Sportcomplex brengt topsport en revalidatie samen onder één dak

Holbæk Sportsby in Denemarken is één van de grootste sportcomplexen van Scandinavië.

Het complex brengt vanalles samen - van mountainbikesporten tot moderne behandelingen - en creëert een ontmoetingsplaats voor zowel kinderen als volwassenen. In een interview legt architect Nicolas Munkø van architectenbureau Kullegaard de ontwerpoverwegingen achter het project uit.

Een zwembad, faciliteiten voor racketsporten, een multifunctionele hal, mountainbikeroutes en een modern gezondheidscentrum met trainingsfaciliteiten en behandelkamers. Dat is slechts een kleine greep uit de vele faciliteiten die Holbæk Sportsby biedt. Het sportcomplex in Seeland, Denemarken, beslaat 23.000 vierkante meter binnenshuis, verdeeld over twee verdiepingen. Daarnaast is er 47 hectare buiten. Dit maakt het een van de grootste sportfaciliteiten van Scandinavië.

“Holbæk Sportsby is een sportmekka dat mogelijkheden biedt voor beweging en sport, ongeacht leeftijdsgroep en activiteitenniveau. Het complex is ook geschikt voor grote culturele evenementen zoals concerten, bedrijfs- en sportevenementen ”, zegt architect Nicolas Munkø uit Kullegaard.

De gemeente Holbæk en Fonden Holbæk Sportsby waren de opdrachtgevers van het door Kullegaard ontworpen project.

Een stad in een stad

Het doel van het Holbæk Sportsby-complex is om alle sportfaciliteiten van de stad op één plek samen te brengen en nieuwe gemeenschappen te creëren. Het sportcomplex is gebouwd als een stad, met huizen, straten en uitnodigende ruimtes.

“In plaats van één grote zaal, is de foyer ontworpen als een vertakt netwerk van pleintjes en leefruimtes die de verschillende sporthalfuncties met elkaar verbinden. Dit creëert een vruchtbare voedingsbodem voor het smeden van banden tussen verschillende soorten sporten, ”zegt Nicolas Munkø.

Paden, meren en moerassen kenmerken het omliggende landschap en de buitenfaciliteiten.

“Holbæk wordt gekenmerkt door de nabijheid van de fjord en door de omliggende velden en bossen. Dit zie je terug in de architectuur van het sportcomplex, waar verwijzingen naar het omringende landschap zijn terug te vinden in de vorm van meren en wetlands, bomen en grote groene ruimtes. De prachtige omgeving moet recreatieve waarde bieden aan die burgers die niet per se gebruik maken van de sportfaciliteiten ”, zegt Nicolas Munkø.

Inspiratie zorgt voor synergie

Topsport, revalidatie of een vriendschappelijke wedstrijd; deze diversiteit in activiteiten- en vaardigheidsniveaus kenmerkt Holbæk Sportsby. Een integraal onderdeel van het gebouw is het gemeentelijk gezondheidscentrum, dat een scala aan gezondheids- en revalidatiediensten biedt aan burgers.

“Het idee is dat de respectievelijke activiteiten en gebruikers van het gezondheidscentrum en het sportcomplex elkaar kunnen inspireren en positieve synergiën kunnen creëren. Daarom bevindt het gezondheidscentrum zich dicht bij de gemeenschappelijke ruimtes, maar met aandacht voor de gebruikers ”, zegt Nicolas Munkø, toe te voegen:

“Vanuit het gezondheidscentrum kijk je in het sportcomplex en buiten kunnen mensen gebruik maken van diverse faciliteiten zoals zintuiglijke tuinen en jeu de boules banen met vrij uitzicht op de andere buitenfaciliteiten”, zegt Munkø.

Grote ramen tussen de verschillende sporthallen en in de foyerruimte bieden ook externe toeschouwers en andere gebruikers zicht op de vele mogelijkheden die Holbæk Sportsby biedt.

Een robuust gebouw met een gevarieerd kleurenpalet

Overal in het gebouw domineren robuuste en solide materialen, om het gebouw te helpen omgaan met verwachte slijtage en gebruik. Binnen ligt de nadruk op staal, beton en hout - en op het geven van rust en een goede akoestiek aan de kamers.

“Sport en beweging stellen hoge eisen aan duurzaamheid, akoestiek en binnenklimaat. Om die reden is het complex gebouwd met solide materialen die aan de vele behoeften kunnen voldoen ”, zegt Nicolas Munkø.

Ook in het sportcomplex speelt de kleurkeuze een belangrijke rol. In de grote sporthallen is een speciaal geselecteerde grijze kleur te zien op kolommen, wandoppervlakken en Troldtekt akoestische panelen om een kalmerende ‘achtergrondkleur’ te bieden voor de vele activiteiten die plaatsvinden. Troldtekt verschijnt echter ook in een reeks op maat gemaakte kleuren in verschillende delen van het complex.

De kunstenares Stine Deja heeft de kleedkamers met andere kleuren ingericht en bijvoorbeeld roosters met tekst erop aangebracht. Luidsprekers die in de Troldtekt-plafonds zijn verborgen, creëren een soundscape van watergeluiden uit de Holbæk Fjord.

“Holbæk Sportsby is een dynamische plek. Dit komt tot uiting in het architectonische ontwerp van het gebouw, dat indien nodig gemakkelijk kan worden uitgebreid in overeenstemming met de huidige architectuur ”, besluit Nicolas Munkø.

Feiten: Sportcomplex Holbæk Sportsby

Project: Sportcomplex Holbæk Sportsby en Sundhedscenter, Denemarken
Architecten: Kullegaard A/S
Klant: Gemeente Holbæk en Fonden Holbæk Sportsby

Troldtekt Producten:

Plafond- en wandpanelen: Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur: Naturel crème en special kleuren
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol) en ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen (K5) en rechte kanten (K0)
Montage: Met Troldtekt structuurschroeven
Accessoires: Troldtekt toegangspaneel
Speakers: Troldtekt luidsprekers

>> Lees meer over het project in de referentiesectie van Troldtekt

FOTO:
Architect Nicolas Munkø van architectenbureau Kullegaard.