Goed doordachte architectuur stimuleert beweging

Architectuur kan burgers motiveren om in beweging te komen en daarmee de volksgezondheid in een positieve richting sturen.

Informele activiteitenomgevingen winnen daarom aan kracht in Noord-Europa – zowel op straatniveau als in de gebouwde omgeving. Karin Book, hoofddocent sportwetenschappen aan de Universiteit van Malmö, legt uit hoe architecten activiteitengebieden aantrekkelijk kunnen maken voor de burger.

Sport, beweging en een actief dagelijks leven hoeven niet langer hand in hand te gaan met een lidmaatschap bij de plaatselijke sportvereniging. In veel Noord-Europese steden duiken informele activiteitenomgevingen op om burgers in beweging te krijgen. Dit kan in de vorm zijn van skateparken, straatsportfaciliteiten, outdoor fitness en multifunctionele sportterreinen. De gemene deler is dat de omgevingen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Sommige plaatsen zijn het hele jaar door 24 uur per dag geopend.

Een plaats waar deze trend is opgemerkt, is Zweden.

“De algemene fysieke activiteit van Zweden neemt af. Sommige mensen krijgen helemaal geen beweging. Minder mensen voelen zich aangetrokken tot sportclubs, en degenen die wel bij een club zijn aangesloten, vertrekken veel eerder. Gemeenten en planners zijn zich daardoor bewuster geworden van het integreren van beweging in de dagelijkse omgeving. Ooit betekende fysieke activiteit voetbal, maar we zijn ons bewust geworden van activiteit in een veel bredere context ”, zegt Karin Book.

Ze is universitair hoofddocent sportwetenschappen aan de Universiteit van Malmö, met een doctoraat in culturele geografie met bijzondere interesse in stadsplanning en ontwikkeling voor sport en lichaamsbeweging.

“We zien dat openbare plaatsen worden ontwikkeld zodat ze bedrijvigheid creëren. Die ruimte wordt gecreëerd in de infrastructuur om actief vervoer te voet, per fiets en per scooter te bevorderen. Daarnaast sluit het aan bij de interesse van mensen om te bewegen wanneer het hen uitkomt, met gevarieerde activiteitenomgevingen in gebouwen en op straatniveau ', legt Karin Book uit.

 

Aandacht voor grensgebieden

Ze was adviseur bij een aantal verschillende projecten, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich aangetrokken voelen om actief te zijn in de open trainingsomgevingen. Lang niet iedereen zal zich intuïtief storten op sporten in het openbaar, met de hele stad als potentiële toeschouwers. Volgens Karin Book maken mannen meer gebruik van open omgevingen dan vrouwen. Maar voor alle geslachten is het erg moeilijk om mensen te enthousiasmeren die normaal gesproken niet actief zijn.

“Observaties tonen aan dat een dominante groep - vaak mannen - de informele activiteitenomgevingen bezet en bepaalt hoe de sites moeten worden gebruikt. Daarna kan het voor andere groepen erg moeilijk zijn om de plek op een andere manier te gebruiken, dus als je een grote diversiteit aan gebruikers wilt, moet de architectuur en lay-out zo zijn ontworpen dat er veel verschillende activiteiten mogelijk zijn ”, legt Karin Book uit.

“Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de omgeving - of grensgebieden zoals ik ze noem. Omheiningen en andere barrières verhinderen dat veel mensen de activiteitenterreinen betreden, dus misschien moeten de buitenste delen van het straatsportcentrum worden ontworpen met een open architectuur, waardoor mensen door een activiteit het gebouw binnen worden geleid. Dat kunnen basketbalmanden zijn aan zowel de buitenkant als de binnenkant van het gebouw of een buitenmuur waarop je kunt klimmen, ”stelt ze voor.

Sleutelwoorden in de architectuur van de toekomst

Ook binnen gebouwen kan architectuur worden gebruikt om mensen te motiveren om te bewegen. Karin Book legt uit dat er een trend is om activiteiten aan de lobby toe te voegen die zich uitstrekken tot op straat. Trappen worden centraal geplaatst en liften worden uit het zicht gehouden.

“Naarmate steden dichter bevolkt worden, met minder ruimte om te bouwen, zullen we meer oplossingen zien die sport en beweging integreren in de gebouwde omgeving. Er zal meer aandacht komen voor efficiënt gebruik van gebouwenvoorraad en integratie, omdat het gemakkelijker is om actief te zijn als het kan plaatsvinden in een gebouw waar je al in zit, ”zegt Karin Book.

Ze vertelt over verschillende sportfaciliteiten verspreid over verdiepingen in hetzelfde gebouw, in plaats van aparte faciliteiten voor verschillende sporten. Ook sportparken op de daken van de stad winnen aan populariteit.

"Multifunctionaliteit, openheid en innovatie zijn belangrijke elementen als we meer willen bewegen en sporten, en als we activiteitenomgevingen willen ontwikkelen die deze ambitie ondersteunen", zegt Karin Book

Kenmerken van een goede activiteitenomgeving:

  • Toegankelijkheid
  • Flexibiliteit
  • Een ontmoetingsplaats voor iedereen
  • Uitnodigende en comfortabele grenszones
  • Bewegingszones - spontane sporten en georganiseerde training
  • Groen en duurzaam

FOTO:
Karin Book, hoofddocent sportwetenschappen aan de Universiteit van Malmö.