Bouw betere kinderzorginstellingen

28.08.2019

De kraamafdelingen van ziekenhuizen in verschillende Europese landen hebben het druk. Dit biedt architecten in landen als Zweden en Duitsland een kans om betrokken te raken bij een hele reeks nieuwe projecten voor kinderzorginstellingen. Hoe de best mogelijke kinderzorginstellingen te ontwerpen. Het is belangrijk om kinderen als gebruikers van instellingen serieus te nemen en de best mogelijke omstandigheden voor hen te creëren om dagelijks te spelen en te bewegen.

- De architectuur van kinderinstituten is een zeer gespecialiseerd vakgebied met veel voorschriften en planning. Het vereist gespecialiseerde kennis van bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften, maar het is speels werk dat baat heeft bij een speelse aanpak. Goede architectuur kan kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling door kansen te creëren voor het oefenen van hun sociale en motorische vaardigheden, zegt Nathalie Dziobek-Bepler, die zich heeft gespecialiseerd in de architectuur voor kinderen sinds ze acht jaar geleden Baukind oprichtte in Berlijn (Duitsland).

Betrek kinderen bij het ontwerpproces

Het interview met Nathalie Dziobek-Bepler is onderdeel van én nieuw online thema op www.troldtekt.nl. Het thema van de fabrikant van akoestische oplossingen richt zich op architectuur in kinderzorginstellingen. Het thema presenteert ook een aantal cases die het succesvolle verband van goed ontwerp en superieure akoestiek beschrijven, wat resulteert in betere omgevingen voor kinderen om te spelen en te leren op hun eigen manier.

- Onze ervaring is dat bouwen voor kinderen andere vormen van communicatie vraagt dan bouwen voor volwassenen, tenminste als we ze serieus nemen als gebruikers met onafhankelijke behoeften. Dit betekent dat voor de betrokkenheid met de gebruikers, die een deel van hun leven in onze architectuur doorbrengen, een geschikte vorm moet worden gevonden, b.v. in de vorm van workshops, zodat specifieke behoeften in het ontwerpproces kunnen vloeien, zegt professor Jens Ludloff van Ludloff + Ludloff architecten (Duitsland) in het thema.

Geen universeel template

In een ander thema-artikel biedt Mille Sylvest - die gepromoveerd is in de omgevingspsychologie en partner is van adviesbureau Human Studio - haar kijk op goede kinderzorginstellingen. Ze benadrukt dat het ontwerp van nieuwe instellingen niet gebaseerd moet zijn op een universele architectonische sjabloon.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen universeel - of zelfs nationaal - model is voor hoe een goede kinderinstelling eruit zou moeten zien. Je moet de culturen die op de specifieke locatie spelen begrijpen en de instelling daarop ontwerpen. Factoren zoals de mix van kinderen, personeelscultuur en de mate van verbondenheid met de lokale gemeenschap zijn belangrijk ”, zegt ze.

Akoestiek speelt een grote rol

De in het thema gepresenteerde instellingen omvat de grootste instelling van Denemarken in Kopenhagen, twee andere instellingen in Kopenhagen en eentje in Trondheim, Noorwegen. Het thema richt zich ook op Huset Nyvang in Denemarken, waar een verpleeghuis en een kleuterschool onder één dak zijn verzameld. Alle bovengenoemde instellingen gebruiken Troldtekt akoestische oplossingen als onderdeel van de architectuur.

Akoestiek speelt een grote rol in het ontwerpen van instellingen, benadrukt Mille Sylvest van Human Studio.

“Het is heel belangrijk om rekening te houden met lawaai bij het bouwen van nieuwe kleuterscholen. Geluid beïnvloedt stressniveaus van zowel kinderen als personeelsleden. Niemand kan lange tijd doorbrengen in een lawaaierige omgeving. Natuurlijk kunnen mensen functioneren in grote instellingen met betonnen oppervlakken en dubbele hoge plafonds, maar lang niet zo goed als met toevoeging van goede akoestische oplossingen. Lagere energieniveaus, meer ziekteverzuim en slechtere leerresultaten zijn de directe gevolgen van lawaai, ”merkt ze op.

Lees hier het nieuwe thema over kinderzorginstituten

TROLDTEKT – FEITEN: 

  • Troldtekt is een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van akoestische plafond- en wandoplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen in onze productie, die plaatsvindt in Denemarken in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu.
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle ontwerpconcept, dat een belangrijke rol speelt bij het behalen van milieuvoordelen.

MEER INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk   

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.nl

Het aantal kinderen neemt toe in verschillende Noord-Europese landen, dus ook de behoefte aan nieuwe kinderopvanginstellingen. Het is belangrijk om het perspectief van de kinderen mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe instellingen, en dat de architectuur de ontwikkeling van lichaam en geest ondersteunt. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
In het kleurrijke Christianshavn-district van Kopenhagen is het grootste kinderinstituut van Denemarken geopend, maar door de bebouwde kom in kleinere en zeer diverse eenheden op te delen, voelt Børnebyen Christianshavn als een kleine, op zichzelf staande stad. De plafonds zijn hoofdzakelijk bekleed met Troldtekt akoestische panelen die de nagalmtijd dempen en zorgen zo voor een goede akoestiek. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Henning Larsen Architects ontwierp de instelling Drivhuset in Denemarken, met een grote gemeenschappelijke ruimte met veel ramen en aangenaam daglicht afkomstig van dakramen. De gemeenschappelijke ruimte met dubbele hoogte vereist een goede akoestiek - verzorgd door wit en zwart geschilderde Troldtekt plafonds. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Deze BREEAM-gecertificeerde kleuterschool is ontworpen rond een massieve houtstructuur en bevindt zich in Trondheim in het noorden van Noorwegen. Lage vensterbanken zorgen ervoor dat de kinderen uitzicht hebben op de buitenlucht, de deuren zijn voorzien van een foliecoating in heldere kleuren en de plafonds zijn voorzien van Troldtekt akoestische panelen. Copyright© Troldtekt A/S.
De instelling Himmel og Hav in een buitenwijk van Kopenhagen is ontworpen door RUBOW architects. Net als grote bouwstenen zijn de units waaruit het complex bestaat rond het focuspunt geplaatst: het Rode Plein. Op de plafonds zijn witte en zwart geverfde Troldtekt panelen gebruikt. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.