Moderne zwemfaciliteiten vereisen geavanceerde architecturale oplossingen

01.05.2019

Hoe ontwerp je een zwemcentrum dat voldoet aan de behoeften van topzwemmers, speelse kinderen en wellnessbezoekers? In een nieuw thema kijkt Troldtekt A / S naar mogelijke oplossingen. Het thema omvat interviews met een expert en architecten - evenals reportages van succesvolle zwemcentra en buitenzwembaden.

Binnenzwembaden en buitenbaden zijn populaire ontmoetingsplekken in lokale gemeenschappen. Met de juiste architectonische planning en aandacht voor detail kunnen zowel gerenoveerde als nieuw gebouwde faciliteiten aantrekkelijk worden gemaakt voor alle soorten waterliefhebbers.

In een nieuw online thema richt de fabrikant van akoestische panelen Troldtekt A / S zich op goede architectuur in moderne zwemcentra. Het thema bevat een interview met Dr. Stefan Kannewischer, voorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS). Hij benadrukt de behoefte aan nieuwe en gevarieerde zwemfaciliteiten (gebaseerd op de situatie in Duitsland).

- De juiste projectaanpak is essentieel. Allereerst moet je de markt en de behoeften van de verschillende soorten gebruikers onderzoeken. Als de naburige stad een leuk zwembad heeft, moet je misschien een wellnesscentrum bouwen. Alleen dan kun je het juiste team kiezen voor het plannen, financieren en exploiteren van het bad, zegt hij.

Hout en water zijn een perfecte match

In een ander artikel vertelt Ernst Ulrich Tillmanns, CEO van 4a Architekten, over de ervaring van het Duitse bedrijf met het ontwerpen van zwemcentra. Hij benadrukt hout als een materiaal dat zorgt voor een goede sfeer en een aangename ervaring voor zwemmers.

- De sfeer in het gebouw is even belangrijk. Sommige oudere zwembaden zijn bedekt met witte tegels, net als een slachthuis. In plaats daarvan moet je een warm en verwelkomend gevoel van welzijn creëren en daarom is de materiaalkeuze erg belangrijk. Op vloerniveau heb je veel water, dus hier moet je tegels of beton gebruiken. Maar zodra je een meter hoger gaat is hout een zeer goed materiaal om te gebruiken, zowel aan de muren als aan het plafond. Het is een natuurlijk materiaal dat niet corrodeert, en het draagt bij aan zowel de atmosfeer als de duurzaamheid, zegt Ernst Ulrich Tillmanns.

4A Architekten heeft een breed scala aan zwemcentra en gecombineerde faciliteiten ontworpen met zowel binnen- als buitenzwembaden. Het tekenbureau is momenteel betrokken bij een project in de Duitse stad Kusel, waar Troldtekt akoestische panelen op basis van cementgebonden houtwol een sleutelelement vormen in het ontwerp. Troldtekt verbetert de zwemervaring, omdat het materiaal voor een superieure akoestiek zorgt, flexibele ontwerpoplossingen biedt en vochtbestendig is.

Kom op een tour van bekroonde lido

Troldtekt akoestische panelen werden ook geselecteerd voor verschillende van de gebouwen van het internationaal bekroonde lido Vestre Fjordpark in Aalborg (Denemarken), waar hout een centraal materiaal is.

Lees een interview met de architect achter het Deense lido in het nieuwe online thema, dat ook reportages bevat van het zwemcentrum Balneon in Duitsland, de multifunctionele arena Stenungsund in Zweden en de Ringkøbing zwembaden in Denemarken.

Ten slotte komt het thema voorbij de Deense hoofdstad, Kopenhagen, waar de architecten Cornelius + Vöge samen met het Japanse bedrijf Kengo Kuma & Associates een nieuw watercultuurcentrum ontwerpen. In een interview beschrijft de eigenaar van het bedrijf, Dan Cornelius, hun manier van denken achter de architectuur.

Lees hier het thema over zwemcentra en -baden

FEITEN OVER TROLDTEKT:

  • Troldtekt A / S is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van akoestische plafond- en wandoplossingen.
  • Sinds 1935 zijn hout en cement de belangrijkste natuurlijke grondstoffen in de productie, die in Denemarken plaatsvindt in moderne faciliteiten met een lage impact op het milieu
  • De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op het Cradle to Cradle ontwerpconcept, dat een sleutelrol speelt bij het waarborgen van milieuvoordelen tegen 2022.

VERDERE INFORMATIE:

Peer Leth, CEO, Troldtekt A/S: +45 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, Hoofd Marketing en Communicatie, Troldtekt A/S: +45 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk    

Deze moderne multifunctionele arena in het zuiden van Zweden biedt faciliteiten voor een breed scala aan sporten. In de zwemhal zijn de wanden en het plafond bekleed met Troldtekt akoestische panelen om de juiste esthetische uitdrukking en effectieve geluidsvermindering te bieden. Copyright© Thorn Creative Agency.
Het nieuwe binnen- en buitenbad van Balneon heeft een wateroppervlak van meer dan 1.500 m² en een wellnesscentrum van 850 m². Troldtekt houtwolcementpanelen in een vrolijk kleurenschema bieden akoestische voordelen door het verminderen van nagalmtijden. Copyright© Olaf Wiechers.
In het sport- en zwemcentrum in Eura (Finland), waar Troldtekt panelen in verschillende kleuren bijdragen aan zowel superieure akoestiek als de visuele expressie. Copyright© Troldtekt A/S.
Het bekroonde Vestre Fjordpark in Aalborg (Denemarken) is ontworpen met Troldtekt panelen in het café en in vergaderruimtes en klaslokalen. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Na uitgebreide renovatie is het zwemcentrum een populaire nieuwe attractie geworden in het Deense Ringkøbing. Het centrum heeft een zeer duurzaam profiel en beschikt over zonnecellen, warmteterugwinsystemen en Troldtekt akoestische plafonds. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Met het Læsø Spa Resort (Denemarken) hebben architecten Friis & Moltke een hoogwaardige attractie ontworpen. De plafonds zijn bedekt met houten strips, waarachter zwart geverfde Troldtekt panelen te zien zijn. Copyright© Thomas Mølvig.