één van de belangrijkste plaatsen in Finland op het gebied van prehistorische vondsten en archeologische overblijfselen. Nu heeft de regio ook een nieuw, kleurrijk zwem- en sportcentrum.
Troldtekt, Gigantium

Gigantium

Gigantium is een sport- en cultureel centrum in Aalborg met een grote arena, sporthallen en twee schaatsbanen. De nieuw gebouwde zwembaden brengen de totale oppervlakte van het complex op 35.000 vierkante meter.
Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zwembad

Balneon

Het was met een zekere melancholie dat de medewerkers van het verouderde zwembad in Neustadt am Rübenberge de laatste uitrusting voor de verhuizing hadden ingepakt. Dit gevoel werd echter gecompenseerd door de vreugde om plezier te hebben in het nieuwe binnen- en buitenzwembad met sauna. Na een bouwperiode van ongeveer twee jaar kunnen waterliefhebbers en saunabezoekers nu gebruikmaken van één van de beste zwembaden in de regio.